1500 vad fulladt meg a gemenci erdőben

Vágólapra másolva!
A Duna márciusi áradása következtében mintegy 1500 vad pusztult el a gemenci erdőben, ahol a víz által okozott károk meghaladják a 100 millió forintot.
Vágólapra másolva!

A kárfelmérés eredményeiről és a helyreállításról a fenntartó Gemenc Rt. vezérigazgató-helyettese számolt be.

Rádi József elmondta: a Duna március 29-én Bajánál 844 centiméterrel tetőzött, ennek következtében Európa egyetlen ártéri erdejének 80 százaléka, mintegy 15 ezer hektár terület került víz alá.

"A 7-8 Celsius-fokos vízben néhány órán belül mintegy 1500 fiatal vadállat pusztult el, köztük legalább 1000 kismalac, 200 süldő és 40 szarvas" - közölte.

Utalt arra, hogy az erdészek a vadállomány védelme érdekében már az áradást megelőzően etetőhelyeket alakítottak ki az erdő magasabban fekvő pontjain, de az állatok jelentős részét ennek ellenére az alacsonyabban fekvő helyeken érte az áradás.

Rádi József beszámolt arról, hogy a Duna elpusztította az őszi vetést és a fiatal facsemeték egy részét is, elsodort mintegy 1500 köbméter faanyagot, kidöntötte a kerítéseket, valamint elmosta az utakat is.

Hozzátette: a víz jelentős károkat okozott a vadászati eszközökben, lesekben, etetőkben és az ország leghosszabb személyszállításra is használt erdei kisvasútjában.

"Az áradat megrongálta a sínek alapját, ezért a 30 kilométer hosszú pálya egyelőre csak egy rövid, 6 kilométeres szakaszon használható, és a tervekkel ellentétben a kisvasút április helyett csak májustól szállít utasokat" - mondta.

A vezérigazgató-helyettes szavai szerint a helyreállítás gőzerővel folyik, de legalább három hónapot vesz igénybe.

Hangsúlyozta: az erdőben nem bomlott fel a biológiai egyensúly, a kocák kicsinyeik elvesztése miatt hamarosan búgni kezdenek, és még a télig leellenek.

Emlékezete szerint a gemenci erdőt érte már az ideinél nagyobb csapás is, az 1956-os jeges árvízben szinte a teljes szarvasállomány kipusztult, az áradást követően 2300 szarvastetemet szállítottak el a helyszínről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!