Kritikus fejlesztéssel jön a Bluetooth 6.0

apple airtag bluetooth tracker követőkütyü
Fotó: Daniel Romero / Unsplash
Vágólapra másolva!
Centis pontosságú helymeghatározást tesz lehetővé a legújabb verzió.
Vágólapra másolva!

A szabványért felelős Bluetooth SIG iparági szervezet világhódító útjára indította a Bluetooth 6.0 rádiókommunikációs technológiát, így a chiptervező cégek mostantól képesek ezzel tanúsítottan kompatibilis hardvereket biztosítani a technológiát hasznosítani kívánó eszközgyártók számára.

A Bluetooth 6.0 hétköznapok során leghasznosabb fejlesztése, hogy a mérnökök sokat optimalizáltak az összepárosított eszközök közti kommunikáción, próbálták minimalizálni az egymással való beszélgetés idejét és a továbbított adatmennyiséget. Ez körülményektől függően jelentősen is csökkentheti a Bluetooth adatkapcsolat fenntartásának az energiaigényét, ami hosszabb akkus vagy elemes üzemidőt hozhat.

Az elemeknél tartva a Bluetooth 6.0 legnagyobb fejlesztését a fejlett távolságérzékelési funkciót hozó Channel Sounding jelenti, ezzel az egymáshoz párosított eszközök akár centis pontossággal is képesek lehetnek megállapítani az egymáshoz képesti helyzetüket.

Ez óriási előrelépést hozhat az Apple AirTag által divatossá tett Bluetooth követőkütyük használhatósága terén. A Bluetooth eddigi kiadásaival megvalósítható helymeghatározás meglehetősen pontatlan, nem precíziós keresésre találták ki annak idején.

Egyelőre nem világos, hogy mikortól válhatnak elérhetővé az első Bluetooth 6.0 szabvánnyal kompatibilis mobilok, laptopok, követőkütyük és egyéb termékek, de a megszokottnak megfelelően biztosan bele fog telni néhány évbe, mire magától értetődő dologgá válik a támogatása az újonnan piacra dobott eszközökben.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!