A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

X-Faktor: a legfurább döntések, a legnagyobb dobások

Csobot Adél
Vágólapra másolva!
Negyedik évadját kezdi itthon az X-Faktor: melyik volt az elmúlt évek legdöbbenetesebb előadása, legmeghökkentőbb fordulata, legfurább döntése? Segítünk emlékezni. 
Vágólapra másolva!

Miközben kinn már dübörgött a Pop Idol, az American Idol, 2004 óta pedig a brit X Factor, az RTL Klub évekig kivárt egy kifejezetten énekes tehetségkutatóval: miközben a TV2 vígan nyomatta a Megasztárt, és adott le belőle hat szezont, sokáig csak a Csillag születik volt az ellenfele. Az első X-Faktor itthon 2010 augusztusának végén indult, hamar a nép kedvence lett, nézettségben utolérhetetlennek bizonyult az elmúlt évadokban. Szombat esténként nemcsak elporolta a konkurenciát, de egy idő után már a riválisok nem is nagyon tettek be ellene semmi értelmeset, mondván, széllel szemben nem lehet. A show sorra szállította a kétmillió fölötti számokat, megadva az ismertséget sok exhibicionista fiatalnak és tehetségesebb énekesnek – akik közül aztán sokan nem tudtak élni ezzel az útravalóval, miközben mások pedig szépen keresnek a fellépésekkel. A negyedik évad szombat este kezd, addig is nézzünk pár porosodó emléket a múltból!

A legfurább szerzet

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Király L. Norbi nem egy férfiszépség, és hangi adottságok tekintetében sem egy Pavarotti, viszont többet mozog egy szám alatt, mint egy hazai futballista egy fél idény során. Rekedten, krákogva, hörögve, de szépen vette az akadályokat az első évadban, és beért a harmadik helyre, ezzel pedig csattanós választ adott azon cikkekre, amelyek azt firtatták, mit keres egy énekversenyben. Ezzel amúgy ki is derült, hogy itt fontosabb az egyéniség, a színpadi show, mint a konkrét énektudás - ahogy a showbizniszben is.

A legnagyobb vesztes

Úgy tudjuk, hogy a már bevált műsorvezető-páros, Stohl András és Ördög Nóra kapták volna a show-t, de előbbi karambolja miatt kiesett. Utóbbi vitte tehát a három évadot, kettőt szólóban, az elsőt Sebestyén Balázzsal. Stohl szerencsétlen autóbalesete miatt tízmilliókat bukott, szokta is nyilatkozni, hogy hiányzik neki a tévézés, ahogy a családi kasszából az RTL-től kapható magas gázsi is. Ettől függetlenül sok szállal kötődik a csatornához, és előbb-utóbb újra kap műsort, efelől ne legyen kétségünk.

A legvitatottabb húzás

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Szubjektív persze ez a kategória is, de az biztos, hogy sok ezer tévéző felhördült azon, amikor a legutóbbi szezonban nem hat, hanem hét lány került Malek Miklós úgynevezett mentorházába: Antal Tímea, Balla Réka, Csobot Adél, Danics Dóra, Jáger Kinga, Kvaka Andrea, Pál Loretta. Közülük később Csobot Adél osztotta meg leginkább a nézőket, mert egy részük látta, hogy kifejezetten színpadra termett, megfelelően karakteres előadó, de egy másik részük meg nem tudta elfelejteni, hogy az élő műsorokba úgy csúszott be, hogy mindössze egyszer, a legelején énekelt igazán jól. Ebből az esetből is kiderült, hogy az X-Faktorban többet számít a színpadi kisugárzás, a karizma, mint az, hogy valaki négy oktávot kiénekeljen. Csobot amúgy harmadik lett, úgy, hogy ősszel végig a második-harmadik helyen állt a szavazatok számát tekintve.

A legjobb szöveg

A mentorok meghatottan vagy a helyzet izgalmában sokszor mondtak különöset, de a nép nem a cikornyás, követhetetlen körmondatokért rajongott, hanem az egyszerűséget kedvelte, és a szókimondó rocker fazonként megismert Ferótól kapott ilyen bőséggel. „Ami jó, az jó. De ez szar volt" – mondta egyszer, nagy derültséget kiváltva. A többször hallott fordulatok közül a „viszlek magammal az élő show-ba" fordulat került be valamennyire a szlengbe, legalábbis mi hallottunk ilyet párszor a tévéműsortól teljesen független helyzetben, egyfajta kissé gunyoros dicséretként.

A legnyomasztóbb pillanat

Nem halogathatjuk tovább, szót kell ejteni Zámbó Krisztián szerepeltetéséről. Nyilvánvaló mindenkinek, hogyha egy egyszerű faköböző gyermeke lett volna, már a tábor című etapba sem jutott volna el, pláne nem a mentorházba, hogy az élő show-ról ne is beszéljünk. De mivel mindenkit érdekelt, mit művel Zámbó Jimmy legidősebb fia a színpadon, bekerült a legjobb tizenkettőbe, és a hatodik helyig vitte, úgy, hogy volt három olyan adás is, amikor a harmadik helyen állt. Szinte végig küszködött, neki sem tett jót a rengeteg negatív kritika, nekünk pedig ez a produkció nem tett jót:

A legellenszenvesebb formáció

Voltak olyan formációk az X-Faktor történetében, amelyre jó volt ránézni, és alkalmanként jó volt hallgatni is, ilyen volt például a Nagy Feró alá tartozó Like, három nővel, vagy a Nyári-lányok duója az első szezonban. A PJZ azonban nem volt egy nagy ötlet, és erre bizonyíték, hogy a második élő show-ból ki is estek, és azóta sem hallani róluk sokat. Nem az a főcélja egy előadónak, hogy kedves, rokonszenves lényével szerettesse meg magát, de a PJZ sem nyilatkozataiban, sem a fellépések utáni értékeléseknél nem volt túl szimpatikus, nem is szórták meg őket sok szavazattal a nézők.

A legtöbb sírás

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Nem valószínű, hogy a közeljövőben más műsor letaszítaná az érzelmekre erősen ható X-Faktort a legbőgősebb show-k dobogójának tetejéről, mert itt aztán annyit pityeregtek a szereplők és az egy szem női mentor, mint az elveszett árvák egy átlagos mexikói telenovella százhatvan része alatt összesen. A mentorházban például szinte egyszerre zokogott Muri Enikő, Kováts Vera, Bogi és Balázs, de a Hajdu-ikrek és a Rocktenors tagjai sem bírták ki száraz szemmel. A legtöbb sírást persze Keresztes Ildikó mutatta be, cikizték is eleget miatta – holott nem tengerészgyalogosnak szerződött az amerikai hadseregbe, hanem női zsűritagnak egy ügyesen és drámaian felépített show-ba.

A legnagyobb nyertes

Forrás: rtlklub.sajtoklub.tv

Nem azért, mert övé volt az első győzelem, 2010 végén, hanem általában elmondható, hogy a nyertesek közül Vastag Csaba szerepel a legtöbbet a médiában, miközben tele a naptára fellépésekkel. Kocsis Tibor és Oláh Gergő, a következő két széria nyertesei sem panaszkodhatnak, de Nagy Feró egykori mentoráltja csinálta talán eddig a legnagyobb karriert.

A leglassabb este

Unalomba süppedő, lassú tempójú adást láthattak az X-Faktor követői 2011 november 12-én, a díjnyertes slágerekkel próbálkozó versenyzők (nyilván nem összebeszélve) szinte csak érzelgős, romantikus dalokkal rukkoltak elő: gyors csak a közös szám volt (a Sorskerék, Tóth Verától), még a két párbajdal is aggasztóan álmosító tempóval bírt. Ezt a mentorok egyike, Nagy Feró is szóvá tette, aki ezúttal nem a szokásos frázisokat pufogtatta, hanem komolyan kritizálta a dalválasztást. "Nem tetszett a mai este, ez a sok hülye, melankolikus nóta. Nem tudom, a világ csak ilyeneket tud díjazni?" - fakadt ki. Erre talán felébredt a bóbiskoló 2 millió tévéző.

A legnagyobb győzelem

2010 októberében egy ismert és kedvelt formátumot vert le a hazai X-Faktor, ugyanis a TV2 belátta, hogy elveszíti a Megasztár-nézők felét, ha marad a szombat esti sávban, így péntek estére helyezte át tehetségkutató műsorát. Ezzel eldőlt, hogy éveken át viszi majd a szombat estéket az RTL, és mivel idén átterpeszkedik vasárnapra is, heti két este lesznek a képernyőn az énekesek.

A legnehezebb küldtetés

Az RTL Klubon továbbra sem tud diadalmaskodni nő, a három X-Faktort, a négy Való Világot és a három Csillag születik-et egyaránt férfi (vagy kisfiú) nyerte. Talán idén.

Az új évadról Alföldi Róbert mesélt az Origónak, az interjút itt olvashatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!