Leleplezték a tumorsejtek piszkos kis trükkjét

Vágólapra másolva!
Brit kutatók egy fontos lépést tettek annak megértésében, miképpen szabadulhat meg egy tumorsejt az elpusztítására küldött gyógyszerektől.
Vágólapra másolva!

Számos daganattípusra jellemző, hogy kezdetben jól reagál a kemoterápiás kezelésekre, később azonban egyre érzéketlenebbé válik rájuk. Az ellenálló-képesség (drogrezisztencia) elérésének egyik lehetséges módja, hogy a rákos sejtek egy alattomos biokémiai trükköt alkalmaznak: egyszerűen kipumpálják magukból a megsemmisítésükre küldött gyógyszermolekulákat, alighogy azok behatolnak a sejtbe.

A brit Cancer Research Campaign és a Medical Research Council kutatói most feltérképezték a gyógyszer-kipumpálásban főszerepet játszó szerkezet - egy molekuláris pumpa - háromdimenziós szerkezetét. Ezzel - továbbá a pumpa működéséről szerzett friss információkkal - felfegyverezve, reményeik szerint lehetővé válik olyan új gyógyszerek kifejlesztése, amelyek blokkolják a pumpa működését. A rákellenes szerek így a tumorsejtek belsejében maradhatnának, s kifejthetnék pusztító hatásukat.

E kulcsszerepet játszó pumpát egyébként az mdr-1 jelzésű gén által kódolt P-glikoprotein (PGP) nevű fehérje alkotja, amely az egészséges szövetek sejtjeiben csak igen kis mennyiségben van jelen, s normális anyagcsere-folyamatokban játszik szerepet. A PGP-pumpák ATP-t (energiát) igénylő membrántranszport-fehérjék, s az idegen vegyületeket távolítják el a sejtből.

Egyes tumorsejt-típusokban azonban a PGP-molekulák rendellenesen nagy mennyiségben fordulnak elő, így hatékony védelmet biztosítanak az idegen anyagnak számító sejtmérgek ellen. A PGP túltermelődésének egyik oka a p53 jelzésű tumorszupresszor (daganatelnyomó) gén funkcionális károsodása.

Az eddigiekben a kutatók csak bizonytalan elképzelésekkel rendelkeztek a P-glikoprotein szerkezetéről, s még kevésbé értették a működését. Az új eredmények nagy lépéssel járulnak hozzá a rákos sejtek drogrezisztenciájának leküzdéséhez.

A PGP-pumpák nemcsak a daganatos megbetegedések gyógyításra alkalmazott vegyületek sejtekben való bennmaradását akadályozzák meg, hanem például AIDS-gyógyszerekét, vagy a szervátültetések után alkalmazott, kilökődést gátló szerekét is.

A kutatások részletes beszámolója European Molecular Biology Organization Journal c. szaklapban jelent meg.

S. T.

Ajánlat:

Afrikaiak drogrezisztenciája
Az afrikai népesség genetikai állományában jelenlévő drogrezisztencia gént azonosítottak amerikai kutatók. A gén jelenléte magyarázatot adhat arra, hogy miért hatástalan sokszor bizonyos etnikai csoportokba tartozó rákbetegek kemoterápiája.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről