Varjúinvázió Szingapúrban

Vágólapra másolva!
Alfred Hitchcock Madarak című horrorjába illő jeleneteket élnek át évek óta Szingapúr lakói. A délkelet-ázsiai városállam magas lakóépületeit valósággal elárasztották a dolmányos varjak.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok szerint jelenleg mintegy 98 ezer varjú szállja meg rendszeresen az épületeket: a kékesfekete tollú, rosszhírű, ám fölöttébb, sőt túlságosan is "emberközeli" madarak lecsapnak minden ételmaradékra, és igen gyorsan szaporodnak. Biológusok két éven át tartó vizsgálatok után megállapították: legalább egy évtizedre van szükség, hogy a varjúátkot legalább "keretek közé" lehessen szorítani, de valószínűleg soha nem lehet teljesen kiirtani őket Szingapúrból.

Navjot Sodhl kutató professzor megállapította például, hogy egy-egy lakótömböt éjjelente legalább 2-3000 varjú keres fel, és hangjuk felülmúlja a legmodernebb nagyvárosi zajártalmakat is. Az a legfélelmetesebb - mondta a professzor a Reutersnak -, hogy számuk évente megduplázódhat, szaporaságuk a legyekéhez hasonló. E folyamatot már évek óta próbálják megfékezni: szabad a varjúvadászat, igyekeznek lefedni az összes szemeteskukát, de ezek az intézkedések mindeddig eredménytelenek voltak.

A legmeglepőbb a történetben az, hogy a varjak nem is őshonosak Szingapúrban. A biológusok szerint a múlt század 40-es éveiben kezdtek el átköltözni Indonéziából vagy Malajziából. Most, hogy "bemérték" repülési útvonalaikat és feltérképezték szokásaikat, úgy vélik, hogy 10 éven belül számukat 10 ezerre lehetne csökkenteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!