Vágólapra másolva!
A Múltidéző Vitrayval című műsor február 16-án, pénteken indult, és hétköznaponként látható a Magyar Televízió képernyőjén. A televíziózás doyenje ötven meghatározó személyiséggel készített interjúsorozatot.
Vágólapra másolva!

A műsorban szubjektív beszélgetésekben megszólalnak riporterek, szerkesztők, rendezők és olyan meghatározó háttéremberek is, mint például a világosító, a gazdasági vezető, azaz olyan, képernyőn soha nem látott személyek, akik nélkül az MTV nem működhetett volna.

Mint Vitray Tamás az [origo]-nak elmondta, az ötletet maga hozta, még két évvel ezelőtt. "Úgy gondoltam, meg kéne emlékezni azokról, akik nélkül nem lett volna Magyar Televízió. A tervemre hamar rábólintottak, immár fel is van véve az anyag. Sokszor én látogattam el a kiválasztott személyhez, máskor ők jöttek el hozzám, azaz nem unalmas stúdióbeszélgetéseket láthat a néző" - tette hozzá. Ambíciója volt, hogy bemutassa, miért volt fontos az adott szakember, milyen jelentősége volt a magyar televíziózásban.

Vitray maga választhatta ki, ki az az ötven kolléga, akit egy ilyen sorozatban el tud képzelni. A listát maga állította össze, nem szólt bele senki. "Természetesen nem csak félszáz ember játszott komoly szerepet az MTV-nél ötven év alatt, de nem lehet mindenkiről hosszabban megemlékezni. Akadtak olyanok, akik már sajnos nincsenek köztünk: sokan bekerültek a válogatásba, de azok nem, akikkel soha nem készült interjú. Természetesen sokat kellett bogarászni az archívumban, hogy előkeressünk már-már elfeledett anyagokat" - mesélte.

Tisztelgés a szakemberek előtt

Az apropó persze nem más, mint a fél évszázados születésnap. A visszatekintő múltidéző a nézőkről is szól, hiszen azokkal beszélget, akik értük, az ő tájékoztatásukért, szórakoztatásukért dolgoztak. A másfél éve készülő sorozat ötvenszer tíz percből áll, adott személyhez fűződő archív bejátszásokkal. Nem kronológia, hanem tudatos szakmaisággal összeállított széles palettája a megszólalóknak, mondja maga a műsorvezető. "Akik éltek ekkor, azoknak emlékezés, akik nem, azok számára példamutató tisztelgés" - vallja Vitray. A sorozat érdekessége, hogy az adások egyik forrása pont az ő műsora, a Teleráma volt. Az sem véletlen, hogy éppen 2007. május 1-jére, a magyar televíziózás és ezzel a Magyar Televízió fél évszázados jubileumára "fut ki" a műsor, amely közös tisztelgés az 50 éves MTV jelenlegi és egykori szakemberei előtt.

Forrás: MTI
Antal Imre 1980-ban

A meghívottak jelentős része azonnal igent mondott, vallotta az [origo]-nak. "Igen mondott a konzervatív, a baloldali, a liberális, tudják, hogy nálam nem számít a politikai hovatartozás. Kevesen húzódoztak, ők is inkább magánéleti, egészségügyi problémák miatt" - fűzte hozzá.

Mikor arra kérjük az ötletgazdát, hogy mondjon pár ismert nevet, hogy a tévénéző-olvasó kedvet kapjon a sorozathoz, Vitray megjegyzi, hogy a műsor egyik koncepciója pont az, hogy a soha nem látott, név szerint nem ismert, de nélkülözhetetlen emberekre emlékezzenek. Végül beadja a derekát, megemlíti Varga Józsefet, Tamási Esztert, Kovalik Károlyt, a régi nagyok közül, a ma is aktívak közt pedig sok olyan nevet hoz fel, akik a netes generációnak is ismerősen csengenek. Lesz adás Kepes Andrással, Vágó Istvánnal, Bánó Andrással, Horváth Ádámmal. Szepesi György is képernyőn lesz, de például Friderikusz Sándor nem, hiszen ő hivatalosan nem volt az MTV alkalmazottja, csak műsorokat készített és adott el a tévének.

Forrás: MTI
A Cicavízió, 1964-ben

"Ez a sorozat az én szívügyem, és igazából azoknak lesz fontos, akik emlékeznek a régi emberekre, azaz nem a mai tinik alkotják a célközönséget. Azért is akartam ezt elkészíteni, mert az utódok néha hajlamosak elfeledkezni az elődökről" - mondta, hozzátéve, hogy a délután öt órás kezdést sem tartja rossznak, ugyanis este hétkor-nyolckor már nagyon erős konkurenciát jelentenének a kereskedelmi tévék szappanoperái, magazinműsorai.

Egy szép karrier

Vitray Tamás, a Magyar Televízió Örökös Tagja az Idegen Nyelvek Főiskoláján, az ELTE-n, majd a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát. Színházi rendezőnek készült, angol nyelvtudása miatt azonban riporteri feladatokat kapott először a rádióban, majd a televízióban. 1958 óta az MTV munkatársa, főmunkatársa, a szórakoztató műsorok vezetője. 1990 februárjától áprilisig az MTV elnökségének tagja, 1991 márciusától májusig a Magyar Televízió kettes csatornájának intendánsa, majd a sportosztály vezetője. 1997 óta "aktív nyugdíjas", de 2002 és 2004 novembere között ismét a Sport Főszerkesztőség élén állt. 2005 januárja óta elnöki főtanácsos. Huszonegy olimpiáról tudósított, 1991-97 között a MOB elnökségi tagja volt.

A televíziózás számos műfajában alkotott maradandót, játékmester, műsorvezető. Ő honosította meg a talk-show műfaját az Ötszemközt adásaiban. Emlékezetes sorozatműsorai: Ötszemközt (1973-74), Csak ülök és mesélek (1975-78), Sok van, mi csodálatos (1979-80), Siker (1980-81), Telefere (1985-89), Apád, anyád ide jöjjön! (1990-91), Töltsön egy órát velem! (1993-97). Hét könyve jelent meg.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 2002 óta egyetemi tanára. Rózsa Ferenc-díjas, kiváló művész, megkapta az Opus-, az Aranyszarvas-, a Pulitzer-életmű-, az Egon Erwin Kisch-, a Pethő Sándor-, az Aranytoll-, a Gerevich Aladár-életmű-, az MSZOSZ-, az Aranykor-díjakat, 2005-ben Kossuth-díjat kapott.

Kalmár Csaba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről