A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megcsavarodott csillagváros az űrtávcső jubileumi felvételén

Vágólapra másolva!
Elképesztő formájú galaktikus porkorong látványa tárul elénk a Hubble-űrtávcső egyik kamerájának 100 000. felvételén. A nem mindennapi alakzat csillagvárosok ütközésével jött létre.
Vágólapra másolva!

Amikor egy csillagvárost (galaxist) az éléről látunk, akkor a benne lévő por- és gázanyagot vékony, egyenes sávként figyelhetjük meg, amely a galaxis középső síkjába rendeződik. A Hubble-űrtávcső jubileumi felvételén azonban - amely a széles látószögű/bolygófényképező kamera (WFPC-2) százezredik fotója - egy egészen különleges és igen látványos porkorong látványa tárul elénk. A gigantikus alakzat szó szerint meg van csavarodva.

A Földtől kb. 150 millió fényévnyi távolságban lévő, ESO 510-G13 jelzésű galaxis eredetileg normális porkorongját olyan gravitációs hatások torzították el, amelyek egy másik csillagvárossal való összeütközés miatt léptek fel. Az ütközési folyamat utóhatásai még jelenleg is zajlanak: a két galaxis por- és gázanyaga éppen egyesül, s az összetorlódásuk miatt a galaxis egyes területein (a képen jobbra) fiatal, kékes színű csillaghalmazok születnek.

A porkorong kitűnő láthatóságának oka, hogy élesen kirajzolódik a galaxis fényes, központi kidudorodása előtt.

Hubble Photographs Warped Galaxy as Camera Passes Milestone
Az eredeti sajtóanyag és nagyobb kép az Űrtávcső Tudományos Intézet (Baltimore, USA) honlapján.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!