A legrosszabb vagy a legjobb valóságshow? Kegyetlenség, meztelenség és magány

A legjobb valóságshow: Susunu! Denpa Shōnen, Nasubi
Nasubi, Susunu! Denpa Shōnen
Fotó: Nippon TV
Vágólapra másolva!
Ön mennyi ideig bírná ki a legalapvetőbb eszközök nélkül, meztelenül és egyedül egy ablaktalan lakásban? A japán Susunu! Denpa Shōnen versenyzőjének, Nasubinak majdnem egy évig sikerült, ez idő alatt – az élelmiszert is beleértve – csak olyan tárgyakhoz jutott hozzá, amelyeket különféle játékokkal nyert.
Vágólapra másolva!

A valóságshow főhőséről, a különösen hosszú arca miatt Nasubinak, vagyis Padlizsánnak becézett Tomoaki Hamatsuról 2023-ban dokumentumfilm készült The Contestant címmel, így végre a nyugati világ is felfedezhette a japán férfi hihetetlen történetét, amely addig jóformán csak Japánban és Dél-Koreában volt ismert.

A legjobb valóságshow: Susunu! Denpa Shōnen
A legjobb valóságshow: Nasubi a 84. napon
Fotó: Nippon TV / Nippon TV

A tévéműsor, ahol a mentális egészség senkit nem érdekelt

Nasubi fiatalon, feltörekvő komikusként jelentkezett egy titokzatos versenyre, amely egy évvel megelőzte a (tegyük hozzá, tévesen) valóságshow-k ősének tartott Big Brothert. A Susunu! Denpa Shōnen 1998 januárjában indult, a lényege pedig az volt, hogy a producerek által kiválasztott Tomoaki Hamatsut meztelenül bezárták egy ablaktalan lakásba, ahol csak magazinok és postai levelezőlapok tömege várta.

Az egyedül hagyott Nasubi a folyóvíz mellett csak némi kekszet kapott, hogy ne haljon éhen, de még olyan alapvető eszközöknek is híján volt, mint a vécépapír. A 15 hónaposra tervezett versenyben csak olyan tárgyakhoz juthatott hozzá, amelyeket a magazinokban meghirdetett akciókon, postai nyereményjátékokon nyert.

A Big Brother és a Való Világ játszótér a japán realityhez képest

A helyzet iróniája volt, hogy a valóságshow során Tomoaki Hamatsu rengeteg olyan tárgyat nyert, amelyeket a lakásban egyáltalán nem tudott használni: gumiabroncskészlethez, sátorhoz, golflabdákhoz vagy plüssmackóhoz éppúgy hozzájutott, mint mozijegyekhez a Spice World című filmre.

A legjobb valóságshow: Susunu! Denpa Shōnen
Nasubi így örült pár zacskó rizsnek
Fotó: Nippon TV / Nippon TV

Ruhát eközben soha nem nyert, így a reality során végig meztelen volt (a nemi szervét egy padlizsán emojival takarták el), és több zacskó rizs is már csak akkor érkezett nyereményként, amikor Nasubi fizikailag már nagyon rossz állapotban volt – előtte ugyanis csak cukros üdítőket és kutyaeledelt nyert, gyakorlatilag azon élt.

Imádták az emberek a kegyetlenséget

A kísérlettel kapcsolatban talán a legkülönösebb részlet az volt, hogy a lakás ajtaja nem volt bezárva – vagyis Nasubi bármikor elmehetett volna. Végül 15 hónapig tartott a "játék".

A japán és dél-koreai közönség egyébként megőrült a valóságshow-ért, vasárnaponként átlagosan 17 millió néző kapcsolódott be az adásba. A Susunu! Denpa Shōnen által Nasubi egy csapásra óriási sztárrá vált, egyszer még el is kellett költöztetni, miután a rajongók és újságírók valahogy beazonosították az eredeti lakás helyét, és megpróbáltak kapcsolatba lépni vele.

A The Contestant című dokumentumfilmből az is kiderült, hogy Nasubi szenvedésként emlékszik az egész műsorra, és ma már egy sokkal jobb helyen tart az életben: három sikertelen kísérlet után 2016-ban még a Mount Everestet is sikerült megmásznia.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről