Vágólapra másolva!
Sokan nem tudják, hogy a hatalmas és népes, de szegény ország világviszonylatban is figyelemreméltó űrprogramot mondhat magáénak, amely a nemzetgazdaság számára legfontosabb alkalmazásokra fekteti a hangsúlyt.
Vágólapra másolva!

Az indiai űrtevékenység súlyponti területe a távérzékelés, azaz a Föld megfigyelése a világűrből. A távérzékelési szolgáltatást az IRS (Indian Remote Sensing) műholdak biztosítják, méghozzá világviszonylatban is kiváló minőségben. 1988 és 1997 között négy IRS-1 holdat indítottak. A több földfényképező kamerával felszerelt műholdak legjobb érzékelője (a sorozat újabb tagjain) 5,8 m felbontású képeket szolgáltat a látható és az infravörös tartományban. Az IRS-P sorozat specializált műholdjai közül három kering már a Föld körül, az újabb óceánkutatási céllal. A felvételek Indián belüli forgalmazása és hasznosítása az ISRO-tól független, Nemzeti Távérzékelési Ügynökség feladata. A felvételeket mezőgazdasági, víz-, erdő- és városgazdálkodási, geológiai, talajtani, környezetvédelmi, katasztrófa-felmérési célokra egyaránt hasznosítják.

India legrégebb óta működő távérzékelési műholdja, az IRS-1B immár tíz éve fényképezi szakadatlanul Földünket. Az IRS-1B-t 1991. augusztus 29-én állították Föld körüli pályára, akkor még orosz Vosztok hordozórakétával. A 990 kg tömegű műhold fedélzetén két kamera működik, amelyek a Föld felszínének csaknem 150 km széles sávját pásztázzák, 72,5 méter, illetve 36,25 méter felbontással. A műhold 103 perces periódusú, poláris napszinkron pályán kering, ami lehetővé teszi, hogy a földfelszín adott pontját minden alkalommal ugyanolyan napállásnál figyelje meg. Az egész Föld teljes feltérképezéséhez 22 napra van szüksége.

Az IRS-1B élettartamát eredetileg csak három évre tervezték, ennek ellenére ma is kifogástalanul működik, a felvételek minősége ma is ugyanolyan, mint a műhold újkorában. Az elmúlt tíz év alatt a műhold több mint 7 000 felvételsorozatot készített India területéről. A működtetése első éveiben szerzett tapasztalatok is hozzájárultak ahhoz, hogy az IRS sorozat két újabb tagját, az IRS-1C és 1D jelűeket felvételeik térbeli és spektrális felbontása alapján a világ legkitűnőbb távérzékelési műholdjainak tartják. A tíz éves műholdat természetesen tovább használják, mindaddig, amíg a fedélzetén található üzemanyag elég a napszinkron pályán tartásához.

India űrtevékenysége töretlenül halad a hatvanas években megkezdett úton. Ma is az űrprogramjuk atyjának tekintett Vikram Sarabhai által megfogalmazott elveket követik, melyek szerint: “Vannak, akik megkérdőjelezik egy fejlődő ország űrprogramjának létjogosultságát. Számunkra azonban egyértelműek a célok. Eszünkbe sem jut, hogy a gazdaságilag fejlett országokkal versenyre keljünk a Hold és a bolygók kutatásában vagy az emberes űrprogramban. Meggyőződésünk viszont, hogy ha hazánkon belül és a nemzetek közösségében jelentős szerepet akarunk játszani, akkor mindenkit felül kell múlnunk a korszerű technológiák alkalmazásában az emberek és a társadalom valódi problémáinak megoldására."

India számára a távérzékelés és a távközlés az űrtevékenység két legfontosabb alkalmazási területe, továbbá űrprogramjuk nemzeti önállósága megteremtése érdekében ambiciózus hordozórakéta-fejlesztési programot valósítanak meg. Mindehhez az indiai kormány a szükséges anyagi forrásokat is biztosítja. India 1993-98 között évente 220 millió dollárt költött űrprogramjára, az 1998/99-es pénzügyi évre viszont ezt csaknem 50%-kal, 320 millióra emelték meg. (Ez 1 főre vetítve a "szegénynek" mondott Indiában mintegy háromszor akkora, mint a tudománya fejlettségére joggal büszke Magyarországon!) Ennek nagyjából 1/3-a jut hordozórakéta-fejlesztésre, 1/3-a a többcélú, elsősorban távközlési és meteorológiai INSAT műholdprogramra, a fennmaradó harmad pedig az összes egyéb tevékenységre. Űrtudományokra, azaz alapkutatás jellegű űrtevékenységre csak a költségvetés mintegy 2%-át fordítják, ami a maga 6 millió dollárjával többszöröse az egész magyar űrköltségvetésnek.

Az önállóságra törekvés ellenére India fontosnak tartja a nemzetközi együttműködést. A világ nagy űrügynökségein kívül több kisebb nemzeti szervezettel, köztük a Magyar Űrkutatási Irodával is együttműködési megállapodásuk van. Ennek alapján a magyar távérzékelő szakemberek hozzájutnak a legkiválóbb, hazánkat ábrázoló űrfelvételekhez. India aktív szerepet vállal különféle nemzetközi tudományos kampányok szervezésében és végrehajtásában. Tevékenyen részt vesznek az ENSZ Világűrbizottság munkájában, India működteti az ENSZ ázsiai és csendes-óceáni regionális űrkutatási oktatási és információs központját, ahol a térség szakembereinek továbbképzéséről gondoskodnak. India űrprogramjáról az érdeklődők további részleteket tudhatnak meg az Indiai Űrkutatási Szervezet honlapján.

Both Előd (Magyar Űrkutatási Iroda)

Indiai Űrkutatási Szervezet (Indian Space Research Organisation)
www.isro.org

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!