Meghalt az Oscar-díjas színész

Amazon 2016 Summer TCA Press Tour GettyImageRank3 Arts Culture and Entertainment Celebrities Vertical
BEVERLY HILLS, CA - AUGUST 07: Actor William Hurt attends the Amazon 2016 Summer TCA Press Tour at The Beverly Hilton Hotel on August 7, 2016 in Beverly Hills, California. Charley Gallay/Getty Images for Amazon Studios/AFP (Photo by Charley Gallay / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
71 évesen meghalt William Hurt Oscar- és BAFTA-díjas amerikai színész - írta a Variety. Az egyik legnagyobb amerikai színész A pókasszony csókja főszerepéért kapott Oscar-díjat, de a cannes-i fesztiválon a legjobb színész díját is megkapta. William Hurt volt az egyik főszereplője Szabó István A Napfény íze című filmjének is.
Vágólapra másolva!

William Hurt először színpadon tűnt fel, később jutott csak filmszerepekhez. Első komolyabb feladatát az Változó állapotok című sci-fiben kapta 1980-ban, s ezzel széles körben megjegyezték az érzelmi megszállott tudós megformálóját. 1985-ben már Oscar-díjjal jutalmazták alakítását A Pókasszony csókja című film főszerepében. További három alkalommal jelölték a díjra: az 1986-os Egy kisebb isten gyermekeiben, a következő évben készült A híradó sztárjaiban, s végül a 2005-ben bemutatott Erőszakos múltban nyújtott alakításáért.

Forrás: Getty Images via AFP/2016 Getty Images/Charley Gallay

Gyakran választották intellektuális szerepekre, ezt kamatoztatta a Lost in Space – Elveszve az űrben és A nagy borzongás című filmekben is, de más oldaláról is megismerhette a néző a Szeretlek holtodiglan, vagy David Cronenberg Erőszakos múlt című alkotása révén, melyben egy fenyegető maffiafőnököt alakít. Tízperces jelenléte a vásznon számos díjban részesült. Még ugyanebben az évben a Sziriána rejtélyes kormányzati operátoraként, 2007-ben pedig Kevin Costner gyilkos hajlamú alteregójaként tűnt fel a Mr. Brooksban.

Hurt nemrégiben Stephen King Rémálmok és lidércek (Nightmares and Dreamscapes) című művének minisorozat-adaptációjában, közelebbről a Battlegroundra keresztelt első részben volt látható. Utóbbi munkái között szerepel a Nyolc tanú című thriller, melyben az USA elnökét játszotta és A hihetetlen Hulk című szuperhősmozi, ahol Thaddeus "Thunderbolt" Ross tábornokot alakította Edward Norton oldalán.

Karrierjének magyar vonatkozása, hogy együtt dolgozott az Oscar-díjas Szabó Istvánnal A napfény íze című filmben, ahol Knorr Andor ÁVH-s tiszt szerepét játszotta.

William Hurt családja azt közölte, hogy a nagy színész természetes körülmények között halt meg, de hogy pontosan miért, hogyan, azt egyelőre nem tudni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről