A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

"Porördögök" a Marson<br/>

Vágólapra másolva!
A vörös bolygó gigászi portölcséreinek egyik különleges példányát kapta lencsevégre a Mars Global Surveyor űrszonda. E tomboló alakzatok nagy veszélyt jelenthetnek a jövő küldetési során.
Vágólapra másolva!

Gigászi marsi portölcsérek

A vörös bolygó különös légköri jelenségei a hatalmas portölcsérek (angolul "porördögök", dust devils). A tornádószerű alakzatok a felmelegedett felszín felett hirtelen felemelkedő és forgásba jövő levegő hatására alakulnak ki.



Porördögök vonulása a Marson

Ma már e portölcséreket tartják az állandó légköri portartalom fő kialakítóinak, így alapvetően ezeknek köszönhető a marsi égbolt színének vöröses-barnás árnyalata is. Több tonnányi port is a légkörbe emelhetnek. (Rengeteg port juttatnak a levegőbe a sokszor az egész bolygóra kiterjedő porviharok, ezek azonban - a portölcsérekkel ellentétben - viszonylag ritkán alakulnak ki.)

Portölcsér Ausztráliában

A Matador-kísérlet

Egy húsz főből álló nemzetközi tudóscsoport a jelenleg Arizonában gyakorta kialakuló portölcsérek intenzív tanulmányozását kezdi meg ezen a héten. A vizsgálatok célja, hogy minél pontosabban meghatározzák a tölcsérek fizikai jellemzőit, illetve azokat a módszereket, amelyekkel a marsi portölcséreket vizsgálhatják majd, legkorábban 2007-ben.

E kutatások fontosságát az adja, hogy a marsi portölcsérek igen nagy veszélyt jelenthetnek mind a robotszondákkal, mind a majdani, emberekkel végrehajtott küldetések során. A légkörbe került por ugyanis elektromosan töltött, s kisüléseket, villámlásokat okozhat, amelyek komolyan károsíthatják a szondák és a jövő emberi telepeinek érzékeny elektromos berendezéseit és számítógépeit. Egy-egy nagyobb portölcsér átvonulásakor a rádióösszeköttetés is megszakadhat az egyes berendezések, illetve telepek között.

Egy táncoló tölcsér

Az első marsi portölcséreket egy diák fedezte fel a bolygó körül keringő Mars Global Surveyor felvételein. Azóta számos képviselőjüket sikerült megfigyelni - sokszor csapatostól söpörnek végig a felszínen. A legutóbb lefényképezett tölcsér azonban több szempontból is különleges.



A 2001 áprilisában készült képen jól megfigyelhető, hogy az eddig megszokott egyenes árnyék helyett a tölcsér árnyéka görbült. Ebből nyilvánvaló, hogy maga a tölcsér sem függőleges, hanem össze-vissza tekeredő, igazi tomboló alakzat. Szokatlan vonás az is, hogy a tölcsértől balra látható nyomok világosabbak a felszín egészénél. A tölcsér által elsöpört anyag alatt tehát a felszíni pornál világosabb anyag fekszik (általában fordítva van a dolog).

A képen látható portölcsér "optimális időszakban", a félteke nyarának közepén, helyi idő szerint délután két óra körül keletkezett. Az árnyék hosszából ítélve a tölcsér magassága valamivel több mint 1 km lehet.

S. T.

Ajánló:

Görbült portölcsér a Marson. Korábbi felvételek marsi portölcsérekről. Részletek a Matador-kísérletről (Arizona Egyetem).

Korábban:

2000. szeptember 20. A marsi tavasz a nagy helyi és regionális porviharok kialakulásának időszaka. Két szenzációs felvétel egy vadonatúj marsi porviharról, illetve egy földi hasonmásról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!