Egy férfi véletlenül kidobott 201 milliárdnyi BitCoint a kukába

szemét kuka szemetes konténer trash garbage
Fotó: John Cameron / Unsplash
Vágólapra másolva!
Kártérítési pert indít az önkormányzat ellen, feltúrná a szeméttelepet. A több, mint 10 éve küzd a több százmilliárdnyi BitCoint tartalmazó merevlemezért.
Vágólapra másolva!

Jó eséllyel mindenkivel előfordult már, hogy takarítás során véletlenül kihajított valami megtartandó dolgot, azonban a walesi James Howells balszerencséjével kevesen vetekedhetnek. A férfi még 2013 augusztusában véletlenül kukázott egy merevlemezt, amelyen egy körülbelül nyolcezer BitCoint tartalmazó kriptopénztárcát tárolt. Ennyi kriptovaluta jelenlegi árfolyamon körülbelül 547 millió dollárt, avagy 201 milliárd forintot ér.

Bitcoin, kriptovaluta illusztráció. ETF, halving, tőzsde, grafikon.  Bitcoinkriptovaluta
Ennyi BitCoin egy életre gazdaggá tehetné a tulajdonost, aki még a városnak is juttatna belőle, ha az engedné feltúrni a szeméttelepét.
Fotó: Csudai Sándor - Origo / CSS_20240110_0002

Howells tíz éve próbálja visszaszerezni a háttértárát, a szeméttelep egyik korábbi dolgozójának jóvoltából pedig azt is tudni véli, hogy melyik szektorban kell keresni. Viszont Newport városának nem tetszik az ásatás ötlete, jogi és környezetvédelmi okokra hivatkozva rendre visszautasította az engedélykéréseit, a városi tanács még egy személyes megbeszélésre sem volt hajlandó soha leülni vele.

Pedig a férfi kitartóan próbálkozott az elmúlt egy évtizedben, a merevlemez szektorszintű helyének megállapítása mellett egy szeméttelepek felszámolásával foglalkozó céget is talált. A hardver megtalálása esetén 80% esélyt ad rá, hogy sikerülne lementeni róla a kriptopénztárcát.

Az ásatási munkát befektetők pénzelnék, a városnak nem kerülne semmibe a szeméttelep feltúrása, csak engedélyt kellene adniuk a munka elvégzésére, sikeres visszaszerzés esetén felajánlott 10% jutalékot a településnek. A művelet előreláthatóan 18-36 hónapot venne igénybe, ezt követően pedig további egy évig tartanának az utómunkák.

A BitCoin helyett inkább per

Howells most végső elkeseredésében 495 millió fontos kártérítési pert indít Newport ellen, állítása szerint az Egyesült Királyság törvényei alapján mind a kidobott merevlemez, mind pedig a rajta lévő tartalom a magántulajdonát képezi, így joga van visszaszerezni azt. Ezen túlmenően felhozta, hogy az elmúlt években a szeméttelep lényegében illegálisan működött, az éves ellenőrzések szerint számos mérgező anyag tekintetében átlépte a határértékeket, így igazából fel kellene számolni, amiben részlegesen tudna segíteni az önkormányzatnak.

A város szerint Howells magántulajdonnal kapcsolatos érvelése jogilag gyenge lábakon áll, a szemétlerakó határértékeivel való rémisztgetést pedig csak arra használja, hogy felhívja magára a figyelmet.

Howells még 2009-ben szerzett tudomást a BitCoinról, az első hullámos komolyabb kriptobányászok egyikeként maga állította elő a kidobott merevlemezen lévő kriptovalutát.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!