Tóth Gabi: Nem bánom a kemény szavakat

Tóth Gabi interjú
Vágólapra másolva!
Az X-Faktor egyetlen női mentora szerint nem szabad finomkodni azokkal, akiknek semmi keresnivalójuk nincs a színpadon, a kritikából pedig csak tanul az ember. Régebben jobban megviselték a koncerteken bekiabáló emberek, mára úgy érzi, megerősödött. Legnagyobb vágya, hogy kijusson az Eurovíziós Dalversenyre, ByeAlex sikerét nem érti, Gesztit, Alföldit és Szikorát hamar megszerette.
Vágólapra másolva!

Nem a saját konkurenciádat pátyolgatod most, hogy az X-Faktorban mentorkodsz?

Nem szeretném, ha nagyképűnek hangzana, de bizonyos értelemben nem nagyon van konkurenciám. Én bevállalok olyan stílust és olyan dolgokat is, amiket más nem tesz. Ebben a szakmában nem csak a hang a lényeg. Vannak nálam technikailag képzettebb énekesnők is itthon, és nagyobbat tudnak énekelni, de az, ami a személyiségből fakad, azzal születni kell. A lényeg, hogy nem félek az új konkurenciától, mert túléltem már pár tehetségkutatót, és még itt vagyok.

Hányan maradtatok fenn a Megasztárból?

Négyen. Tesóm, Caramel, Rúzsa Magdi meg én. Mi vagyunk, akik tényleg a popszakmában vannak, sok felkéréssel. Nyilván ott van még pár ember, aki sokat szerepel, mint Puskás Peti, de ő színészkedik is.

További képekért kattintson a fotókra! Fotó: Hajdú D. András - Origo

A rutinos, sok éve pályán lévő Keresztes Ildikó helyére kerültél fiatalon. Felelősség vagy csak jó buli ez neked?

Én ebben élek, és pontosan tudom, min mennek keresztül azok, akik ilyen műsorba jelentkeznek. Nem mondanám, hogy csak egy jó buli, inkább egy szórakoztató munka, nagy felelősséggel. Én erre vágytam. Lassan tíz éve vagyok ebben a szakmában, szinte mindent láttam már, nem nagyon érnek meglepetések.

Akkor már nem tudnak átverni koncertszervezők?

Engem nem, nagyon rafkósnak kell lennie annak, akinek ez sikerül. Jó segítőim vannak: hosszú út volt, mire megtaláltam azokat az embereket, akik irányába megvan a százszázalékos bizalom, de ez kialakult, megérte küzdeni. Nem menedzsmentnél vagyok, hanem egy kétfős kis csapat segít a sajtóügyekben, a koncertekben, a könyvelésben, turnéban. Fellépésekre is visznek, nem panaszkodhatok.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Két éve mentorsegédként kerültél az X-Faktorba. Milyen emléked van azokról a forgatásokról?

Malek Miki mellett voltam a második és a harmadik évadban egyaránt, a légkör, a munka nagyon tetszett, már akkor is magaménak éreztem. Én már akkor is arra gondoltam, hogy egyszer mentor lehetek majd ebben a műsorban, és abban, hogy az idén felkértek, sokat nyomott, hogy segédként ott ültem két ízben is. Látták az RTL-nél, hogy szerepeltem, talán tetszettem nekik.

Volt tényleges beleszólásod abba, hogyan döntött Malek Miklós?

Biztos volt valami hasznom elsőre, különben nem kért volna fel engem másodjára is. Ő akart engem mentorsegédnek, mert 2010-ben, amikor felléptem az első X-Faktorban, nagyon tetszett neki, amit csináltam. Később többször emlegette, hogy a próbán két és fél órán át toltam a dalomat, táncolva, bemozogva a színpadot. Akkor gondolt arra, hogy lehetnék mellette mentorsegédként, és talán jól döntött, mert kiegészítettük egymást: én hoztam a döntés perceibe az érzékenyebb, női vonalat, a lelki oldalt. Szerintem sokat tudtam segíteni a Mikinek... nem volt egyszerű az ő helyzete, de végig jól választott.

Milyenek a társaid a show-ban? Szikora az életben is olyan elvarázsolt, mint ami lejött az összefoglalókból?

Van benne ilyen, de nagy lexikális tudással, intelligenciával kompenzálja azt, hogy néha tényleg elvarázsolt, elvont. Ez amúgy belefér, mert művészlélek, és minden művész ilyen valahol Geszti Péter egy rutinos mentor, ez a negyedik szériája, és nagyon segítőkész volt, amikor nekiálltunk a felvételeknek. Elmondta, hogy szerinte milyen szempontokat kell figyelembe venni, az első pillanattól kezdve nagy összhangban dolgoztunk együtt. Alföldi Robi pedig jó barátom lett, noha vele nem is találkoztam korábban. Frissességet és még több lendületet hoztunk ebbe a műsorba.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Alföldi azt mondta két hete, hogy ő ugyan nem fog rivalizálni, noha ez a műsor a mentorok harcáról is szól, jó esetben. Hogy állsz te ezzel?

Úgy állok hozzá, hogy az én versenyzőm fog nyerni, de nem fogok mindenkivel összeveszni azért, hogy így legyen. Minden pillanatát szeretném megélni a műsornak. Az ember csinálja a dolgát, vélem én, azért vagyunk ott, nem pedig azért, hogy veszekedjünk.

Megbántottál már pár próbálkozót kemény kritikával, noha te is voltál ilyen helyzetben. Nem bánod utólag azokat a szavakat?

Nem, egyáltalán nem. Aki ebbe a szakmába próbál bekerülni, az vállalja a kemény kritikát, főleg, ha nem oda termett. Annak valahogy meg kell mondani, hogy ne csinálja tovább. Nem szeretném tévhitben hagyni azokat, akik kósza álmokat kergetnek, és teljesen értelmetlen módon jelentkeznek egy énekversenyre. Nekik igenis oda kell mondani keményen. Nem fogom azt mondani egy énekben tehetségtelen embernek, hogy jó, amikor nyilvánvaló, hogy nem az. Hogy megbántom közben? Engem is megbántottak már sokszor, de volt, hogy tanultam belőle.

Mivel bántottak meg?

Nyilván fáj az igazság, amikor kőkeményen megmondják, miben kell változnod. Én idővel megfogadtam ezeket, követtem pár tanácsot, és hasznomra vált. Nem haltam bele a kritikákba.

A 10-12 órás ücsörgést hogy bírtad a castingszakaszban?

Az volt a legnehezebb része... és volt olyan, hogy 15 órát ücsörögtünk egy huzamban a stúdióban a fellépőket hallgatva. Amikor jönnek a viccesebb előadók, illetve a tehetségesebb énekesek, akkor repül az idő. A nehezebb az, amikor nem is jó, nem is rossz, de nem is poénos valaki... de tanulom, gyakorolom a türelmet.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Nyáron sok koncerted volt?

Rengeteg. Élménydús, pörgős nyaram volt. Kétszer körbejártuk az országot, még úgy is, hogy az X-Faktor-válogató miatt sok nap kiesett. Most valahogy egyre többen szeretnek, amit megható látni. És közben arra is felfigyeltem, hogy egyre több a zenekaros bulink, ami azért is öröm, mert azon dolgozom, hogy a megélhetési célú, félplayback haknikat le tudjam cserélni rendes koncertekre, élő zenével. Előbbi is kell, mert ebből élünk, de utóbbi nyilván jobb. Négy-öt ezren voltak a nézők azokon a bulikon, ahol együttessel léptem fel, de Kecskeméten például hatezren kijöttek. Minden zenekaros buli felemelő, legutóbb Dunakeszin is remekül éreztük magunkat.

Mi volt a legjobb és a legrosszabb koncertélményed?

A legnagyobb az volt, amikor a Budapest Jazz Orchestrával együtt léphettem fel 200-300 ezer ember előtt. Szakmailag és mindenféle szempontból hatalmas elismerés volt nekem, hogy egy kiváló dzsesszzenekar játszotta mögöttem a saját dalaimat, a saját stílusukra áthangszerelve. A legrosszabb?... Vannak közben olyan települések, ahol az emberek be vannak szűkülve, csak a tévé jelenti a szórakozást... így voltak olyan esetek, fellépések, amikor sírva jöttem le a színpadról.

Miért? Bekiabáltak valamit?

Igen, de nem ez a lényeg. Ezek az esetek inkább régebben voltak, nagyon megviseltek, de most már jobban tudom kezelni az ilyet. A legtöbb helyen ma már szeretettel fogadnak. Talán az lehet, hogy korábban csak a bulvárlapokból ismerhettek sokan, azok meg eltorzított képet mutattak rólam, és ez befolyásolt pár kiabáló embert. Régebben több incidens volt, de most már látják a munkásságomat, kezdenek jobban megismerni.

Azért megy ki valaki, hogy kiadja a dühét?

Vannak sajnos ilyen emberek. Ennek ellenére mi megpróbálunk valami színt és szeretetet belevinni a napjukba.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

2005-ben együtt utaztunk egy kisbuszban, már akkor is sokat csörögött a telefonod, állandóan hívtak az újságírók. Hogy állsz most a sajtóval?

A bulvársajtóval hadilábon állok, bevallom. Én mindig hajlok a kompromisszumra, őszintén szoktam nyilatkozni, ha megkeresnek. Nem betanult dumákat mondok, hanem a saját gondolataimat, és volt, hogy ezzel visszaéltek. Az igazság és az őszinteség azonban utat tör magának, még akkor is, ha tudjuk, miért ír negatív dolgokat a bulvár. Az ilyen lapokat jó hírekkel nem lehet eladni, és ez is mutatja, mire van szükség itthon.

És mire? Mit volt a legabszurdabb, amit magadról olvastál?

Az, hogy terhes vagyok, holott csak meghíztam egy kissé. Lefotóztak egy fura szögből, és erre találták ki, hogy nyilván babát várok, pedig csak teleszívtam magam levegővel, hogy elég erős legyen a hangom. Egy énekes hasba veszi a levegőt, attól megnő a mérete. A színpadon, éneklés közben amúgy nem szép az ember, grimaszol, tátva van a szája, tokája van, ha hátradönti a fejét. Nem vagyok szépségkirálynő, nem arra figyelek minden pillanatban, hogy nézek ki.

Ez a cikk zavart leginkább?

Akkor nagyon mérges tudok lenni, ha a családomat is megkeresik. Például ha valaki lemegy Tapolcára, hogy a nagymamámat faggassa rólam...

Valahol örülnöd kéne, hogy ennyire a fókuszban vagy.

Madonna is nyilatkozott erről, mondván, a negatív reklám is reklám, meg minden csoda három napig tart, majd mindent elfelejtenek az emberek. Régen sokkal jobban felidegesítettem magam az ilyen cikkeken, de mostanában már nem reagálok az ilyesmire. Sajtóperem nem volt, nem akarok évekig bíróságra járni. Vannak már szerencsére közösségi oldalak, ahol meg tudom védeni magam, ha kell, azok előtt, akik szeretnek. Aki pedig nem szeret, akkor sem fog kedvelni, ha megmentek egy etióp kisfalut, mert ő mindig fog hibát találni bennem.

A jó tévés munka, az X-Faktor feltétele volt, hogy rengeteg tévéműsorban szerepeltél. Tucatnyi RTL-es és TV2-s valóságshow-ban, zenés műsorban megfordultál. Pénzért vagy ismertségért mentél?

Én ezeket mind szerettem, örömmel mentem mindenhová. Olyan helyekre eljuthattam, ahová álmomban sem reméltem. Ausztráliában is forgattunk, Argentínában pedig az Iguazú-vízesés fölött repkedtem helikopterrel: hány 19-20 éves magyar lánynak jutnak ilyen élmények? Más kontinenseken jártam, néha természetfilmben éreztem magam. Élményekkel gazdagodtam.

A Celeb vagyok, ments ki innen című reality nagy nézettséggel ment az RTL-en, abban is szerepeltél. Milyen volt hetekig hálózsákban, esőben egy dzsungel tisztásán?

Nem a körülményekkel, hanem inkább a dolog emberi oldalával volt bajom. Én akkor még érzékenyebb lelkű lány voltam, ráadásul legfiatalabbként nagyon hiányoztak a szüleim, nem tudtam velük beszélni telefonon sem. Semmilyen információm nem volt róluk. Ilyen helyzetben különösen rossz volt nézni, amikor veszekedtek, egymásnak estek mellettem a társak.

A Vacsoracsata-féle gasztrorealityre meg a többi, itthon forgatott műsorra miért volt szükség? Magadat építetted vagy a gázsi kellett?

Mindkettő. Azért nekem is voltak olyan időszakaim, amikor nem ment a szekér, nem volt fellépés, valamiből pedig meg kell élni. Nem akarok álszenteskedni, hogy ó, nem a pénzért csináljuk... valójában mindenkinek számít. De ettől függetlenül mindig nagy élmények értek, akár Etyeken, egy remek borpincében, akár máshol. Annyit én még nem röhögtem, mint azokon a forgatásokon. A Kalandra fal! című műsort is imádtam, annyira vicces volt. A lényeg, hogy én mindent ki akarok próbálni, erre is jók ezek a műsorok, a zenei karrierembe pedig belefér a tévés szereplés.

A zenei karrierre kanyarodva: nyolc év alatt két lemez nem kevés?

Minek legyen több? Lemezt már nem vesznek az emberek, új dalokkal pedig rendszeresen előjövök. Lehetne egy harmadik album is a dalokból, de inkább elektronikus, internetes formában fogjuk értékesíteni a következő számokat. Most jön a következő, amelyhez a múlt héten vettük fel a klipet, Robival, a párommal táncolok benne. Középtempójú, inkább lassú dal, pozitív mondanivalóval. Októberben lesz a premierje.

Elítéled az illegális zeneletöltést?

Mit tudok csinálni ellene? Így legalább megismerik a dalaimat az emberek, és bejönnek a koncertjeimre. Persze a legális, fizetős, de kedvező árú letöltést favorizálnám.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Láttalak A Dal című műsorban, és úgy tűnt, hogy te akarod leginkább megnyerni. Jól láttam?

Semmit nem akartam annyira akkor, mint megnyerni azt a műsort, és kijutni az Eurovíziós Dalversenyre. Én nagyon nagy reményekkel mentem A Dalba, nem jött össze, nagy csalódás volt. Tudom, hogy mit nyújtanék én az Eurovízió színpadán, és csak reménykedni tudok abban, hogy egyszer ki is jutok. Én mást nyújtanék ott, mint a többiek. Az új dalommal lehet, hogy megpróbálom jövőre is.

Mit szólsz ByeAlexhez és a Kedvesemhez?

Nagyon kedves.

Ennyi?

Igen. Következő kérdés?

A volt megasztárosok közül kivel vagy jóban?

Mujahid Zolival, de mivel a többiek nagyon szétszóródtak, nem járunk össze. Van, aki külföldre ment, családot alapított. Nem nagyon tartjuk a kapcsolatot. Évekig próbálkoztam, hogy összehozzam a csapatot, de nem igen ment – most pedig már nekem nincs erőm meg időm erre.

Mit szólsz ahhoz, amikor Veráról azt írják a lapok, hogy öngyilkos akart lenni?

Tudom, hogy nem igaz, és ezért röhögök az egészen. Ő amúgy nagyon büszke rám, hogy mentor lettem az X-Faktorban, örül neki. Mi már komolyabban vesszük egymást, mint pár éve, felsőbb szintre lépett a kapcsolatunk. Felnőttünk, ez van.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről