A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Van benne pénz, paripa, fegyver - készül a Trónok harca szinkronja

Vágólapra másolva!
Juhász Anna szinkronrendező pár oldal után beleszeretett a történetbe, és menten megrendelte a következő három kötetet is. Az Aryát alakító Pekár Adrienn ugyan csak 15 éves, de tévében követi a néhol brutális, erőszakos, néhol kifejezetten erotikus sztorit, a Robb Starknak magyar hangot adó Csőre Gábor pedig annak örül, hogy van benne kard, nyílvessző és csihi-puhi, mert gyerekkora óta szereti a lovagregényeket. Az [origo] megnézte, hogyan készül a Trónok harca szinkronja.
Vágólapra másolva!

A stúdióban már délelőtt nagyüzemben folyik a Trónok harca szinkronja, csak egy-két résszel vannak előrébb, mint a magyar nyelvű sugárzás. Tíz-tizenöt percenként adja át egymásnak a mikrofont Pekár Adrienn (Arya), Mihályi Győző (Davos), Láng Balázs (Tyrion), Dunai Tamás (Tywin), Csőre Gábor (Robb), Kovács Nóra (Catelyn), László Zsolt (Stannis) és a többiek. Modern, baseballsapkás, pólós megjelenésével Szalay Csongor karakterével, a hosszú hajú ifjú lovaggal, a kosztümös Lancellel van nagy kontrasztban, Dögei Éva viszont egyes pillanatokban megdöbbentően hasonlít Sansára - ami nem baj, hiszen ő kapta a Stark lány karakterét.

Forrás: Mudra László [origo]

Van, aki beesik öt percre (egymástól pár méterre több stúdió van), felmond hat mondatot, majd mire észbe kapnánk, a képernyőn már nem középkori díszlet látszik megvadult lovakkal, csatabárddal hadonászó, szakállas őrökkel, hanem egy modern üvegpalota, nyüzsgő nagyváros, kocsik hosszú kígyója: az adott színész egy nap több filmbe vagy sorozatba is belecsöppenhet. Ha van rutin, akkor nem okoz gondot a váltás, gyorsan hangulatba lehet kerülni, és ugrani pár évszázadot - és dimenziót, mondjuk a Trónok harca esetén.

A színészek vérmérsékletük szerint hadonásznak, gesztikulálnak, a rendezői utasítást pedig maradéktalanul betartják, de a legtöbbjük annyira rutinos (legalábbis ezen a felvételen, ebben a napszakban), hogy maga is érzi, mikor sietett a szöveggel, mikor volt hosszú a sóhaj, mikor kellene valamit dacosabban, indulatosabban mondani. "Határozottabban mondd! Egy lóról egészen másképp beszél az ember", "Egy kis nyikhaj vagy, gyűlölöd a másikat, de félsz is tőle, úgy beszélj!" - kapják a felszólítást, bólintanak, és teszik a dolgukat.

Nem lehetnek egyformák a hangok

A szinkronrendező, Juhász Anna nem idén kezdte. Kiválasztási módszerétől kérdezzük, elmeséli, hogy ha új sorozatot kap, egy nap alatt összeáll nála, melyik karaktert kire bízza. "Ránézek valakire, és beugrik egy név. Leírom, gondolkodom, és amikor jönnek a többiek, akkor alakulhat a lista, cserélem a neveket. Nem lehetnek egyformák a hangok, hogy ne zavarodjon meg a néző. Fontos szempont ez" - meséli.

Forrás: Mudra László [origo]

Szerinte a Trónok harca igazából lovagregény, olyan, mintha egy párhuzamos világ történelmét mesélné el lovagokkal, csatákkal, a háttérben várral, lobogó zászlókkal. "Vannak benne fantasy-elemek, de kevés, így én igazi, történelmi sorozatként fogom fel. Nagyon széles spektrumon vannak a karakterek, a lerongyolódott foglyoktól a felfuvalkodott, gőgös nemesekig. Itt másképp kommunikálnak, mint egy mai sorozatban: egy katonatiszt például másképp beszél, ki kell, hogy húzza magát. Én még a szókincsét is szeretem az ilyen sorozatoknak, sokkal választékosabban lehet beszélni benne, mint egy ma játszódó szériában" - magyarázza.

Forrás: Mudra László [origo]

Van rálátása a sztorira, az első négy kötetet gyorsan kiolvasta, amikor megkapta a sorozatot (a tévés feldolgozás jelenleg a második regénynél, a Királyok csatájánál tart - a szerk.). Az elsőt megvette, gyorsan beszippantotta, majd megrendelte azonmód a következő hármat. Nem csak arc és testfelépítés alapján választotta ki a szereplőket: lelki alkatot, habitust is nézett, szerinte például Csőre Gábor épp olyan "jószívű gyerek", mint Robb Stark. "Robert király az első évadban Gesztesi volt, ugyanaz a joviális forma, egy hedonista. Ha teljesen más az alapkaraktere, soha nem tudja megcsinálni jól. De a legfontosabb, hogy jó színész legyen, mert egy jó színész mindent el tud játszani" - emlékezik. Kedvence Arya, aki furfangos, okos, átlát a szitán, igazi túlélő, tudja, mit akar, és ez imponál neki.

A kis Adrienn leesett a sámliról

Pekár Adrienn, aki Arya karakterét kapta, az [origo]-nak elmeséli, hogy a Trónok harcá-t nézi a család is, ő is, és noha van benne szex, erőszak, ez nem probléma. Tizenöt évesen kapta Aryát, aki legfeljebb tíz lehet a sorozatban. "Jellemző, hogy kicsiket kell szinkronizálnom, talán olyan a hangom, de 18-20 körüli nőt is kaptam már" - mondta. Ő régen kezdte a szinkront, így fiatal kora ellenére rutinos. Színiiskolába járt, tanára ajánlotta be hétévesen: rögtön egy filmbe került, első alkalommal le is esett a sámliról, annyira izgult. "A szerepeimet mind szeretem, az a jó, hogy mind másféle. Van olyan is, hogy a közepén kerülünk bele valamibe, így nem mindig tudjuk a történetet. Nem tévézek sokat, általában nem követem a munkáimat, de a családban, barátok felkapják a fejüket, ha hallanak" - mosolyog Adrienn, aki korábban színpadon is volt, de most nincs másra ideje, magántanuló a szinkron mellett.

Forrás: Mudra László [origo]

Csőre Gábor is feltűnik, ő nem olvasta a könyveket, HBO-ja nincs, várja, hogy DVD-n kijöjjön a sorozat. "Ami szükséges a jó szinkronhoz, annyit azért tudok a karakterről. Interneten olvastam róla, kollégák is meséltek, de csak darabjait látom: így, hogy kis részeket kapok belőle, számomra szét van tördelve a történet. A műfajt azonban szeretem, mert ha egy filmben előrántanak egy kardot, vagy elkezdenek nyilazni, akkor nekem már jó. Nem sok ember van a világon, akinek A 13. harcos tetszett, de én köztük vagyok" - mesélte. Robb a karaktere, Csőre szerint folyamatos változáson megy át, szűkszavú ember, amit kicsit sajnál, mert ha jó figura, akkor azzal szeret dolgozni.

Forrás: Mudra László [origo]

Mint igen sokat foglalkoztatott szinkronos úgy látja, hogy nagyon sokat köszönhet az Adam Sandler-filmeknek és a South Park-nak. Régebben nagyobb varázsa volt a munkának, véli, színészóriások jöttek-mentek a folyosókon, most viszont sok olyan van, aki színészi képzettség nélkül kerül be produkciókba. "Nagyon rossz véleménnyel vagyok a jelen helyzetről. Megértem, hogy másnak is meg kell élnie valamiből, de sokszor látszik a munkán, hogy a stúdiókat hígításra kényszerítik. A Trónok harca azonban igényes munka, ebbe bele van téve pénz, paripa, fegyver, nincs is elcseszve, mint pár tömegtermék. Régi kedvencemet, a Rómá-t is az HBO készítette, igényes volt, nem is véletlen" - tette hozzá - majd indult újabb feladatra, ledobván magáról Észak királya, Robb Stark képzeletbéli, prémes gúnyáját.

Ha ez tetszett, ki ne hagyja: Tyrion nagyon kilóg a sorból - Láng Balázs, a Trónok harca szinkronjáról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!