A mobilozás leplezte le a magyarok kedvenc nyaralóhelyeit

Vágólapra másolva!
Augusztusban már a Yettel hálózatán bonyolított adatforgalom ötöde ment 5G-n.
Vágólapra másolva!

A Yettel összesített adatok alapján folyamatosan vizsgálja a hálózatán zajló forgalom típusát és intenzitását mind a belföldön, mind a külföldön mobilt használó ügyfelek esetében. Most a szabadságokkal teli nyári időszakot elemezte a vállalat, érdekes megállapításokat nyerve az adatokból.

mobilozás mobilfotózás nyaralás kamera olaszország manarola
Az olaszországi Manarolát mindenki lefotózza, aki eljut a faluba
Fotó: Dominik Dancs / Unsplash

Idén nyáron a Yettel ügyfelei összesen 155 külföldi országban roamingoltak és 126 országból látogattak Magyarországra olyan külföldi mobilhasználók, akik a Yettel hálózatára csatlakoztak.

A Yettel nyári adatforgalmi elemzése meglepő eredményeket hozott többek között a külföldön mobilt használó Yettel előfizetők esetében: az idei nyári hónapok aggregált mobilhasználati szokásait vizsgálva kiderült, hogy a népszerűbb déli nyaralóhelyek közül júniusban az olasz térségben növekszik meg leginkább a magyarok külföldi adatforgalma, ezt követően július-augusztusban Horvátország veszi át a vezető szerepet.

A hozzánk látogató külföldi ügyfelek adatforgalma a június-július-augusztus hónapokban egyre magasabb volt, a három nyári hónapban átlagosan több mint 60%-kal többet mobilneteztek az itt tartózkodó vendégek, mint egy átlagos tavaszi hónap során.

A legnagyobb forgalmat bonyolító külföldi országok idén nyáron Németország, Románia, Ausztria, Lengyelország és az Egyesült Királyság.

A Balaton a Riviéra
A belföldi nyári adathasználat – a Yettel saját előfizetőinek aggregált adatait vizsgálva - is jelentős növekményt hozott; az előző évekhez képest több mint kétszeresére nőtt a kiszolgált adatforgalom mennyisége. A hónapokat tekintve a naptár szerinti sorrendben dőltek meg a havi adatforgalom-rekordok, a legforgalmasabb hónap az augusztust volt. A jelentősebb vízterületek közül a nyáron a Balatonnál volt a legnagyobb adatforgalom-növekmény, ezt a Tisza-tó környéke követte, majd a Velencei-tó térsége állhat a képzeletbeli adatforgalom-dobogóra.

A teljes országot vizsgálva a top adatforgalmazó területek idén nyáron Budapest és Pest vármegye, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Borsod-Abaúj-Zemplén és Bács-Kiskun vármegyék.

A Yettel az elmúlt időszakban egy több tízmilliárd forint értékű beruházással a teljes hálózatának megújításába kezdett. Ez nem csak az országosan elérhető 4G-hálózat kapacitását növelte a korábbi 2-3-szorosára, de lehetővé tette az 5G bevezetését és elterjedését is, ami mára már közel 1000 bázisállomáson érhető el országszerte, és augusztusban az országos adatforgalom több mint 20%-a már ezen az új technológián zajlott.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!