Kalandot akartál? Nesze!

Disovery
Vágólapra másolva!
A Discoveryn nemrég indult az Ezt éld túl, haver! című műsor, amelyben profi túlélési szakértők szívatják egymást, miközben azért egy-két trükköt is megtanítanak a nézőknek. Természetesen nem ez az első sorozat, amely embereket mutat be embertelen körülmények között, íme, pár markáns példa.
Vágólapra másolva!

Az Ezt éld túl, haver! koncepciója elég izgalmasan hangzik, öt profi túlélőről szól, akik felváltva elrabolják egymást, az aktuális áldozatot pedig leteszik a Föld egy elhagyatott pontján, legyen az egy jeges hegyoldal, tenger közepe, sivatag vagy hatalmas erdőség. Száz órája van arra, hogy visszataláljon a civilizációba. Az izgalmakat tovább fokozza, hogy az adott szereplőre rajtaütésszerűen támadnak rá, és olyan állapotban szállítják el, ahogyan rátaláltak – vagyis megeshet, hogy valamelyikük rövidnadrágban és szandálban találja magát Szibériában.


Jó realityhez méltón, a műsorban különböző karakterek szerepelnek, akik különféle háttérrel vágnak neki a kalandnak: Terry Schappert az amerikai hadsereg különleges alakulatánál, a zöldsapkásoknál szolgált, John Hudson a brit királyi légierő kiképzőtisztje, Matt Graham a sivatagi túlélés szakértője és oktatója, Jake Zweig az amerikai haditengerészetnél szerzett komoly tapasztalatot, Tom Moore pedig az amerikai hadsereg veterán felderítője.

Túlélőpár-baj

Olyan szempontból hasonló műsor a Túlélőpár-baj is, hogy a túlélés törvényeiről vallott különféle nézeteket ütközteti, miután a katonai tapasztalattal rendelkező Dave Canterburynek és a természetbúvár Cody Lundinnek együtt kell kijutnia különféle szorult helyzetekből. Volt már, hogy hajótörést szenvedtek, volt, hogy a sivatag vagy a dzsungel közepén dobták le őket, Belize-ben pedig a barlangok útvesztőjében rekedt búvárok sorsán kellett osztozniuk. Canterburyt a harmadik évadban már Joe Teti váltotta, a negyedik szezonra pedig Ludlint is lecserélték Matt Grahamre, csupán az első négy epizódban játszhatott szerepet.


Vad-házasság


Szintén két különböző gondolkodású embert bemutató túlélőshow, azzal a plusz poénnal, hogy ebben az esetben egy házaspárról van szó – közülük ráadásul csak az egyik rendelkezik komolyabb túlélési tapasztalattal. Mykel Hawke az amerikai hadsereg különleges egységének túlélési szakértője volt, felesége, Ruth viszont televíziós újságíróként éli mindennapjait. A műsorban a világ legelhagyatottabb helyeire látogatnak ketten, ahol négy napot és négy éjszakát kell együtt eltölteniük úgy, hogy egy késen és a rajtuk levő ruhán kívül semmi más nem segíti őket.


Túlélőember


A Discovery kedvelt túlélési szakértője, Les Stroud ezzel szemben már kimondottan egyedül van Túlélőember című műsorában – olyannyira, hogy operatőri csapat sem kíséri, a kalandok során önmagát filmezi, így élve túl hét vagy tíz napot lehetetlen helyeken. Egy másik produkciójában városi katasztrófák esetére osztogat tanácsokat, a Les Stroud és a túlélés titkai-ban pedig a civilizációtól távol élő törzseket keres fel, azt vizsgálva, hogy miként tudnak fennmaradni évezredekig, gyakorlatilag változatlan körülmények között.


A legismertebb túlélési szakértővel, Bear Gryllsszel külön cikkben foglalkoztunk korábban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről