<BR/>Madárvédők felhívása - téli etetés

Vágólapra másolva!
A védett hazai madárállományt ért kíméletlen pusztítás okozta károk enyhítésére a vadon élő szárnyasok rendszeres téli etetésére szólították fel az ország madár-és természetbarát lakóit a Baranya megyei Hetvehely körzeti általános iskolájának tanulói, valamint a felhíváshoz csatlakozó helyi önkormányzat és a faluszépítő egyesület.
Vágólapra másolva!

A felhívás megdöbbentőnek nevezi a közelmúltban nyilvánosságra került madárpusztítást, mely harminckét védett hazai faj több mint tízezer egyedét érintette.

A kezdeményezők azt remélik, hogy a rendszeres táplálással sikerül ellensúlyozni az orvvadászat okozta kárt, s a megmaradt állomány jó erőben vészeli át a téli időszakot, hogy aztán a tavaszi költéskor megszülető fiókák révén a madárvilág mihamarabb kiheverhesse a rendkívüli méretű veszteséget.

A madármentő téli etetés szorgalmazói azt kérik, hogy a kezdeményezésükhöz csatlakozók jelezzék részvételi szándékukat a körzeti általános iskola címén: 7681 Hetvehely, Rákóczi utca 30.

A hazai madárvilág végképp eltűnt fajainak Baranya megyei emlékparkját létrehozó Kácsor Lászó elmondta: a Duna-Dráva Nemzeti Parkban, Matty közelében lévő Panteon Avium eddig már tizenhárom kihalt hazai fajnak állított kopjafát.

A madárpusztítás emlékére a közeljövőben Hetvehelyen emelnek egy négy méter magas tölgyfaoszlopot, amelyen Pusztai Béla mohácsi fafaragó ábrázolja a harminckét védett madárfaj egy-egy példányát, s az oszlop tetejére pedig egy kiterjesztett madárszárnyat és egy napkorongot farag.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről