Az RTL Klub nem hagyta ki a ziccert

Vágólapra másolva!
Megvizsgáltuk a vébé alatti tévézési szokásokat. Három kérdésünkre 300 ezer válasz érkezett, így kaphatunk némi képet arról, hogyan, mennyit tévéznek a magyarok a futball-világbajnokság alatt. Kinél van a távirányító, kit hívjak meccset nézni, hova menjek, ha már ellenséges a közhangulat odahaza? Fontos kérdések ezek.
Vágólapra másolva!

A vége felé közeledve, ahogy az várható is volt, nőtt az érdeklődés a világbajnokság iránt, nem kell az Esti Showder-be vagy Vágóhoz látogató Győzike ahhoz, hogy majd' kétmilliónyian leüljenek megnézni egy-egy műsort. A szombati, sokakat meglepő eredményt hozó brazil-franciát az AGB Nielsen mérései szerint 1 millió 860 ezer néző figyelte, de ehhez még hozzá jön jó százezer hazai focidrukker, akik kocsmákban szorongtak, vagy kivetítő előtt feszengtek, le-lelöttyintvén sörrel a nagy hadonászásban a szomszédot. A bekapcsolt hazai készülékek közel 46 százaléka az RTL-re volt állítva, ehhez még jön 1-2 százalék, hiszen a Sport Klubon is ugyanaz a meccs ment. A tévézők 44 százalékát érdekelte a délutáni angol-portugál mérkőzés, Rooney és Beckham bukását 1,44 millió magyar nézte élőben. A kereskedelmi csatornának persze a fiatalabb célcsoport a fontosabb, és a brazil-francia hozta is az elvárásokat: a 18 és 49 éves kor közti tévézők 46,2 százaléka nézte a meccset. A korábbi Anglia-Portugália is szépen teljesített, 46,8 százalékos közönségarányt produkált.

A vébé kapcsán három kérdést tettünk fel olvasóinknak, összesen bő 300 ezer válasz, szavazat érkezett. Első kérdésünk arra vonatkozott, hogy mennyiben változnak a tévézési szokások a sportesemény alatt, erre 177 ezren kattintottak. Olvasóink 44,1 százaléka válaszolta azt, hogy igyekszik minél több meccset megnézni, még akkor is, ha ez Közel-Kelet vagy Bolívia után újabb, jóval kisebb válsággócok létrejöttét eredményezi - ezúttal a lakásban, a készülékek előtt. Látogatóink bő harmada kifejezetten rosszul van a focitól, további 10 százalék pedig méla közönnyel, tompa érdektelenséggel, mintegy kívülállóként szemlélte az eseményeket.

Forrás: [origo]

Következő kérdésünk arra vonatkozott, hogy a kozmikus magány, a páros, a trió a jobb, vagy egy népes szurkolósereg mámoros hullámzásában élvezhetőbb-e a közvetítés. Erre a kérdésre 63 ezer kattintás érkezett: a válaszadók harmadát pont annyira izgatta fel a focivébé, mint egy heringet a Pitagorasz-tétel, további harmad pedig sok haverral szereti nézni a mérkőzéseket, egy lakás (ház) meghitt biztonságában. Olvasóink 13,2 százalékának nincs társa a meccsnézés során, így a képernyő előtti verekedés kialakulásának esélye is csekélyebb. Kivetítő előtt, tömegben, ötven válaszadóból csak egy érzi jól magát.

Forrás: [origo]

Állandó problémát jelent egy futball-Eb vagy egy világbajnokság az egy televízióval rendelkező háztartásokban. A fotelben terpeszkedő, órákon át meccseket néző családapa képe már-már közhelyszerű, de kétségtelen, hogy ilyenkor sok férfiember képtelen hosszabb kommunikációra (a "nem volt les!"-üvöltés vagy a "falábú, szerencsétlen idióta!"-nyögés nem tekinthető annak), ritkán lehet a focifanatikus nézővel megbeszélni meccs közben a jövő heti programot, a nagyi ajándékát. 60 ezer voks érkezett kérdésünkre, a válaszadók negyede - reméljük, csak viccből - jelezte, hogy a család már el is költözött a futballdömping elől. Olvasóink ötödénél teljes a harmónia, béke és szeretet lengi be az otthont, ugyanakkor 21 százalékuknál néha akad némi vita, de ez orvosolható. Ahol viszont naponta csapnak össze felnőtt emberek a távirányító birtoklásáért, ott érdemes elgondolkodni a problémán, és leballagni a sarki krimóba.

Forrás: [origo]

Pillantsunk külföldre: nem meglepő, hogy a résztvevő országokban legalább ekkora a futball-láz. Az egyik irányadó argentin napilap, a Clarín internetes honlapján kiderül, hogy a gauchóknak pusztán 2,5 százalékát hagyja hidegen a futball, miközben 44,5 százalék megnéz szinte minden meccset. Az argentinok 17 százaléka az összes összecsapást megtekinti (videóra felvéve, akár), ugyanakkor ötből egy csak a fontosabb meccsekre összpontosít. Ők negyvenmillióan vannak, Portugáliát viszont 10,6 millióan lakják, azaz kicsivel többen, mint Magyarországot. A portugál-angol negyeddöntőn 2,7 millióan izgultak, miközben az adott időpontban, a bekapcsolt készülékek előtt ülők 87,4 százaléka legalább egy kis időre rátalált a mérkőzésre.

Forrás: EPA

A sokat emlegetett brazil-francia meccs

Vissza a hazai tévékhez, a heti nézettséghez: a jelek szerint az RTL Klub nem bánta meg, hogy - nem kis pénzért - elhalászta az MTV elől a vébét. Múlt héten 28,4 százalékot szerzett a teljes lakosságnál, miközben a TV2 25,8 százalékot jegyezhetett fel. A hazai tévézők az esetek 13,2 százalékában az m1 műsorát preferálták, a Viasat pedig 4,4 százalékon parkolt le. A 18-49-es célcsoportban jelentősnek mondható az RTL előnye, hiszen 5,6 százalékot vert rá legfőbb riválisára. A különbség főképp este, főműsoridőben jelentős, mivel az RTL Klub 39,1 százalékot ért el, a TV2 pedig pusztán 26,6 százalékot írhatott fel. Az AGB Nielsen adatai szerint a 18-49-es célcsoportban a Viasat az esti, fiataloknál mért 4,7 százalékkal jobban megközelítette az m1-et (7,3 százalék).

port.hu

A megunhatatlan páros

Műsor szerinti bontásban: a magyarok korán felejtenek, mert 1,74 millióan ismét megnézték az ezerszer ismételt Különben dühbe jövünk-et, Bud Spencer, a jelek szerint állandó ász. A pénteki RTL-es Híradó a hét második legnézettebb műsora volt, ebből 1,73 millióan informálódtak a világ nagy dolgairól. A már említett szombat esti meccs futott be harmadiknak, az Esti Showder negyedikként zárt. A TV2 a vasárnapi Tények-kel bizonyított (1,7 millióan követték), míg Walker, a texasi kopó és a napló is 1,47 millió nézőt hoztak a csatornának. Az m1 a Szuperbuli ismétlésével szippantott be 1,14 millió nézőt, de a Hofi-emlékműsor is egymillió felett zárt.

A 18-49-es célcsoportnál erős RTL-es fölény figyelhető meg. Az első helyen 40,4 százalékos közönségaránnyal Jackie Chan rúgkapál az Új csapás című filmmel, ami viszont korántsem új, persze ez is ismétlés. A brazil-francia ezen a listán második, az RTL-es Híradó a harmadik. A dobogóról épp hogy lecsúszott Terence Hill és Bud Spencer, de még a Fókusz és a Forma-1-es futam nézettsége is meghaladta a korcsoportban a D'Artagnan és a három testőr (a legnézettebb TV2-es műsor) vagy a Tények nézettségét.

Kalmár Csaba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről