A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Milyen érzés lehet egy csillag?<br/>

Vágólapra másolva!
Érintsd meg az Univerzumot! Ez a címe annak a nagyszerű könyvnek, amely világtalan gyermekek számára is elérhető közelségbe hozza a Világmindenség csodálatos égitesteit.
Vágólapra másolva!

A csillagászatban gyakorlatilag minden a fényről szól - a fény fotonjai érkeznek távcsövünkbe, majd szemünkbe, amikor egy égitestet vizsgálunk. Nehéz elképzelni, hogy vizuális információk nélkül is megtapasztalhatnánk az Univerzum pazar alakzatait, például a változatos felszínű bolygókat, a színes csillagközi por- és gázfelhőket, vagy a különböző alakú csillagvárosokat.

A csillagászat iránt szinte minden gyermek érdeklődik, s valóban nagy hatással vannak rájuk a gyönyörű képek. Világtalan társaik számára ez a világ (sem) elérhető.

Az utóbbi években több olyan speciális térkép és könyv látott napvilágot, amely vakok számára is megpróbál valamit érzékeltetni a csillagászat szépségeiből, sőt az Egyesült Államokban már egy speciális planetáriumot is felépítettek. Az eddigi legnagyszerűbb kiadvány azonban az idei nyár végén jelenik meg, Érintsd meg az Univerzumot! címmel. A könyvet a NASA adja ki, a Hubble-űrtávcső káprázatos felvételeinek speciális adaptációival.

A színes fotók fölé rétegzett műanyag lapokon lehet kitapintani az égitestek alakját, szerkezetük fő vonásait, a kép alatt lévő jelkulcs segítségével pedig további információk nyerhetők róluk. Külön kódok jelzik a színeket (a vöröset például egymást keresztező, a kéket sűrű párhuzamos vonalak).

A 87 oldalasra tervezett kiadvány ötlete Bernhard Beck-Winchatz csillagászban (DePaul University, Chicago) merült fel, amikor egy múzeumi könyvesboltban felfedezte Noreen Grice nevű kollegája (Hayden Planetarium, Boston) vakoknak kiadott, tapintható ábrákkal illusztrált csillagászat könyvét, Érintsd meg a csillagokat! címmel. Beck-Winchatznak nagyon tetszett a könyv, de elszomorította, hogy az égitestekről csak nagyon sematikus, egyszerű ábrákat közölt. Ekkor kezdett el azon gondolkodni, hogyan lehetne sokkal többet feltárni a világtalanoknak is a szépséges űrtávcső-felvételekből, s felkereste Grice-t, aki már 17 éve foglalkozik ezzel a problémával.

A két csillagász együtt készítette el az ábrákat, s a jelkulcsot is közösen dolgozták ki. A legnehezebb az volt számukra, hogy a zavarba ejtően sok részletet tartalmazó képeket a vakok számára is elérhető közelségbe hozzák, s mégis megpróbáljanak a lehetőségekhez képest maximális információkat nyújtani. Ezért számos esetben csak az égitest fő jellegzetességére koncentráltak.

A szerzők remélik, hogy a könyv gyakorlatilag az előállítási költségen, körülbelül 40 dolláros áron kerülhet forgalomba. A minimális nyereséget a további kiadások fejlesztésére szeretnék fordítani (Grice korábbi könyvét már negyedik kiadására készítik elő).

A könyvvel jelenleg egy coloradói intézetben ismerkednek világtalan gyermekek (lásd a képeken). Segítségével talán ők és sok más társuk is fogalmat alkothat majd szépséges Világegyetemünkről - "megérintve" egy-egy sok ezer, sok millió fényévre csillagközi felhőt vagy galaxist.

Ajánló:

Képek és további információk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!