Megkönnyíti a munkát és a tanulást ez a különleges monitor

Philips 27B1U5601H, az üzleti monitor.
Vágólapra másolva!
Beépített webkamerát, mikrofont és hangszórót kapott a Philips monitora. Megnéztük, hogy mennyire lehet jól használni.
Vágólapra másolva!

A Philips a monitorok világának egyik legerősebb, legbefolyásosabb szereplőjének számít Európában és Magyarországon is. Ez nem is véletlen, hiszen mint ahogy azt a vállalat budapesti rendezvény megtudtuk, óriási hangsúlyt fektetnek a megfizethető árképzés mellett a szokatlanul széles termékválasztékra is. Azaz a portfóliójukban megtalálhatóak a különlegesebb, játékra, sőt irodai munkára, valamint tanulásra szánt termékek egyaránt. Ez utóbbira tökéletes példa a Philips 27B1U5601H nevű termék, amelyet jó pár furcsa extrával felszereltek. 

Philips 27B1U5601H, az üzleti monitor.
Philips 27B1U5601H, az üzleti monitor.

Webkamera a monitorban?

Ezek közül egyértelműen a leglátványosabb, hogy rendelkezik egy saját, beépített, mikrofonnal kiegészített webkamerával. Ez szolgálaton kívül megbúvik a készülékházban, ám, ha szükség van, egyetlen finom nyomással előcsalható. Sokkal jobb kép- és hangminőséget produkál, mint amit például a laptopoknál megszokhattunk, hiszen a maximális felbontása 2560x1955 képpont, az említett mikrofonokat pedig zajszűrővel is ellátták. 
Ez pedig azt jelenti, hogy a készülék gond nélkül alkalmas lehet videótelefonáláshoz, videós konferenciabeszélgetéshez, még akkor is, ha egy fontos üzleti tárgyalásról, online meetingről vagy tanóráról van szó. A beépített kamera képes együttműködni a Windows Hello technológiával, így akár az arcfelismeréssel is feloldható a csatlakoztatott számítógép. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy a készülék, hasonlóan a televíziókhoz beépített hangrendszert is kapott. Egészen pontosan két darab 5 wattos hangszóróval látták el, ami papíron igen jónak tűnt.

Philips 27B1U5601H, az üzleti monitor.
A monitor beépített webkamerával is rendelkezik. am, ha nem használjuk, elbújik a házban.


A gyakorlati próba során arra jutottunk, hogy beszélgetésekhez kiváló, hiszen zajosodástól nem kell tartani, és a hangerő is megfelelő. Azonban az is tény, hogy a mély hangokat mostohán kezeli, a basszusokat ugyanis el lehet felejteni. Emiatt viszont játékokhoz, filmekhez és pláne zenehallgatásra nem az igazi. 

Kép: Egész jó

A mai legmodernebb, ám legdrágább monitoroktól eltérően nem OLED, hanem LED LCD kijelzőt kapott. Emiatt azt éreztük, hogy a színei lehetnének markánsabbak, a kontrasztja pedig jobb. Viszont az is tény, hogy megfelelő beállítások alkalmazásával a színpontosság megfelelő. A maximális fényereje a vizsgálatok alapján 365 nit, ami beltéri, irodai használatra bőven elég. 
A maximális képfrissítési frekvenciája csak 75 Hz, a válaszideje viszonylag nagy (4 ms), a bemeneti késleltetése átlagos (12,5 ms), és a FreeSync technológiát sem támogatja. Mindezek tükrében pedig azt mondhatjuk, hogy játékra bizony ennél van ennél jobb megoldás. Filmezéshez, videózáshoz, valamint munkára vagy tanulásra a kép minősége abszolút megfelel. 
Pláne, hogy a felbontás meglepően nagy, hiszen a 27 inches képernyőre 2560x1440 pixelt passzíroztak rá. Ebből fakadóan a kép kellően éles és részletes. A mozgások visszaadása hibátlan, zavaró akadozásba, szaggatásba nem futottunk bele. 

Komoly, komor külső

Manapság jó pár kifejezetten bazári, idétlen külsejű, különféle felesleges díszítésekkel vagy villódzó LED-ekkel megküldött monitor jön szembe az emberrel. Azonban szerencsére a Philips 27B1U5601H nem tartozik ezek közé. E készülék ugyanis funkcionális, komoly, visszafogott, ám mégis modern dizájnt kapott. Amikor pedig a webkamera kiemelkedik a készülékházból, akkor azonnal látszódik rajta, hogy egy különleges, egyedi termék. 
Ennél is fontosabb, hogy a képernyő sokoldalúan pozicionálható. Fel-le tologatható a nyakon, forgatható, dönthető, és akár még állítva is használható. Rengeteg különféle csatlakozót kapott, amelyeknek köszönhetően akár láncba is köthető, és gyakorlatilag bármilyen típusú és korú számítógépre egyszerűen rádugható.

Emellett USB-C csatlakozón keresztül is rácsatlakoztatható a laptopokra, így egyrészt tölteni is képes azokat és USB-HUB-ként is használhatjuk a monitort. Ez azt jelenti, hogy minden gyakran hasznlát készüléket csatlakoztathatunk a monitorhoz és aztán, ha a laptopunkkal hazaértünk, akkor csak rá kell dugnunk egy USB-C kábelt a laptopunkra és így nem csak a videójelet visszük át a monitorra, hanem a laptop töltését is megoldjuk, valamit egyszerre hozzáférünk mindenhez, ami a monitorhoz van csatlakoztatva.

A tesztelés során arra jutottunk, hogy a Philips 27B1U5601H jelenleg az egyik legjobb üzleti, azaz munkára, tanulásra szánt monitor. Kellően sokoldalú, a kép minősége remek, van benne hangszóró is, az integrált webkamera és a többi extra pedig tényleg nagyon hasznos lehet. Viszont az is tény, hogy mindez az árán is meglátszódik! Durván negyedmillió forintot kérnek el érte ugyanis, ennél pedig már vannak olcsóbb, ugyanekkora, igaz hagyományos monitorok is.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!