Veszélyben vannak az adatai, ha így viselkedik a mobilja

Vágólapra másolva!
Ha a mobiltelefonja szokatlan dolgokat művel, vagy megmagyarázhatatlan dolgokat észlel rajta, az egyértelmű jele lehet annak, hogy adathalászok próbálnak hozzáférni az eszközéhez.
Vágólapra másolva!

Ma már számos módja van adataink védelmének, de a hackerek folyamatosan lépést tartanak a technológiai újításokkal, és egyre kifinomultabb módszereket alkalmaznak céljaik eléréséhez - írja a Metropol.

Gyakran küldenek gyanús hivatkozásokat tartalmazó e-maileket, telefonon próbálnak adatokat kicsalni, vagy éppen a mobiltelefon rendszerét támadják meg, hogy átvegyék annak irányítását.

mobilozás
Képünk illusztráció!
Fotó: ANP via AFP / ANP MAG / ANP via AFP

Az alábbi jelek arra utalhatnak, hogy készüléke veszélyben van:

  • Ha olyan alkalmazások jelennek meg a telefonján, amelyeket nem telepített, az arra utalhat, hogy valaki követi az eszközét. Ezeket azonnal érdemes eltávolítani a biztonság érdekében.
  • Gyors akkumulátor-merülés. Ha a telefonja a szokásosnál gyorsabban veszíti az energiáját, az azt jelezheti, hogy a háttérben folyamatosan futnak egyéb alkalmazások.
  • Megnövekedett adatforgalom. A kémprogramok jelentős mennyiségű adatot használnak fel.
  • Nehezen kapcsolható ki a készülék. Egyes kémprogramok akadályozhatják a telefon kikapcsolását, vagy az indokolatlanul hosszú időbe telik.
  • Indokolatlan kijelzővilágítás. Ha nem érkezett értesítés, de a kijelzője mégis világít, az gyanúra adhat okot.
  • Furcsa SMS-ek. Ha olyan üzeneteket talál, amelyekre nem emlékszik, hogy elküldte volna, az eszközéhez hozzáférhetett illetéktelen személy is.
  • Hibás automatikus javítás. Ha a helyesírás-ellenőrző nem működik megfelelően, az arra utalhat, hogy valaki figyeli, mit ír a telefonján.
  • Rossz minőségű képernyőfotók. Ez is annak a jele lehet, hogy valaki figyeli az eszközét és annak tartalmát.

Egy plusz tanács: használt telefon vásárlása esetén mindig ajánlott azonnal visszaállítani a gyári beállításokat.

Korábban írtunk arról is, hogy elképesztő összegeket csalnak ki az internetes csalók, azonban a bankok egyre hatékonyabban lépnek fel ellenük. Arról is beszámoltunk, hogy a csalások száma nagy mértékben megemelkedett az elmúlt évekhez képest, tavaly közel 9 milliárdos kárt okoztak az online csalók.

Beszámoltunk arról is, hogy a magyarok felét már megtalálták a veszélyes csalók, így a rendőrség egy szokatlan, informatív videóval hívta fel a figyelmet arra, hogy fokozottan figyeljünk az online térben is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!