Egy év múlva nyugdíjba vonul a Windows 10

laptop notebook számítógép windows 10 computer
Fotó: Joachim Pressl / Unsplash
Vágólapra másolva!
Utána csak fizetős rendszerben lesznek hozzá biztonsági frissítések.
Vágólapra másolva!

Jelen álláspont szerint napra pontosan egy év múlva, azaz 2025. október 14-én megszűnik a Windows 10 általános terméktámogatása. Ezt azt jelenti, hogy a keddre eső napon érkeznek utoljára ingyenes biztonsági frissítések a rendszerhez, ami nagy baj, hiszen a jelenleg internetezésre használt windowsos számítógépek közel kétharmadán van használatban.

A kérdéses napot követően a Windows 10-t használók realisztikusan három dolgot tehetnek: hardveresen kompatibilis PC esetén ingyen frissíthetnek a Windows 11-re, vehetnek maguknak új számítógépet, továbbá előfizethetnek a Windows 10 kiterjesztett támogatására.

A kiterjesztett támogatást választva a felhasználók további legfeljebb három évig vehetnek biztonsági frissítéseket a Windows 10-hez. 

Még nem tudni, hogy a fogyasztóktól milyen konstrukcióban és mennyit kíván elkérni a javításokért a Microsoft, de az üzleti felhasználók esetében vastagon fogott a ceruzája.

A fenti opciókon túl valójában létezik még két alternatíva: a veszélyekre fittyet hányók használhatják naprakész biztonsági frissítések nélkül a Windows 10-et, vagy ingyen átállhatnak Linuxra.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!