Újraélesztették a kiotói egyezményt

Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatban sikerült megegyezésre jutni a globális felmelegedés mérséklését célzó kiotói egyezmény módosításával kapcsolatban. A megállapodás elfogadási folyamatában nem vett részt a világ legnagyobb szennyezője, az Egyesült Államok.
Vágólapra másolva!

Fotó: Reuters

Dr. Faragó Tibor, a magyar küldöttség Bonnban tartózkodó vezetője az [origo]-nak egy telefoninterjúban elmondta: hétfő reggelre olyan politikai megegyezés született, amely előírja két környezetvédelmi pénzalap létrehozását, továbbá meghatározza a legkényesebb kérdésnek számító, ún. szén-dioxid-elnyelők (az erdők, illetve az erdősítési programok) alkalmazási lehetőségeit.

A javaslatcsomag értelmében Japán, Oroszország és Kanada a szén-dioxid-elnyelőket beszámíthatja kötelezettségeibe, így a vállalt csökkentésnek csak egy részét kell teljesítenie.

Az EU tagállamai - a kiotói egyezmény elfogadását sürgető legaktívabb csoport - annak ellenére fogadta el elsőként a javaslatcsomagot, hogy az messze elmarad az eredeti várakozásoktól. Így azonban legalább életben tartható az egyre hányatottabb sorsú egyezmény.

Három és fél éves keserű vita

Fotó: Reuters

hágai klímakonferencia

Egy másik ilyen elem a kibocsátási jogok kereskedelme, amely csak nagyon nagy vonalakban került bele a jegyzőkönyvbe. Egyre sürgetőbb problémahalmazt jelentenek a fejlődő országok igényei, akik olyan gazdaságra szeretnének áttérni, amellyel már elkerülhető lenne az életszínvonal növekedésével párhuzamos hasonló mértékű kibocsátás. Ehhez szeretnének modern technológiákat. Más fejlődő országok attól tartanak, hogy a globális éghajlatváltozás következményeivel nem tudnak majd lépést tartani. Ehhez szintén technológiára és pénzre van szükség.

Konkrét eredmények

Faragó úr az [origo]-nak elmondta: ami most eredménynek tekinthető - három és fél év keserves tárgyalásai után -, hogy a hétvégén egy politikai alku született. Ennek keretében a legvitatottabb kérdések kerültek bele egy dokumentumba. A szűk körben, csak az azonos érdekeket képviselő országcsoportok képviselőinek részvételével megtartott utolsó tanácskozás hétfőn reggel, 10 óra után fejeződött be, ahol a dokumentum elfogadásra került. A konkrét döntések ezen a héten kerülnek végleges formába és elfogadásra.

A megegyezés értelmében létrehoztak két pénzügyi alapot. Az egyik a kisebb szennyezést lehetővé tévő technológia transzferét segíti. Egy másik alap, az ún. alkalmazkodási alap segíti a fejlődő országokat a környezeti állapotok változásához való alkalmazkodásban. Ezekbe az alapokba döntő mértékben a legfejlettebb országok fognak befizetni, de még nincs végleges döntés az összegről.

Az alapok mellett döntés született az erdőkkel kapcsolatos ügyek alkalmazásáról. Faragó úr elmondta, hogy ez igen kényes kérdés és nehéz kompromisszum volt, amelyet végül is mindenki elfogadott, kivéve az Egyesült Államokat, aki a klímakonferencián csak a tárgyalási-, s nem az elfogadási folyamatban vesz részt.

Fotó: Reuters

A Magyar Hírlap értesülései szerint a bonni tanácskozást nem kísérték erőszakba torkolló megmozdulások. A konferencia színhelyén a környezetvédők egy hatalmas Noé-bárkát ácsoltak. A famonstrummal arra kívánták emlékeztetni a világ 180 államának küldötteit: rajtuk múlik az élővilág megmaradása.

[origo]

A témához kapcsolódó oldalak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről