Űripar - orosz kereskedelmi indítások ausztráliai szigetről

Vágólapra másolva!
Az orosz űripar 2003-tól kereskedelmi műholdak pályára állítását kínálja az Ausztráliához tartozó Karácsony-szigetről.
Vágólapra másolva!

Az orosz űrhajózási hivatalban, a Roszaviakozmoszban közölték, hogy az új Auróra hordozórakéták két éven belül készen állnak az indításra az indiai-óceáni szigeten épülő új űrrepülőtérről. 4,5 tonnáig terjedő tömegű műholdakat lehet fellőni geostacionárius pályára.

Szakmai becslések szerint a kereskedelmi műholdak pályára állításának piaca jelenleg több mint 2 milliárd dolláros évente. Az amerikai kormány tavaly növelte azt a kvótát, amelyen belül amerikai vállalatok orosz hordozórakétákat vehetnek igénybe. A Karácsony-sziget űrrepülőterének kiépítése egyszersmind azt is jelzi, hogy Oroszország bővíteni akarja lehetőségeit, miközben a hagyományos űrrepülőterének, Bajkonurnak szuverén gazdája, Kazahsztán mind nagyobb részt követel a kereskedelmi fellövések bevételéből. A váltást azzal is indokolják, hogy Bajkonur túlságosan északra van az Egyenlítőtől, ezért onnan sokkal költségesebb geostacionárius pályára állítani műholdakat.

A geostacionárius pálya körülbelül 36 ezer kilométeres magasságban, az Egyenlítő síkjában van, és az ott keringő objektum keringési sebessége olyan, hogy mindig a földfelszín ugyanazon pontja fölött tartózkodik.

A karácsony-szigeti űrrepülőtérről májusban írta alá a megállapodást az orosz és az ausztrál kormány. Ausztrália 100 millió dollárral járul hozzá a beruházáshoz, amelynek teljes költsége várhatóan 800 millió dollár. Az építkezés fővállalkozója az ausztráliai Asia Pacific Space Centre vállalat, szerződésben az orosz Enyergija és a TsSKB-Progresz űrhajózási vállalatokkal és orosz gépgyárakkal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről