Gyökeres változások jönnek a Play Áruházba

mobilozás android okostelefon mobil internet mobilnet böngészés smartphone
Fotó: Utsman Media / Unsplash
Vágólapra másolva!
Telepíthetőek lesznek belőle a rivális appboltok az USA-ban.
Vágólapra másolva!

Mérföldkőhöz ért az Epic Games és a Google négy éve folyamatban lévő, egyesült államokbeli pereskedése. Az Epic Games vádja szerint a Google monopóliummal rendelkezik az androidos alkalmazások és játékok terjesztése terén, ezzel visszaélve rákényszeríti a Play Áruházban termékeket kiadókat a saját fizetésfeldolgozó rendszerének a használatára, a tranzakciók után elkért 30% jutaléka pedig túlságosan magas.

Emiatt a felperes a perindítás előtti végső provokáció gyanánt 2020-ban lecserélte a Fortnite battle royale sikerjáték Play Áruházból letölthető verziójában a fizetési rendszert a saját megoldására, mire a Google kitette a Fortnite, továbbá általánosságban véve az Epic Games szűrét az Android hivatalos boltjából.

A csatabárd kiásását követő pereskedésben az Epic érdemi sikereket ért el. Az ügyben eljáró James Donato bíró hétfőn a jogerős ítéletében tételesen felsorolta, hogy a 2024. november 1-től induló három éves időszakban a Google-nek mihez kell tartania magát az USA-ban a versenyellenes magatartás megszüntetése érdekében.

Az amerikai mobilozók számára a messze legfontosabb változtatás, hogy alternatív appboltoknak is telepíthetőnek kell lenniük a Play Áruházból, ilyen például az Epic Games Store játékbolt androidos változata.

Ezen túlmenően a Google nem kényszerítheti rá a Play Áruházban appokat kiadókat a saját fizetési rendszerének a használatára, a fejlesztők szabadon felhívhatják a mobilozók figyelmét az alternatív fizetési és letöltési lehetőségekre, saját árakat szabhatnak meg a termékekért és a mikrotranzakciókért.

További versenyélénkítő lépések, hogy a Google semmilyen személlyel vagy vállalattal sem oszthatja meg a Play Áruházból származó bevételét, nem köthet szerződéseket a termékek áruházában való elsőkénti vagy exkluzív kiadásáról, nem fizethet vagy adhat előnyöket a termékek rivális appboltokban való kiadásának megakadályozása érdekében.

A készülékgyártók sem maradtak ki az ítéletből, ők sem kaphatnak pénzt vagy előnyöket a Play Áruház készülékeikre való előtelepítéséért, továbbá az alternatív appboltok előtelepítésének a mellőzéséért.

A Google jogászai támadni kívánják az ítéletet, megpróbálják majd halasztani a végrehajtásának kezdő dátumát. Állításaik szerint az ítélet előre nem látott, negatív következményekkel fog járni a fogyasztók számára.

Mindeközben az Epic Games győzelmet ünnepel, a cég szerint az ítélet a fejlesztők és a fogyasztók számára is visszafordíthatatlan és pozitív változásokat fog előidézni az Android szoftveres ökoszisztémájában.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!