Havasnak nem merték elmondani Liptait – tízéves a Mokka

havas, mokka,
Vágólapra másolva!
Épp tíz éve indult a Mokka, amely egy agonizáló, Lazac című műsort tett végleg szákba, és amely fél év után elkezdte verni nézettségben az addigi piacvezető Reggelit. Havasnak nem merték eleinte elmondani, hogy a viszonylag tapasztalatlan Claudiát kapja párnak, Jakupcsek Gabriella imádta a 2006-os pörgést, Árpa Attila nem akart senkit sem másolni, Liptai pedig élete legkeményebb napjaira emlékezik.
Vágólapra másolva!

Tíz éve, 2004. szeptember 6-án rajtolt a TV2-n a Mokka, amely évek óta biztos piacvezető a műsorsávjában. Számos műsorvezetője volt az évek során, Havas Henrik és Liptai Claudia kezdte, Jakupcsek Gabriella és Csiszár Jenő is sokáig voltak párban, sőt, ott kerültek össze, és azóta is gyakran foglalkoztatja őket együtt az M1. A műsorvezetők közt van vagy volt Tatár Csilla, Demcsák Zsuzsa, Kárász Róbert, Vujity Tvrtko, Pachmann Péter, Azurák Csaba, Till Attila, Tornóczky Anita, Árpa Attila, Papp Gergely, Csisztu Zsuzsa, M. Kiss Csaba – többen közülük az Origónak meséltek az indulásról.

A történet valahol az Adrián kezdődött, egy közös nyaralással, amikor Sváby András, az Interaktív akkori vezetője Szörényi Pétert kérte fel arra, hogy gatyába rázza a nézettségben halovány Lazacot. Utóbbi a Magyar Rádió Krónika című műsorából már ismerte Havas Henriket, aki vállalta a feladatot, megfelelő gázsi ellenében. Konkrét nézettségi elvárás nem volt a stáb felé, de úgy tudjuk, Havas prémiuma függött attól, hányan nézik a műsort.

Jól működő párosra leltek

A Mokka sikere erősen köthető a Liptai–Havas pároshoz, ketten jól működtek a képernyőn együtt – eleve a koncepció része volt, hogy megy majd a csipkelődés, évődés, és ebben a megfelelő önbizalommal ellátott Havas és a szabad szájú, improvizálni is tudó Claudia is partner volt. Előfordult, hogy utóbbi dühében rácsapta az öltözőajtót társára, ebből a nézők nem sokat érzékeltek – de abból igen, hogy Havas sokszor látványosan nem foglalkozott a neki előre megírt felkonfokkal, és különleges hallójárataira hivatkozva fülhallgatót sem volt hajlandó használni (ezen át instruálják a vezérlőből a műsorvezetőket, sok esetben).

Forrás: TV2

Havas stílusa jót tett a nézettségnek, az is nézte, aki szerette, az is, aki fel akarta idegesíteni magát a flegmaságán. A műsoridőt elég lazán kezelte, állítólag a Magyar Rádióban egyszer bejelentette, hogy „akkor van hét óra, amikor én azt mondom". Mindazonáltal a kollégák szerint késés nem volt, az adásbiztonságot semmi nem veszélyeztette.

Liptai szerint nem volt egy sétagalopp

Claudia az RTL-es évek után a nevét viselő talkshow-t vitte egy darabig a TV2-n, utána kapta a reggeli lehetőséget. Azóta számos nagy show-t vezényelt le, nincs hét, hogy ne lenne címlapon bármivel, de így is emlékszik arra, hogy a Mokka milyen fontos volt a karrierje szempontjából. „Biztos vagyok benne, hogy kevés nehezebb dolog van a világban, mint az én első három napom Havas Henrikkel a stúdióban. Az egyik legnagyobb kihívás volt az életemben, és aztán az egyik legizgalmasabb és legélménydúsabb három év lett. Valódi száguldás volt a szellemi kihívások mezsgyéjén. Boldog vagyok, hogy megadatott nekem" – mondta az Origo megkeresésére.

Fotó: Hajdú D. András - Origo

Havast a megduplázott gázsi győzte meg

„Az egész nagyon furcsán kezdődött, Sváby András felhívott valamikor 2004 augusztusának végén – amikor én épp Szentpéterváron sétálgattam –, és azzal állt elő, hogy a TV2 rám bízná egy naponta jelentkező reggeli műsor vezetését. Először azt hittem, rosszul hallok, közöltem vele, hogy mindennap biztosan nem fogok olyan korán felkelni" – mesélte az Origónak. „Nemsokára már a TV2 akkori vezérigazgatója, Kereszty Gábor telefonált, és mondott egy számot, hogy hány milliót szánnának rám havonta. Nem voltam rászorulva, így neki is nemet mondtam, de aztán pár perc múlva visszahívott, és bemondta az összeg dupláját. Akkor döbbentem rá arra, hogy imádok korán kelni."

„Azt azonban nem merték egyből elmondani, hogy Liptai Claudiával kellene vezetni a műsort. Eleinte nem tudtam mit kezdeni a nővel, teljesen tapasztalatlan volt, ráadásul Friderikusz addigra ki is készítette idegileg, miután a Claudia Show felvételén egy fülesen keresztül állandóan ordibált vele (Friderikusz volt a műsor producere – a szerk.). A TV2 győzködött, hogy nagyon nem tudnak épp mit kezdeni Liptaival, mégiscsak beültetnék a műsorba, hátha megijed, és magától bontja a szerződést" – tette hozzá.

Fotó: Rostás Bianka/Life.hu

Havas – elmondása szerint – hamar megnyugtatta Liptait, biztosította arról, hogy nem egy diktátortípus, amitől rögtön elkezdett működni a munkakapcsolat. „Elég gyorsan rendbejött, kitanulta a szakmát, és az is kellemes meglepetés volt, hogy egy idő után politikai vagy közgazdaságtani fogalmakat kellett magyaráznom neki, mert egyszerűen érdekelte. A Mokka szerkesztői ki akarták aknázni a nemek közötti örök feszültséget is, így már az első adásmenetben szerepelt olyan utasítás, hogy 'évődés'. El is kezdtük azonnal ugratni egymást, folyamatosan vívtuk a szócsatákat, egy idő után magától működött az egész" – mondta.

Árpa nem akart Havas-pótlék lenni

Sokan néztek egy nagyot, amikor a producerként, kreatív igazgatóként ismert Árpa Attila is beült hosszabb időre a Mokkába. „Az első napomra már nem nagyon emlékszem, nem volt azért egy mérföldkő az életemben" – kezdte Árpa Attila, akinek az mégis óriási élményt adott, amikor Salman Rushdie-val készíthetett interjút a Sálímár bohóc megjelenésekor. „Élő adásban, angolul kellett beszélgetnem egy ilyen zseniális íróval, de a végén így is megdicsért, hogy végre egy olyan interjúba csöppent, ahol nem csak a szokásos kérdéseket teszik fel" – mesélte.

„Akkoriban a szabad szájú, beszólogatós korszakomat éltem, így a szerkesztők egy második Havas Henriket akartak csinálni belőlem. Szerintem nem sikerült, egyrészt mert nem vagyok újságíró, másrészt sokszor fáradt is voltam. Utáltam korán kelni, ráadásul producerként is dolgoztam napközben, gyakran késő estig. Nem volt meg az a lehetőségem, mint, mondjuk, Bochkornak, aki lenyomta a reggeli műsorát, aztán hazament aludni egyet" – elevenítette fel a mokkás időszakot.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

„Mindent összevetve kellemes tapasztalat volt, kipróbálhattam magam élő adásban, és nem akárkikkel beszélgethettem. Rossz emlékként csak az él bennem, amikor a szerkesztők a fülembe mondtak kérdéseket, amelyeket én sokszor nem voltam hajlandó feltenni. Főleg akkor nem, amikor értékes emberekkel készítettem interjút, és bedobtak egy bulvárkérdést. Ebből akadtak feszültségek, de azért meg kellett értenem a szerkesztőket is, hisz mégiscsak egy kereskedelmi tévének dolgoztam, és végső soron a Mokka nézettsége számított" – összegezte élményeit.

Direkt utaztak az éles pillanatokra

Jakupcsek Gabriella már nem volt kezdő, amikor megkapta a Mokkát. Számára az volt a legizgalmasabb időszak, amikor Azurák Csabával felváltva vitték az egyórás politikai blokkot, amelyben a 2006-os választásokat megelőző kampányt dolgozták fel. „Szakmailag ez volt a legnagyobb kihívás, hiszen rettenetesen nagy balhék voltak, az akkori szerkesztők direkt utaztak az éles pillanatokra. A Mokkának az egy nagyon karizmatikus időszaka volt, nemcsak a közéletben, de a bulvárban is folyton a kemény helyzeteket kerestük. Voltak azért kínos szituációk is, de ezek mind a politikához kötődtek. Ahogy eljöttem a TV2-től, el is döntöttem, hogy soha többé nem akarok politikai műsort vezetni" – mesélte.

Forrás: Facebook

Jakupcsek 2008-ig volt a reggeli műsorban, akkor született a lánya. Ottléte alatt a Mokka kétszer is megújult, Csiszár Jenő távozása után pedig Havas Henrikkel is vezette a műsort. „Jenő nevét annak idején én dobtam be. Felmerült mellette két másik név is, de én ki akartam próbálni, hogy vele hogyan tudnánk együtt dolgozni – előtte ugyanis mindig konkurens rádiókban vezettünk műsort, de szerettem a stílusát. Ráadásul a Havas–Liptai páros akkoriban nagyon domináns volt, mellém is egy markáns férfi kellett. Először rémesen is éreztem magam amiatt, hogy nagyon kellett bizonyítanunk, de szép lassan ki tudtuk alakítani a saját hangunkat. Szerettem mokkázni! Szerettem az akkori csapatot!" – mondta az Origónak.

Egy élő műsorban bármi megtörténhet

Kárász Róbert, a Mokka egyik jelenlegi műsorvezetője megosztotta az Origóval, hogy mennyire izgult az elején, 2008 szeptemberében, amikor megtudta, hogy "a magyar televíziózás egyik nagyágyújával", Liptai Claudiával kerül össze. "Rettentően paráztam, de az első élő adás előtt csináltunk pár próbafelvételt, amitől sikerült megnyugodnom. Hamar kiderült, hogy Claudiával nagyon egy hullámhosszon vagyunk, jókat mokkáztunk és mókáztunk reggelente. Hasonlóan szarkasztikus a humorunk is, rengeteget oltottuk egymást" – mesélte.

Kárász szerint a műsor nem sokat változott az elmúlt években, az alapvető szerkesztési elvek megmaradtak, az első egy óra például még mindig a politikáé és a közéleté, utána jönnek csak a könnyedebb interjúk és riportok. "Rengeteg történetet tudnék mesélni, nagyon élvezem, hogy sok mindent ki tudok itt próbálni, amire klasszikus újságíróként nem lenne lehetőségem. Jól szórakoztam traktorvezetés közben, vagy amikor honfoglaló jelmezben íjászkodtam. Egyszer még sörrel is mostam hajat! Emellett persze szakmailag is rengeteget ad a műsor, gyakorlatilag minden fontos politikussal készítettem már interjút" – mondta.

Forrás: TV2

Akadtak persze kínos pillanatok is, mint például az elhíresült Moldova-interjú, de Kárász szerint ezekben sincs semmi szégyellni való. "Vannak kollégák, akik mindent megtesznek azért, hogy eltüntessék a netről a balfogásaikról készült videókat, de én felvállalom ezeket. Ez egy élő műsor, ahol bármi megtörténhet, bármikor érhetik az embert meglepetések, arra sem tudtam sehogy felkészülni, amikor a születésnapomon Fekete Pákó és Zámbó Árpi egy tortát nyomtak az arcomba" – idézte fel.

Piacvezető a Mokka

Aki egy kicsit is ért a tévézéshez, az tudja, hogy a tévéműsorokat alapvetően a szerkesztők csinálják. A műsorvezető is fontos, hiszen az ő arca van a képernyőn, de a műsorral kapcsolatos lényeges dolgokról mindig a szerkesztők döntenek. Nem könnyű naponta egy két és fél órás élő műsort összehozni. A stáb évek óta szinte állandó: György Bence hír- és programigazgató mellett Susánszky Bence főszerkesztő, Jana Gabriella és Ziskó Gergely felelős szerkesztők jegyzik a műsort. A számok alapján a TV2-nek igen csak van miért félteni ezt a csapatot a konkurenciától. Az első grafikon azt mutatja, hogy reggel hét és kilenc közt, azaz a Mokka sávjában hogyan teljesített a műsor az elmúlt tíz évben. Szembetűnő, hogy az esti főműsoridőre összpontosító RTL Klub évek óta nem tud jelentős nézettséget elérni a TV2-s Mokkával szemben.

Forrás: Origo, Nielsen

Az elmúlt tíz év reggeli műsorsávjának nézettsége látható az alábbi grafikonokon is, de a 18–49-es célcsoportban. Itt jegyezzük meg, hogy a TV2 csak idén állt át 18–59-re, és azt is, hogy nehéz összehasonlítani a műsorok nézettségét, mert időben nem tökéletesen fedik le egymást. Azonban az látható, hogy 2004–2005-ben még az RTL vitézkedett reggel, utána a TV2 nyert egy évet, majd átvette a vezetést, és 2012 óta vitathatatlanul piacvezető a Mokka. Sem az RTL, sem a közmédia nem veszélyezteti a pozícióit.

Forrás: Origo, Nielsen

Az alábbi két grafikon már idei, 2014-es, az látszik világosan, hogy a 18–49-es célcsoportban ugyan kisebb a különbség, mint teljes lakosságban, a de Mokka mindkettőben vígan veri az RTL-t. Teljes lakosságnál a TV2-s Mokka ritkán megy 15 százalékos közönségarány alá, az RTL reggeli műsora viszont éppoly ritkán kúszik 10 százalék fölé.

Forrás: Nielsen, Origo

Az alábbi grafikon az idei augusztus 25-i reggelt vizsgálja, ekkor – politikai kifejezéssel élve – túlnyerte magát a Mokka, esélyt sem hagyva a rivális műsoroknak.

Forrás: Origo, Nielsen

Volt sok vicces adás

A végére pedig pár igen szórakoztató vagy szimplán emlékezetes videót hagytunk. Az elsőn az akkoriban épp kerekded Liptai Claudia osztja ki alaposan az értetlenkedő Havast, aki korábban megjegyzést tett egy nő súlyára:


Az alábbi videóban a fegyelmezetlen fruska, idétlen tinilány karakterébe bújó Demcsák Zsuzsa nem bírja abbahagyni a vihogást, holott csak állatok párzásáról van szó:


Kárász Róbert is okozott vicces vagy kínos pillanatokat, volt, hogy épp önmagának. Itt épp Moldova György íróval beszélget, akinek egy utalását magára veszi, majd erősen zavarba jön:


Paudits Béla őrületes kifakadása egyszerre volt elszomorító és szórakoztató:


Tomcat a kormány azonnali lemondását követelte a műsorban, géppisztollyal fenyegetve Havast:


A Mokkát egy jelentős vihar is megtépázta, emlékezetes adás volt:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!