Kislexikon

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Abúzus
Valamilyen szer (kábítószer, gyógyszer) ismételt és túlzott használata. A pszichoaktív szerek közös sajátossága, hogy izgatják az agyban az ún. jutalomközpontot és pozitív élményt, eufóriát okoznak, amely ismételt és túlzott használatra vezet.

Acetaldehid
Az etilalkohol metabolitja. Az aldehidek mérgezőek és a sejtek oxigénfelvételét is csökkentik.

Alkohol-dehidrogenáz
Az alkohol lebontásának, a méregtelenítésnek (detoxikáció) fontos enzime.

Allergén
Allergiás reakciókat kiváltó antigének.

Allergia
A szervezetnek egyes antigénekkel szembeni vagy túl heves reakciója. Ennek során heves és gyakran téves válaszok keletkeznek, ami a saját fehérjék elleni harcra mozgósítja az immunsejteket (autoimmunitás).

Anorexia
Főleg serdülők körében előforduló testképzavar; szándékos éhezésben, túlzott fogyókúrában jelentkezik, ami túlzó mozgással kapcsolódva extrém soványságot idéz elő.

Antibiotikum
Kis molekulasúlyú, elsősorban penészgombák által termelt vegyületek, melyek különböző baktériumok szaporodását hatásosan gátolják vagy megszüntetik.

Antioxidáns
Szabadgyökök (oxigén, peroxid stb.) károsító hatását fékező vagy kivédő anyagok.

Apoptózis
Programozott sejthalál: a sejtekben bizonyos (belső vagy külső) hatásokra bekövetkező "öngyilkos" folyamatok, melyek a sejt pusztulásához, széteséséhez vezetnek.

Atópia
Azt az allergiás habitust jelenti, aminek genetikai háttere van.

Autoimmunitás
Saját fehérjestruktúrák ellen irányuló immunfolyamat.

Biocidok
Az állati vagy növényi kártevők irtásában felhasznált vegyi anyagok.

Bioétkezés
Peszticidekkel vagy más vegyi anyagokkal nem kezelt növényekből álló táplálkozás.

Biotranszformáció
A mérgek átalakítása a szervezetben, a toxikus anyagok leboblása a májenzimek hatására.

Bulímia
Az anorexia ellenkezője: amikor mértéktelen evési kényszernek engedelmeskedve valaki túleszi magát, majd hánytatással szabadul meg a feleslegtől.

Citokróm P450 enzimek
Enzimcsalád, amely a méregtelenítésben, detoxikációban a hidroxilációért és az oxidatív folyamatokért egyaránt felelős. Elsősorban a májban, de a tüdőben, a vesében, a belekben és a melléküregek nyálkahártyáiban is megtalálhatóak.

Daganatkeltő
A kísérleti állatokban, ill. az emberben daganatot létrehozó, ill. a daganatok gyakoriságát szignifikánsan megemelő ágens, vagy hatás, ill. olyan késői toxikus, fizikai, kémiai vagy biológiai ágens, amely egy adott populációban szignifikánsan megemeli a daganatok gyakoriságát.

Depresszió
Az aktivitás csökkenésével, szorongással jellemezhető lelki betegség.

DNS
Dezoxiribonukleinsav - az élő sejtek örökítő anyaga.

DNS-repair
DNS-javítás (angol): A sejtek mechanizmusa arra, hogy a fizikai vagy kémiai hatásokra károsodott DNS-t kijavítsák. Speciális enzimek a károsodott DNS-szakaszt kivágják, majd az ép DNS-láncot lemásolják és a kijavított DNS-szakaszt a DNS-be illesztik.

Dopaminerg
A központi idegrendszerben a dopamin nevű neurotranszmitter által közvetített jelátviteli folyamat.

Endoplazmás retikulum
A sejt citoplazmájában található hálózat, a sejtmagtól a sejthártyáig húzódó 6-7,5 nanométer vastag membránból álló csőhálózat. Főképp a sejtet alkotó anyagokat felépítő anyagcsere-folyamatokban vesz részt. Az úgynevezett sima felszínű endoplazmás retikulum elsősorban a máj és az izmok tartaléktápanyagának, a glikogénnek (a keményítőhöz hasonló, cukorszerű óriásmolekulának) a felépítésében vesz részt.

Flavonoidok
Főleg napos helyen élő növényekben termelt fenolos szerkezetű pigmentek. Elsődlegesen a növényeket védik az UV fénytől és a mikroorganizmusoktól. Az ételekkel bevitt flavonoidok, mint természetes eredetű antioxidánsok, védik a szervezetet a káros anyagok okozta oxidációs sejtkárosodásoktól, a karcinogének okozta hatásoktól, erősítik az immunrendszert és csökkentik a szívroham kialakulásának veszélyét, így előnyös élettani hatást váltanak ki.

Fóbia
Pánikbetegség, kóros félelem, rettegés.

Francia paradoxon
Franciaországi megfigyelés, hogy a keringési és szív-betegségek gyakorisága mértékletes vörösbor-fogyasztású lakosságban kisebb.

Fungicid
A gombák irtásában felhasznált vegyi anyagok.

Függőség (dependencia)
A központi idegrendszer működését befolyásoló úgynevezett pszichoaktív anyagok fogyasztásával kialakuló tünetek: (1) egyre fokozódó igény a szer bevételére és folyamatos használatára, hiánya esetén a szer megszerzésére bármilyen eszközzel; (2) az ugyanolyan hatás kiváltásához szükséges dózis fokozatosan emelkedése; (3) az egyén magánéletének és szociális kapcsolatainak károsodása.

GABA
Gamma-amino-butyric acid (angol): gamma-amino-vajsav

Glutamát receptor
A központi idegrendszerben transzmitterként, jelátvivőként viselkedő kis molekulasúlyú glutamát megkötésében szerepet játszó ún. receptor-molekulák.

IgE
Az immunrendszer az idegen anyagokkal szemben védekezve antitesteket termel. Ezek egyik csoportját alkotják az ún. immunglobulin E-molekulák. A szervezet fokozott IgE termelésének nagy szerepe van a genetikus hátterű allergiák, az atópiák kialakulásában.

Immuntolerancia
Az immunválasz működésének gátlása vagy csökkenése bizonyos antigénekre.

Karcinogén
Daganatkeltő hatás vagy ágens (latin)

Karotinok
Állati és növényi eredetű élelmiszerekben található, többnyire antioxidáns hatású, kis molekulasúlyú anyagok. Nagy mennyiségben találhatók a zöldségekben és gyümölcsökben (pl. béta-karotin, alfa-karotin, likopin). Az A-vitamin a béta-karotinból, az A-vitamin provitaminjából képződik.

KSH
Központi Statisztikai Hivatal

Metabolit
Vegyi anyag biológiai lebontási terméke.

Mitokondrium
A sejtben található kisméretű (néhány mikrométer), kettős membránrendszerű sejtszervecske, a sejt energiatermelő központja.

Mutagén
A DNS utódsejtekre átöröklődő megváltozását, mutációt eredményező hatás vagy ágens.

PAH-ok
Policiklikus aromás szénhidrogének. A szénhidrogének tökéletlen elégése, átalakítása során keletkező, több aromás, telítetlen gyűrűs szénvegyületből álló, karcinogén vegyületek.

Peszticidek
Káros élő szervezeteket pusztító anyagok. Az egészségvédelemben, a gazdaság és az élet egyéb területein alkalmazott peszticidtartalmú készítményeket biocid termékeknek (irtószerek, faanyagvédő szerek, fertőtlenítőszerek stb.) nevezik, míg a mezőgazdasági felhasználásúakat a növényvédő szerek közé sorolják.

Stressz
A szervezet egészét stimuláló védekező reakció.

Toxikus vegyi anyagok
Olyan vegyi anyagok, melyek finomabb biokémiai folyamatokat, elsősorban a sejtek, az enzimek működését károsítják (pl. a cián a sejtlégzést, az ólom a porfirin anyagcseréjét, a paration a kolineszteráz működését bénítja stb.).

UV sugárzás
Az elektromágneses sugárzás spektrumának egy, a látható fénynél rövidebb hullámhossz-tartományba tartozó, a szem számára láthatatlan fény. A hosszabb hullámhosszúak elősegítik a D-vitamin-képzését és a bőr barnulását okozzák, a rövidebb hullámhosszú UV sugárzás károsító, toxikus és karcinogén hatású.

Vegetariánus
Húst és állati termékeket nem fogyasztó személy. Teljes vegetarianizmus nem lehetséges, mert a csak állati táplálékban található ún. esszenciális aminosavak miatt legalább tejtermékekre az emberi szervezetnek szüksége van.

Vitaminok
Az ember szervezetében nem termelődő, mégis kis mennyiségben nélkülözhetetlen vegyületek, melyek fontos biológiai reakciókban vesznek részt.

Xenobiotikum
A szervezettől idegen anyagok.

Xenoösztrogének
Az ösztrogén-hormonokhoz hasonló, a szervezettől idegen anyagok. Sokszor az elfogyasztott növények, zöldségek és gyümölcsök révén kerülhetnek a szervezetbe.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!