Mi lett A klinika szereplőivel?

A klinika
Vágólapra másolva!
A klinika a rendszerváltás előtti időszak egyik legnépszerűbb sorozata volt itthon, az abban játszó színészek utóéletéről azonban viszonylag keveset tudunk. A főbb szereplők közül ketten már elhunytak, van, aki Shrek német szinkronhangja lett, más pedig Magyarországon jótékonykodik. 
Vágólapra másolva!

A Kórház a város szélén mellett a rendszerváltás előtti korszak másik kedvenc kórházas sorozata volt a Fekete-erdőben játszódó A klinika. Az 1985-ben indult, hetven részt és egy különkiadást megért széria nemcsak a Die Toten Hosent ihlette meg, de több országban népszerű volt, még a távoli Dél-Afrikában is adták annak idején.

A klinika csapatának egy része Forrás: ZDF

A festői környezet mellett

a sorozat védjegye volt, hogy az orvosok rengeteget moralizáltak.

Nem voltak ritkák az olyan felvetések, mint hogy az életfogytiglani fegyházra ítélt gyilkost vagy a hegyi mentőszolgálat balesetet szenvedett tagját operálják-e meg először, amikor mindketten egyszerre kerültek a klinikára, de a gyilkosnak súlyosabb volt az állapota.

A széria sikeréhez természetesen nagyban hozzájárultak a kedvelhető szereplők is, akiket még húsz év múlva sem engedtek elfelejteni. Kétszer megpróbálkoztak ugyanis a sorozat felmelegítésével: 2005-ben kijött két tévéfilm, a Klinika – Újra együtt, majd a Klinika – Húsz év múlva, ezek azonban már nem tudtak az eredeti nyomába érni. Azóta is történt egy s más a színészekkel, lássuk!

Ketten már nincsenek közöttünk

Sajnos a főbb szereplők közül ketten már nincsenek az élők sorában, a Brinkmann professzort alakító

Klausjürgen Wussow 2007-ben, 78 éves korában hunyt el,

egy évvel előtte pedig Hildegard főnővér, vagyis Eva Maria Bauer is távozott, ő 82 éves volt.

72 évesen is aktív

A Brinkmann feleségét, Christát játszó Gaby Dohm is már 72 éves, de még mindig aktív, idén is láthattuk már egy vendégszerepben az Utta Danella című sorozatban. A Te szent ég!-ben már komolyabb szerepet vitt Fritz Wepper oldalán, de A klinika után láthattuk például az Álomhajó-ban és a 4 összeesküvő és egy temetés-ben is.

Már 72 éves Forrás: Bild

1974-ben hozzáment Adalbert Pilca rendezőhöz, akivel van egy közös fiuk is. Papíron a mai napig házasok, Dohm azonban már régóta egy másik rendezővel, Peter Deutschcsal él Münchenben – miközben férjével is jó a kapcsolata, van, hogy hármasban főznek, legalábbis 2010-ben még erről mesélt a Presseportalnak.

A hangjáról is ismert

Gaby Dohmhoz hasonlóan A klinika egykori nőcsábászát, Udo Brinkmannt alakító

Sascha Hehn a mai napig szívesen foglalkoztatott színész,

legutóbb az Álomhajó – Mézes hetek-ben jelent meg egy epizódban, de játszott az eredeti szériában, vagyis az Álomhajó-ban is. Színházban is szerepel, németül pedig az ő hangján szólal meg Shrek.

2014-ben ünnepelte 60. születésnapját, ami egyben pályafutásának 55. évfordulója volt, miután már ötévesen feltűnt a Hubertusjagd című filmben, és azóta gyakorlatilag folyamatosan forgat.

Sascha Hehn az Álomhajó kapitányaként Forrás: ZDF

Magyarországon is jótékonykodik

Udo szerelmét, Elke nővért Klausjürgen Wussow lánya, Barbara játszotta, aki legutóbb szintén az Álomhajó – Mézes hetek-ben tűnt fel. Előtte az Álom és szerelem című sorozatban vitt komolyabb szerepet, de a kétezres évek elején a Kastélyszálló-ban is huzamosabb ideig láthatták a nézők.

Barbara Wussow (piros ruhában) 2011-ben egy színházi próbán Forrás: AFP/Jens Kalaene

Itt együtt játszott férjével, Albert Fortell-lel is, akivel 1990 óta házasok, Bécsben élnek – egy fiuk és egy lányuk is van, előbbi 1998-ban, utóbbi 2005-ben született.

Wussow számos alapítványt és jótékonysági projektet is támogat,

többek között az SOS Gyermekfalut, amelynek kőszegi tagozatát meg is látogatta.

Visszavonult a színészettől

A klinika másik nővérét, Inát játszó Gabi Fischert 2005-ben A klinika – Húsz év múlva című tévéfilmre még visszarángatták a készítők, azóta viszont nem láthattuk semmiben – a sorozat honlapja szerint Cornwallban él háziasszonyként. Már korábban is igen keveset szerepelt, 1994 és 2002 között például csak három munkája volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről