Már telepíthető a legújabb Ubuntu linux

ubuntu
Szokás szerint igényes gyári háttérképet kapott az Oracular Oriole kódnevű Ubuntu 24.10
Fotó: Canonical
Vágólapra másolva!
Vizuális frissítéseket és használhatósági fejlesztéseket hozott a 20 éves Linux.
Vágólapra másolva!

Megjelent az egyik legismertebb Linux-disztribúció idei második főverziója, a hosszan támogatott tavaszi változat után az Ubuntu 24.10 egy kilenc hónapos életciklusú változat, az utódja jövő áprilisban érkezik. A kiadás érdekessége, hogy ezzel ünnepli a huszadik születésnapját az Ubuntu, így retró grafikus téma is került bele, a rendszer első kiadása a 2004 októberében megjelent 4.10 volt.

Az Ubuntu 24.10 áttörő fejlesztéseket nem hoz, azonban a legújabb hardverek támogatása érdekében megkapta a 6.11-es Linux rendszermagot, továbbá a GNOME felhasználói felületből is a feltűnő vizuális modernizálást tartalmazó, 47-es kiadással érkezik.

Ez a grafikus elemek frissítése mellett jobban működik az alacsony felbontású kijelzőkön, és általánosságban véve gyorsult. 

A GNOME 47 részét képező Nautilus fájlkezelő jelentős fejlesztéseket kapott, például átrendezhetővé váltak az oldalsávjában megjelenő elemek, megújult a hálózati csatlakozásos nézete, más appok pedig fájltallózóként is használhatják.

A GeForce videókártya használata esetén már gyárilag a Wayland grafikus kiszolgálót használó Ubuntu 24.10 telepítőkészlete a hivatalos letöltési oldalról szerezhető be.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!