A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Tizenhárom magyar nyelvű irodalmi mű televíziós feldolgozására közel nyolcszázmillió forintot ad a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK), és az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) - a közös pályázat eredményhirdetését december 16-án tartották.
Vágólapra másolva!

Az MMK és az ORTT szeptemberben közzétett pályázati felhívása olyan tv-játékok, tévéfilmek és filmsorozatok támogatásáról szólt, amelyek eredetileg magyar nyelven született irodalmi alkotásokat dolgoznak fel - mondta Vékony Éva, az ORTT szóvivője.

Pályázatot kizárólag magyarországi filmelőállító - vagy produceri iroda - illetve országos vételkörzetű és földfelszíni terjesztésű, valamint közszolgálati televíziós műsorszolgáltató nyújthatott be. A hatvanhat beérkezett pályázatból a Duna TV nyolc, míg az MTV öt produkcióját támogatják.

A két legmagasabb összegű támogatást - egyenként több mint száztízmillió forintot - a Magyar Televízió (MTV) két sorozatának ítélték. Ezek három-három részben dolgozzák fel Szabó Magda: Régimódi történet és Zoltán Gábor: Fejezetek az Erények Könyvéből című művét.

A legalacsonyabb költségvetésű film Kalász István - Siklósi Szilveszter: Ritter napja című művéből készül a Duna TV számára; ehhez a két támogató egyenként csaknem hatmillió forintot ad - közölte az ORTT szóvivője.

Klasszikus művek is szerepelnek a tervezett adaptációk között. Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig című regényének és Bartók Béla operájának, A kékszakállú herceg várá-nak feldolgozása, amelyeket szintén a Duna Tévé sugároz majd a tervek szerint.

A kiírás szerint a filmek összköltsége nem haladhatta meg a hetvenmillió forintot, a sorozatoké pedig a száznegyvenmilliót. A pályázónak húsz százalékot saját forrásból kell előteremtenie, a fennmaradó negyven-negyven százalékot az ORTT és az MMK finanszírozza négyszáz-négyszáz millió forintos keretéből.

Az adaptációk hossza televíziófilm és tévéjáték esetén legalább 26, legfeljebb 60 perc lehetett, míg sorozatnak minimum háromrészes alkotásokat fogadtak el, ezek terjedelme epizódonként legalább huszonhat, legfeljebb hatvan perc.

Vékony Éva elmondta, a pályázatot első alkalommal hirdették meg és a kiírók gyakorlatilag a rendelkezésre álló teljes összeget, ami nyolcszázmillió forint, kiosztották.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!