Új agyműtéti módszer Győrben

Vágólapra másolva!
Magyarországon eddig nem alkalmazott, az agyvíz elvezetésére alkalmas műtéti módszer meghonosítása folyik Győrben.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön a speciális módszert kidolgozó dán idegsebész részvételével végeztek bemutató műtétet a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban. Szarvas István, a megyei kórház idegsebészetének osztályvezető főorvosa az MTI-nek elmondta: az agykamrában képződött felesleges víz bizonyos esetekben - például agydaganat, baleset következtében - nem szívódik fel. Ilyenkor súlyos tünetek lépnek fel, mert a felgyülemlett víz nyomja az agyat.

Az agyvíz elvezetésére alkalmas módszert már évek óta használják a koppenhágai egyetemen. Átvétele azért fontos, mert a technológiai finomítás jóval kevesebb szövődménnyel jár. Korábban a hasüregbe vagy a szívbe vezették az agyvizet, a dán minta szerint létrehozott szeleprendszer segítségével viszont az agyhártya vastagvénáiba juttatják a felesleges folyadékot. Ez élettani szempontból természetesebb megoldás és a korábban alkalmazott technológiákkal szemben nem igényel állandó szabályozást sem. Emellett csökkenti a kockázatot, mert a csütörtökön műtött betegnél például a korábban a hasüregbe vezetett agyvíz hashártyagyulladást okozott.

Szarvas István szerint a magyar egészségügyben ez idáig nem alkalmazott módszer az érintett betegcsoport 10 százalékának jelenthet megoldást. Az első, kísérleti műtétet egy hónapja végezték el Győrben, kedvező tapasztalatokkal. A bemutatóra több kórház agysebészét is meghívták, a módszer hazai elterjesztésében hátteret nyújthat az a győri orvoscsoport, amely a dán technológia szerint végzi a beavatkozásokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!