Szenzációs eredménnyel szerepelt Magyarország a Mesterséges Intelligencia Diákolimpián

A passzív tanulás elemeinek bevezetése felgyorsíthatja az új készségek elsajátítását diákolimpiákon
Magyarország idén jól szerepelt a diákolimpiákon.
Vágólapra másolva!
A négy magyar versenyző négy medált szerzett. Ez volt az első olyan mesterséges intelligencia-központú diákolimpia, amelyen nem csapatban, hanem egyéni versenyzésben mérték össze tudásukat.
Vágólapra másolva!

A szaúd-arábiai Rijádban megrendezett IAIO (International  Artificial  Intelligence  Olympiad - Nemzetközi Mesterséges Intelligencia Diákolimpia) egy idén debütált diákolimpia, amelyen országonként négyfős csapatok vehettek részt. A huszonöt országból érkezett száz versenyző mindegyike a mesterséges intelligencia területén szerzett egyéni jártasságáról adhatott számot.

Mesterséges intelligencia diákolimpia
A négy magyar versenyző egy arany, két ezüst és egy bronzéremmel tért haza a Mesterséges Intelligencia Diákolimpiáról.

A középiskolás diákokra összpontosító IAIO célja a világ minden tájáról érkező fiatal tehetségek felfedezése és támogatása a mesterséges intelligencia területén. Ez a nemzetközi verseny lehetőséget kínál a diákoknak ahhoz, hogy megmutassák képességeiket a mesterséges intelligencia olyan szakterületein, mint a számítógépes látás, a robotika, a gépi tanulás, a neurális hálózatok/mély tanulás és a természetes nyelvfeldolgozás.

A magyar diákolimpikonok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjában készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Kar együttműködésével. A magyar diákolimpikonokat az ELTE IK-n rendezett felkészítőtábor rapid válogatóversenyén elért eredményeik alapján választották ki a felkészítők. 

Az IAIO 2024-en valamennyi magyar diákolimpikon érmet szerzett:

A csapat vezetője dr. Gulyás László, a Neumann Társaság alelnöke és az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszékének docense, csapatvezető-helyettese pedig Takács Tamás, az ELTE doktorandusza volt. 

A Neumann Társaság tehetséggondozási programjával összefüggésben idén tizennyolc érmet szereztek magyar tehetségek a nemzetközi versenyeken

A Neumann Társaság és az ELTE IK tehetséggondozási programja keretében idén összesen három európai és három globális informatikai tanulmányi versenyen vettek részt magyar középiskolások. A 2024-es diákolimpiai szezon alatt egyénileg, illetve csapatversenyben négy arany-, kilenc ezüst-, és  öt bronzérmet szereztek a magyar diákok.

A megmérettetések közül négy verseny fókuszált az algoritmikus gondolkodást igénylő készségekre, kettő középpontjában viszont már a mesterséges intelligencia professzionális alkalmazásához kapcsolódó feladatok megoldása állt.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!