Hamis meztelen képek megtekintéséért is börtön járhat

Vágólapra másolva!
Drámaian szigorú törvényt fogadott el a dél-koreai törvényhozás. A hamis meztelen képek nézegetéséért is börtön járhat.
Vágólapra másolva!

Felvették a harcot a dél-koreai törvényhozók a gépi technológiával hamis meztelen képek és videók ellen, adta hírül a Reuters. A jelenleg érvényben lévő törvény szerint „magánhasználatra” legális másokról többek közt gépi tanulásos levetkeztető appokkal hamis meztelen felvételeket készíteni, de a terjesztésük illegális, öt év börtönbüntetéssel és körülbelül 13,6 millió forintnak megfelelő 50 millió won pénzbírsággal büntethetőek az elkövetők.

hamis meztelen képek
Hamis meztelen képek nézegetése is bírsággal járhat, szóval érdemes inkább valódi képeket készíteni.

A most elfogadott törvényszigorítás viszont már teljesen illegálissá teszi a deepfake meztelen tartalmakat. Az elkészítésük esetén szándéktól függetlenül 7 évre fog nőni a kiszabható maximum börtönbüntetés mértéke, míg a mások által készített hamisítványok megvásárlása, lementése, tovább puszta megtekintése 3 év börtönbüntetést és 30 millió won (~8,15 millió forint) bírságot vonhat maga után.

A most elfogadott törvényszigorítás Jun Szogjol elnök aláírására vár, csak ezt követően léphet majd életbe.

A dél-korai rendőrség idén már 800 hamisított meztelen képes és videós ügyben indított eljárást, az elkövetők és az áldozatok java tizenéves. A bűncselekménytípusról 2021 óta készül hivatalos statisztika, abban az évben még csak 156 esettel találkozott az ország rendőrsége.

Az esetszám kilövése egybeesik azzal az időszakkal, mikor széles körben elérhetővé váltak a generatív mesterséges intelligenciát használó, mások levetkőztetésére kitalált appok és szolgáltatások.

Ezek használatához semmiféle tudásra sincs szükség. Korábban legalább annyi útját állta a viszonylag meggyőző meztelen képek fabrikálásának, hogy ismerni kellett egy nagy tudású képszerkesztő program használatát, plusz jelentős mennyiségű időbe és energiába került a hamisítványok legyártása.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!