Ha hiányzik az izgalom az életéből, ezt nézze!

La Casa De Papel
Vágólapra másolva!
2019. július 19-én érkezik a La Casa De Papel, a Money Heist harmadik évadja. Ez jelenleg a messze legmenőbb spanyol sorozat: mit érdemes tudni róla?
Vágólapra másolva!

2017-ben indult a La Casa De Papel Spanyolországban, az Antena3 adta, és eleinte nem is tűnt úgy, hogy világsiker lesz. Ehhez az kellett, hogy a Netflix jó érzékkel lecsapjon rá, és világszerte elérhetővé tegye legálisan, helyi igényeknek megfelelően szinkronnal vagy felirattal. Ez már 2018-ban történt, és azon év áprilisában ki is jött a második évad. A szolgáltató nem kötött rossz üzletet a gyártóval, mert a Netflix közlése szerint a rablós sztori lett a legnézettebb, nem angol nyelvű sorozatuk.

A történet dióhéjban: egy maroknyi, mindenre elszánt férfi és nő bevetésre indul, de nem bankot rabol, és gyorsan elpucol, ahogy azt teszi más bűnöző, hanem egyenesen az állami pénznyomdát foglalja el, és egyáltalán nem siet. Ráérnek, nekilátnak nyomtatni az 50 és 100 eurósokat ipari mennyiségben, míg el nem érik a milliárd eurót. A túszok arcára maszkot biggyesztenek, ugyanolyan ruhákba öltözetik őket, mint amiben ők vannak, és valódinak tűnő, de nem működő fegyvereket adnak a kezükbe, így védik be magukat: a kommandósok nem mernek betörni az épületbe, nehogy egy tucatnyi ártatlan életét oltsák ki.

A műveletet kintről egy Professzor becenevű, igen okos figura alakítja, aki közel akar kerülni a rendőri attakot vezető nyomozónővel. Kapóra jön neki, hogy a nő súlyos érzelmi hullámvölgyben van, magánélete romokban, így elég hamar, órák alatt szerelemre lobban, de persze nem sejti, hogy a szakállas, szemüveges ismeretlen épp az ország legkeresettebb gonosztevője, a nagy rablás kitervelője és irányítója.

Mitől működik?

Az első évad sodró lendülete és a karizmatikus szereplők közötti interakciók miatt lehetett nagyon sikeres, és az sem mellékes, hogy nem a szokásos amerikai színészeket látjuk viszont. A casting elég jól sikerült, mert minden főbb karakter világosan elkülöníthető a többitől (sok főszereplős drámáknál nem mindig sikerül ez), mindegyiknek van érthető, logikus motivációja, a szerepben mind hiteles figura, továbbá a kapcsolatok is hihetően alakulnak.

Egyik-másik néha mintha kissé túljátszaná a karaktert, de lehet, hogy csak kelet-közép-európai szemmel nézve tűnik így: ne feledjük, itt felpörgött állapotban lévő, spanyol, tehát latin temperamentumú rablókról van szó, akikre a majdnem egy hétig tartó, túszejtős akció miatt a fél világ figyel. Ennek megfelelően minden pillanatuk feszült, mindegyikben ott a halál veszélye, így már érthető, ha akkor is ordibálnak, ha elég lenne pár hűvösen odavetett, szikár félmondat.

Forrás: Origo

A második évad néhol lomhának tűnt a korábbi lendülethez képest, sok volt a múltidézés, és jócskán csökkentett az izgalom szintjén az, hogy a nézőben tudatosult, hogy nem merik a készítők likvidálni egyik főszereplőt sem. Mint írtuk, teljesen eltérő személyiségek kerültek össze, így sok nézőnek a bohém fiatal srác jött be, másnak a Professzor hűvös eleganciája, de akadt, akinek Tokio lázadó pimaszsága, netán Berlin pszichopata lénye vagy Nairobi lobbanékony természete jött be. Óhatatlanul nézővesztéssel jár, ha kinyírnak kedvenc figurákat – és ezt csak a legvégén merték meglépni, de az új előzetes szerint ebben is volt valami csavar, mert a kisfőnök visszatér, jóllehet, szitává lőtték.

Büszke a csapat a sikerekre

Ha muszáj egy főszereplőt mondani, akkor az Álvaro Morte által alakította bandavezér az agy, a minden eshetőségre felkészült sakkjátékos az. „Nagyon büszke vagyok, hogy sikeres tudott lenni a sorozat a világon. A rajongók sok üzenetet küldenek nekünk a neten. Ez valóban egy nagy dolog... Argentínában például hihetetlen a siker. És ez a valóság, ez tényleg megtörténik. Kissé különös ez... jó, ez a munkánk része, de akkor is, elég furcsa. A kritikák pedig nagyon jók, ami még fantasztikusabbá teszi az egészet" – lelkendezett a színész.

Mint mondta, cél volt, hogy a Professzor karizmatikus, félénk, visszahúzódó figura legyen, és ennek ellenére képes legyen meggyőzni a mindenféle rétegből érkezett csapattagokat, hogy vállalják a pénznyomda elleni támadást, majd kitartsanak akkor is, amikor úgy tűnt, hogy közel a vég. „Ő az, aki kiterveli az egészet, de idővel megérted a tettei okát, és megérted a bandát is" – fejtegette.

Állati lesz

Jesús Colmenar executive producer arról számolt be a sajtónak, hogy sokkal több pénz jutott a folytatásra, és látványban is erős lesz. „Ez már más költségvetés... nagyobb, mint az első és a második évadé. Drága és nehéz, már ami az elkészítést illeti. Óriási csavart ígérhetek" – mondta.

Emlékezetes figurát hozott Jaime Lorente, aki Denvert alakította a sorozatban. Ő már a forgatókönyv elolvasása után azzal izgatta fel a rajongókat, hogy számára sokkal érdekesebb és izgalmasabb lesz a harmadik évad. Szerinte a szövegkönyv remek, a folytatás pedig „állati" lesz.

Feltámadt, vagy meg sem halt valójában?

A rajongókat több kérdés is foglalkoztatja a fordulatos, látványos és meglepően sokat mutató előzetes kikerülése óta. Az egyik nagy kérdés, hogy miképp tér vissza az Andrés de Fonollosa által megformált Berlin, aki nem volt más, mint a Professzor első segítője, a kisfőnök, a művelet benti vezére.

Mint a tévézők is láthatták, az amúgy is halálos kórral küzdő, amúgy erősen pszichopata Berlin az utolsó részben feláldozza magát a csapatért, és nagyon úgy tűnik, hogy szitává lövik a kommandósok, akiket hosszú ideig feltartott egy folyosón, lenn a mélyben, a páncélterem előtt. Úgy tűnt, hogy meghalt, de ennek ellenére ott van a harmadik évad előzetesében.

A figura alapvetően negatív, hiszen bűnöző, szadista, pszichés zavarokkal küzdő megalomániás, pár kedvelt társnak is keresztbe tesz: a nézők mégis szerették, a sorozatnézőknél sokszor alakul ki valami megmagyarázhatatlan vonzódás a stílusos gonosztevők iránt.

Ha úgy is tűnt, hogy szitává lőtték, még mindig vissza lehet hozni, hiszen ne feledjük, hogy nem a valóságról, hanem csak egy tévésorozatról van szó. Három út lehet, ebből jön be az egyik: 1. Berlin csak visszaemlékezésekben lesz jelen, jobban megismerjük a múltját, hogyan került össze Sergióval, ilyesmi. 2. Berlin csak álmokban, víziókban bukkan fel gunyoros vigyorával. 3. Berlin valahogy túlélte a golyózáport, pár napot volt az intenzíven, majd ápolták hosszan, és valahogy meglógott a börtönkórházból.

Ezt még akár meg is léphetik, bár onnantól kezdve akkor sem hiszi el a La Casa De Papel, a Money Heist nézője, hogy valaki meghalt, ha megmérgezték, fejbe lőtték nyíllal, hússzor hasba szúrták lándzsával, majd felkötötték, ráengedtek tucatnyi kiéheztetett majmot, majd nagy máglyát gyújtottak alá. Mindenesetre, ha élő figuraként tér vissza, még akkor is el kell számolni azzal, hogy elvileg csak pár hónapja volt hátra egy halálos kór miatt.

Látványos, kalandos előzetes

A harmadik évad előzetese azzal kezdődik, hogy a professzor bejelenti, hogy nemzetközi vizeken hajóznak, és ennek mindenki módfelett megörül. „El tudtunk menekülni, de most jön a legnehezebb rész... életben maradni" – mondja az agytröszt.

Rio és Tokio álomszerű, trópusi szigeten múlatja az időt, de a romantikus semmittevésnek hamar vége lesz, mert motorcsónakon jól felszerelt katonák érkeznek. Némi csetepaté, lövöldözés után a srácot elkapják, a narrátorként is működő párja viszont meglép, méghozzá Thaiföldön köt ki. Ott találkozik a nagymesterrel, látszólag teljes a boldogság, legalábbis temporálisan, mert ki kel szabadítani a pórul járt legénykét.

Ennél többet nem is mondunk, érdemes végignézni a végtelenül profin összevágott, izgalmas előzetest. Az egyik legmenőbb, nem angol nyelvű sorozat tehát órákon belül folytatódik, nem kérdés, hogy érdemes nézni.

Itt a hivatalos előzetes:

Itt pedig egy hangulatos, remek teaser:

Úrsula Corberó remek fotóiért klikk ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről