A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Temető-show, hányós reality - beteges nézői ötletek a tévéknél

Vágólapra másolva!
Hiába küldöznek e-maileket, leveleket a tévézők, a csatornák vezetői nem tartják életképesnek a nézői ötleteket. Felmerült már, hogy halotti torokról készüljön realityszéria, valaki félnapos horgászversenyt vinne képernyőre élőben, de akad, aki már évtizedek óta létező játékot mutatott be újként, sajátként. Egy közös volt a sok tervezetben - mind a kukában végezte.
Vágólapra másolva!

A mostanában már filmes színészettel foglalkozó Árpa Attila 2003-ig volt kreatív igazgató az RTL Klubnál, jelenleg a Tv2-nél tanácsadó: számos műsortippel bombázták az évek során, de igazán jó és megvalósítható ötletet nem kapott. "Olyan magyar ötlet, amit soha nem láttunk, nemigen került képernyőre, talán a Coolon vetített Gerillagrill volt még a legeredetibb, legszórakoztatóbb. Volt nemrég Frei próbálkozása, a Sztárok a fejükre estek, de azt sem mondanám eredetinek, mert például a Celeb vagyok is hasonló, ahogy a különben ügyes Totalcar sem saját, mert ilyesféle autósműsorok vannak máshol is. A legtöbbször magazinműsorokkal jöttek emberek: a legvadabb ötleteket pedig nem a producerek vagy a külföldiek, hanem épp a nézők hozták" - mesélte.

Volt, aki csak e-mailben, levélben, más háromoldalas szinopszisban adta elő ötletét. Akadt magyar tévéző, aki - feltételezvén, hogy az őt módfelett érdeklő téma mindenkinek érdekes - műsort gyártatott volna a kutyakozmetika világáról, más hat-nyolc órás horgászverseny élő közvetítésében látott fantáziát - utóbbi persze egy Fishing and Hunting-szerű csatornán is monoton, vonatott, pláne egy országos kereskedelmi tévén. Voltak olyanok, akik japán gameshow-ra hasonlító vetélkedőket javasoltak, celebeket állítottak volna jéghideg vízbe, hogy az veszítsen, aki először vizel be. Szintén hírességeket más ötletgazda előbb teletömött volna étellel, itallal, majd a hányásokat is bemutatta volna képernyőn.

Mások szintén celebeket éheztettek volna napokig, de morbid ötletek is előkerültek: egy lelkes tévéző szerint volna nézői igény egy temető felújításáról szóló, kőművesekkel és lakberendezőkkel felálló realityre, egy másik pedig rájött, hogy fontos az érzelmek ábrázolása, és jól mennek a főzőshow-k, tehát óriási nézettséget hozna, ha halotti torokról készülne valóságshow, hiszen ott együtt van a sírás, a főzés.

"A két fő gond, ha nem elég erős az ötlet, vagy egyszerűen nem lehet megvalósítani. Trendet hozó formátum, mint egykor a Pop Idol vagy a Big Brother volt, nemhogy itthon nem került elő, hanem a nagy formátumpiacokon, a DISCOP-on, a MIPCOM-on sem. Ennek ellenére nem adják fel a nézők, közösségi oldalakon is megkeresnek, mondván, nem ismerjük egymást, de van egy zseniális ötletük. Néha egész csomagokat küldtek, DVD-vel, néha pedig a tízperces beszélgetésünk után tovább házaltak más csatornánál, mondván, Árpának nagyon tetszett" - tette hozzá a producer, aki nem bízik abban, hogy Magyarországon fog megszületni a következő, egész világot lázba hozó tévés formátum.

Ha életképes műsor kerülne elő, jogdíjat is fizetnének

Kolosi Pétert, az RTL Klub programigazgatóját is gyakran bombázzák ötletekkel, de nagyon extrémre, eredetire nem emlékszik, és nem is hiszi, hogy nézői ötlet itthon megvalósult volna. "A focit néző is azt hiszi, ért a futballhoz, így a tévéző is gyakran gondolja, ért a televíziózáshoz, de ez nem így van. Van, hogy azt gondolja a néző, hogy újdonság, ami eszébe jutott, de valójában nem az: vagy volt már itthon, csak nem emlékszik, vagy külföldön fut valahol. A néhány soros ötlet pedig nagyon messze egy tévéműsortól. Volt, hogy bejött valaki hozzám, nagy elánnal elmondta, hogy egy olyan vetélkedőt talált ki, ahol nem lehet kimondani négy szót: fekete, fehér, igen, nem. Mikor jeleztem, hogy ez a játék régóta létezik, sértődést mímelve távozott. Van folyamatos levelezőnk is, aki az egész műsorstruktúrát alakítaná át rendszeresen, mert ő jobban tudja, mi hol menne jobban" - mondta Kolosi.

rtl klub, sajtóklub

Pár tévéző szerint a Celeb vagyok nem volt elég durva a sztárokkal

Kiss Péter 2009 óta a Tv2 programigazgatója, ő is kap tervezeteket. "Közös bennük, hogy mind 'az évszázad ötlete', amellyel mindent meg lehet változtatni. Egyik kedvencem egy valóságshow volt, egy civil kiképzése polgári repülőgép-pilótának: a műsor kiötlője lett volna persze a főszereplő, mert szeretett volna megtanulni gépet vezetni. Egy több évig elhúzódó tanulási folyamat persze sem napiban, sem hetiben nem lenne érdekes a nézőnek" - mesélte. Van, hogy a portán várják, mert kizárólag személyesen akarják elmondani a tervet, félve az ötletlopástól, és van, aki csak vezérigazgatói szinten tárgyalna. Kiss Péter szerint a legfőbb baj, hogy az ötletek nem eredetiek, nem adnak hozzá sokat a meglévő műsorokhoz - de ha életképes műsor kerülne elő, tárgyalna, jogdíjat is fizetne.

Gyöngyössy Bence mindkét nagy magyar kereskedelmi tévénél volt programigazgató, előbb 1997 és 2001 között az RTL Klubnál, majd 2008-2009-ben a Tv2-nél is felelt a struktúráért, műsorokért. Szerinte nézői ötlet alapján nem született tévéműsor itthon, ezek inkább a komolytalan kategóriába tartoztak. "Akinek komolyabb ötletei voltak, azok inkább a produkciós cégek voltak: minden évad előtt tartottunk találkozót velük, felmerültek jó elképzelések" - mondta. Ő nézői ötleteket nem is említett, mert gyorsan törölte ezeket emlékezetéből, de elmondta, hogy többször felmerült, hogy átveszik az amerikaiaktól a Cheaters című műsort: ez arról szól, hogy valaki nem bízik a párjában, megbíz egy stábot, amely követi a személyt, különböző módon kompromittáló videofelvételeket készít, majd szembesítik őt tetteivel. "Ez az USA-ban népszerű műsor, és mivel botrányformátum, itthon is nézett lenne. Nem készült el, mert úgy gondoltuk, hogy túlzottan belemegy az emberek magánszférájába. Tudjuk, meddig lehet elmenni etikailag, morálisan és törvény szerint: az ORTT például világos határokat szabott a délutáni talkshow-k esetében is" - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!