Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg megbízásából kutatók olyan "csúszós sprayt" fejlesztettek ki, amely bármilyen felületet képes járhatatlanná tenni.
Vágólapra másolva!

A hivatalosan "mobilitásgátló rendszer" névre keresztelt találmány valójában egy sikamlós anyag, amit spray segítségével lehet az utca kövére, a lépcsőre, vagy akár a gyepre felvinni.

A "tapadásgátló" segítségével teljesen járhatatlanná lehet tenni az utakat például tüntetések vagy terrorista-ellenes akciók alkalmával.

A Fox News információja szerint az amerikai tengerészgyalogság felkérésére a San Antonio's Southwest Research Institute tudósgárdája fejlesztette ki a különleges anyagot.

Különböző felületeken végzett tesztek során bebizonyosodott, hogy a zselére lépő ember szó szerint "elveszti a lábai alól a talajt", sőt, az anyag akár egy autót indulását is képes megakadályozni, mivel áttörhetetlen folyékony akadályt alakít ki a mozgó felület és a talaj között.

Az anyag 95 százalékban vízből áll; a titkos hatóanyag a lágy kontaktlencsék gyártása során alkalmazott összetevőkhöz hasonlít.

A "mobilitásgátló" kifejlesztői szerint elmondása szerint az akár egy hátizsákból, akár egy autón hordozható tartályból felszórható anyag 12 óráig őrzi meg különleges tulajdonságát; ezen kívül környezetbarát és megszilárdulása után könnyen eltávolítható.

Amennyiben a hadsereg engedélyezi a terméket, akkor már 2003-tól része lehet az amerikai katonai arzenálnak.

Bill Mallow, a kutatás egyik vezetője elmondta: "körülbelül egy évig kerestük az ideális csúszós anyagot, mielőtt sikerült azonosítanunk ezt a polimer-kombinációt. Rendkívül maszatos anyag, olyan, mint egy éti csiga nyoma."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!