Ügynökök, de kicsiben

Vágólapra másolva!
Pénteken indul az m1-en az Arkangyal című minisorozat, melynek a jelenlegi James Bond, vagyis Daniel Craig a főszereplője. A 007-es ügynök más megszemélyesítői is vettek már részt tévés produkcióban: elsősorban Roger Moore és Pierce Brosnan munkássága jelentős ebből a szempontból, de a többiek is fel tudnak mutatni pár vendégszerepet. James Bond-körkép, tévés szemmel.
Vágólapra másolva!

James Bond figurája Ian Fleming tollából született meg 1953-ban, és a következő évben már meg is jelent az első regény, a Casino Royale tévés adaptációja. A 007-es ügynök filmes debütálása tehát nem az 1962-es Dr. No-val történt, hanem a Climax! című antológia keretében, amely epizódjaiban különálló kémtörténeteket, illetve misztikus sztorikat vonultatott fel, olyan klasszikusokat is feldolgozva, mint mondjuk a Dr. Jekyll és Mr. Hyde.

Részlet az első James Bondból: Climax!, 1954


A sikeres rajt után James Bond inkább csak dokumentumfilmekben jelent meg a tévében, a kilencvenes évek elején pedig unokaöccse boldogította a nézőket a James Bond Jr. című rajzfilmsorozatban. Hogy a szuperügynök miért tűnt el szinte nyomtalanul a képernyőről, annak igen egyszerű oka van: a jogokat birtokló EON Productions inkább nagyfilmekre fordította a pénzét. 1962-től napjainkig be is mutatott 21 James Bond-filmet, a 22.-et pedig ez év végén tervezi a mozikba küldeni. No de lássuk sorra a színészeket!

Sean Connery

A 21 filmben hat színész játszotta a szuperügynököt, közülük Sean Connery volt az első: 1962 és 1971 között olyan filmekben öltötte magára az elegáns fekete öltönyt, mint a Dr. No, a Goldfinger vagy a Csak kétszer élsz. Hivatalosan hatszor alakította James Bondot, de Kim Basinger oldalán szerepelt egy EON-tól független verzióban, a Soha se mondd, hogy sohá-ban is.

Forrás: Getty Images

A James Bondok közül neki van a legkevesebb köze a tévéhez: leginkább pályája elején, az ötvenes években vendégszerepelt itthon jobbára ismeretlen sorozatokban, például a Sailor of Fortune-ban vagy az Armchair Theatre-ben. Általában egy-egy rész erejéig tűnt csak fel, legnagyobb szerepét a Shakespeare királydrámái nyomán összeállított An Age of Kings-ben kapta, itt három epizódban is láthattuk.

George Lazenby

Sean Conneryt helyettesítette egyetlen alkalommal, így az 1969-es Őfelsége titkosszolgálatában című filmben játszhatta el James Bondot. Az IMDb tanúsága szerint húsznál is több tévés vendégszerepe volt, olyan ismert sorozatokban is, mint a Baywatch, a Knight Rider Team, a Kung Fu: Egy legenda újjászületik vagy az Alfred Hitchcock bemutatja. Nagyobb (négy epizódra szóló) szerepet az eredetileg The Pretender címet viselő Kaméleon-ban kapott, emellett számos Emmanuelle-filmben láthattuk Sylvia Kristel oldalán.

Roger Moore

Az eddigi csúcstartó, legalábbis ami a James Bond-filmek számát illeti: Az aranypisztolyos férfi, A kém, aki szeretett engem és a Szigorúan bizalmas mellett még négy történetben kortyolgatta a martinit 1973 és 1985 között. Moore neve állítólag már a Dr. No kapcsán felmerült, de a színész éppen abban az évben kezdte el forgatni Az Angyal-t - amivel viszont meg is alapozta későbbi kémkarrierjét.

Forrás: Getty Images

Moore már Az Angyal előtt játszott komolyabb tévés szerepeket: egy ötvenes évekbeli feldolgozásban majd' negyven részen keresztül alakította Ivanhoe-t, és megjelent például a Maverick-ben is, melyet mi leginkább a Mel Gibson-féle feldolgozásból ismerhetünk. A nagy áttörést azonban kétségkívül Az Angyal jelentette számára: Moore James Bond-i lazasággal hozta Simon Templar figuráját, aki sármos kalandorként bármilyen, kilátástalannak tűnő helyzetet megoldott.

A színészre szívesen emlékszünk a Minden lében két kanál-ból is, ahol Tony Curtis oldalán brillírozott. A két aranyifjú történetéből sajnos csak egyetlen évad készült, viszont az legalább elég korán eljutott Magyarországra is. Moore az ominózus sorozat után csak vendégszerepeket vállalt, legutóbb az Alias egyik epizódjában láthattuk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről