Így lép ki Demcsák Zsuzsa a komfortzónájából

Demcsák
Vágólapra másolva!
A nyíregyházi strandon korán reggel még sehol egy fürdőző, mégis nagy a sürgés: a Mokka stábja forgat itt Demcsák Zsuzsával és Váczi Gergővel. A műsor nyári kiadásának forgatásán jártunk, hogy megtudjuk, hány ember dolgozik ezeken az adásokon, hogy telik náluk egy délelőtt, és mit szólnak hozzájuk a strandolók.
Vágólapra másolva!

Demcsák Zsuzsa és Váczi Gergő a Bódi házaspárral beszélget, amikor a Mokka felelős szerkesztője a közvetítőkocsiban ülve fülesen keresztül figyelmezteti a két műsorvezetőt, hogy fogytán az idő, és meg kéne kérdezni őket az előtte előadott Mert a nézését meg a járását című nótáról. Demcsák már kapcsol is, egy gyors átvezetéssel megkérdezi a vendégeket a dal szerzői jogaival kapcsolatos vitáról. Amikor Bódi Margó elkezd beszélni, elhangzik a kocsiban az utasítás, hogy a hangmérnök közben játssza be háttérzenének a dalt. Ez mind csupán néhány másodperc a Mokka keddi adásának forgatásáról, és jól mutatja, hogy mi jellemzi a stáb munkáját: improvizáció, pörgés és csapatmunka.

Kedden 35 fokos hőségben forgatott a Mokka stábja a nyíregyházi strandon Forrás: Origo - Háhner Petra

Feszegetik a határokat

A Mokka nyári kiadása, a Mokka Országjárás egész héten a nyíregyházi Sóstó-Gyógyfürdők területéről jelentkezik. A megszokott budapesti stúdióban már minden rutinból működik, most azonban a kamerától kezdve egészen a világításig minden új. Ennek ellenére semmi aggodalom vagy stressz nem látszik a stáb tagjain: mindenki vidám és lelkes, miközben végzi a dolgát. Kérdéseinkre is készségesen válaszoltak, közben figyeltük a forgatás minden mozzanatát.

Demcsák Zsuzsa a Mokka női műsorvezetője ezen a héten,

élvezi a kinti forgatást, és örül, hogy kimozdulhat a stúdióból egy rövid időre, még akkor is, ha most épp a legnagyobb kánikulában dolgoznak. „A változó helyszínekhez alkalmazkodni kell, többet kell improvizálni, de ettől csak izgalmasabb a munka. Ilyenkor mindannyian kilépünk a komfortzónánkból, de úgy gondolom, hogy az egész stáb lelkesen veti bele magát a feladatba évről évre” – mondta az Origónak a műsorvezető, aki már tavaly is részt vett a Mokka nyári kiadásainak készítésében.

Demcsák Zsuzsa és Váczi Gergő vezetik a Mokkát ezen a héten Forrás: Origo - Háhner Petra

Váczi Gergőt a családja is elkísérte

Váczi Gergő január óta dolgozik a Mokkában, így most forgat először külső helyszínen, ami ahogy fogalmazott, kicsit nehezített pálya. Minden Budapestre koncentrálódik, így előfordul, hogy egy vendég mégsem tud eljönni, és gyorsan kell valakit keresni a helyére. „Műsorvezetőként az ilyen szituációváltások miatt adódhatnak nehézségek, de alapvetően élvezzük az itteni forgatást, teljesen más ilyenkor a hangulat” – jelzi. A műsorvezetőt a családja is elkísérte Nyíregyházára, így a forgatás után feleségével és két kislányával töltheti a szabad idejét.

Szóba került a néhány héttel ezelőtti kínos eset, amikor a riportert rasszizmussal vádolták a menekültekről szóló tudósítása miatt. Úgy gondolja, hogy az eset nem változtatta meg azt, ahogy a munkáját végzi. „Csak az nem követ el hibát, aki nem dolgozik. Korábban is mindig arra törekedtem, hogy legjobb tudásom szerint végezzem a feladataimat, és ez a mai napig így van” – zárta le a témát a tévés. Korábban már a Facebook-oldalán is elnézést kért, és elismerte, hogy hibázott, de határozottan elutasította azt a vádat, hogy idegengyűlölő lenne.

Demcsák Zsuzsa a fürdő igazgatójával készít interjút, a képen látható strandolók a forgatás miatt jöttek át ebbe a medencébe Forrás: Origo - Háhner Petra

A fürdőzök is szeretnek szerepelni

Mivel reggel kilenc órakor nyit a strand, a vendégforgalmat nem zavarja a forgatás, de mindig vannak olyan fürdőzők, akik keresik a szereplési lehetőséget. A Mokka pont a beszélgetésünk előtt készített interjút dr. Podlovics Rolanddal, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatójával. A fiatal baráti társaságok közben szívesen gyűltek a mögöttük lévő medencébe, abban a reményben, hogy képernyőre kerülnek.

Podlovics is nagyon szívesen látja a Mokka csapatát a fürdő területén.

Minden feltételt gond nélkül meg tudtunk teremteni, ami szükséges a forgatáshoz. Apróságokat kellett csak változtatni, például már reggel 6 órakor kinyitjuk a bárt a stáb tagjainak" – meséli. Az adásokban nemcsak a fürdőt jelenítik meg, hanem helyi látványosságokat is bemutatnak, hiszen a Mokka Országjárás egyik célja, hogy támogassa a belföldi turizmust. A kitelepülés helyszíneit a műsort támogató Magyar Turizmus Zrt. jelöli ki, jövő hétfőtől öt napig Egerben, augusztusban pedig Miskolcon forgatnak.

A közvetítőkocsi belsejében több képernyőn figyelik, hogy mi történik az élő adás közben Forrás: Origo - Háhner Petra

Demcsák kivel fog randizni?

A stáb már reggel fél 7-kor ott van az élő műsor helyszínén, kezdésre készen. A műsorvezetők bejelentkezésével indul az adás. Miután a vendégek megérkeznek, szusszantak egyet, majd leülnek a műsorvezetőkkel szemben, akikkel gyorsan átbeszélik, miről lesz szó. Amikor a stúdióasszisztens felemeli a karját, készenlétben kell lenni, majd amikor leengedi, indul az adás.

Vannak olyan vendégek, akikkel külső helyszínen is kifejezetten szívesen forgatnak, mert mindig lelkesek

– mondja Zsolnai Ferenc, a műsor egyik szerkesztője. Közéjük tartozik Varga Viktor és zenekara, most is hajnali fél 4-kor keltek azért, hogy időben megérkezzenek Budapestről Nyíregyházára. Miután előadták két dalukat, hamarosan készülő videoklipjükről beszélgettek a műsorvezetőkkel. A beszélgetésből az sült ki, hogy a videóban Varga Viktor Demcsák Zsuzsával randizna, és Váczi Gergő is felbukkan egy jelenet erejéig. Persze valószínűleg csak a műsor kedvéért játszottak el a gondolattal, így a videoklipes castingra jelentkezőknek még lehet esélyük.

Amikor a stúdióasszisztens leengedi a karját, indul a műsor Forrás: Origo - Háhner Petra

Azokkal az interjúalanyokkal, akik nem tudnak a nyári helyszínekre jönni, a budapesti stúdióban készül interjú.

Miután a keddi műsorban megjelent egy riport a debreceni menekülttáborról, Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Debrecen polgármestere reagált a látottakra a stúdióból. Mivel ilyenkor néhány másodpercet csúszik a hang, a műsorvezetőnek erősen kell koncentrálnia. A nézők azonban ilyenkor nem érzékelik, hogy egy technikailag bonyolult dolog történik: egy osztott képernyőt látnak, amelyen a két fél gond nélkül beszélget.

Nem nyaralni jönnek

Bár a stábból senki sem azért van Nyíregyházán, hogy nyaraljon, a műsor szerkesztőire hárul a legtöbb munka, nekik a forgatás után, 9.20-kor korántsem ér véget a napi munka. A műszak vége után elmennek reggelizni, majd megkezdik a felkészülést a következő napra az erre berendezett kihelyezett szerkesztőségben. A 10-12 munkaállomásból álló helyiségben az egyik legfontosabb dolog, hogy legyen stabil internetkapcsolat.

A szerkesztők itt írják meg a másnapi adásmenetet, fixálják a vendégekkel a programot, és este még tartanak egy értekezletet.

Egy adásba általában 12-13 téma kerül be, amelyeken a főszerkesztő, a felelős szerkesztő, a szerkesztő és négy szerkesztőasszisztens dolgozik.

A szerkesztők napközben a kihelyezett szerkesztőségben dolgoznak, ahol az internet a legfontosabb eszköz Forrás: Origo - Háhner Petra

„A szerkesztőknek azért jár rengeteg munkával a kitelepült forgatás, mert a vidéki helyszín miatt ilyenkor akár egy hétbe is telhet, mire sikerül leegyeztetni az időpontot és az utazást egy-egy vendéggel. Ráadásul az adás első órájában közéleti aktualitásokról van szó, amelyekre nem lehet egy héttel korábban felkészülni, ezért az adás második órájában látható szórakoztató témákat igyekszünk minél korábban leegyeztetni” – mondja Jana Gabriella, a Mokka felelős szerkesztője.

A stáb tagjai ezzel a kártyával szabadon mozoghatnak a strand területén Forrás: Origo - Háhner Petra

Hogy néz ez ki technikailag?

Czibula Péter gyártásvezető szerint 40 fős stáb dolgozik a héten a Mokka adásain Nyíregyházán. Itt technikailag is minden kicsit másképp működik, mint stúdiókörülmények között, de a közvetítőkocsi ilyenkor az egyik legnagyobb újdonság, amelyet külsős cégtől bérelnek. Innen követi a rendező és a felelős szerkesztő a különböző helyszíneken zajló eseményeket, és innen irányítják a stáb munkáját.

Mivel több éve forgatják a Mokkát vidéki helyszíneken a nyári szezonban, van már egyfajta rutin.

Előre készülnek minden egyes helyszínre: egy hónappal a forgatás előtt a rendező és a gyártásvezető felmérik a terepet, és megnézik, hogy hogyan lehet kiépíteni a munkához szükséges infrastruktúrát. Létszükséglet például, hogy innen is kapcsolatot tudjanak tartani a budapesti stúdióval.

A közvetítőkocsi az egyik legnagyobb változás a kitelepült forgatáson Forrás: Origo - Háhner Petra

„Minden kitelepülésnél alkalmazkodni kell a környezethez, a jövő héten például az egri várban készítjük a műsort, ami megint egy teljesen más terep. Persze van olyan dolog, amire nem tudunk felkészülni, mert már a helyszínen, akár hét közben derül ki. Előfordul, hogy egy új műsorelem miatt kell kitalálni valamit. Ha például ma kiderül, hogy a héten az egyik adásban főzés lesz, akkor annak ki kell alakítani egy helyszínt” – meséli a Mokka gyártásvezetője.

Izgalmas tehát egy kitelepülés, igaz, fárasztóbb is, mint a rutinmunka a stúdióban. De megéri, mert új élményekkel gazdagodik mindenki, és közben a nézettség is stabilan magas.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!