Az égi színdarab utolsó felvonása

Vágólapra másolva!
Április óta több különleges látványosság tanúi lehettek, akik naplemente után fürkészték a sötétkékből feketébe hajló égboltot. A mai este még egyszer fellebben a függöny.
Vágólapra másolva!

Az égbolt látványa június 3-án, nyugat felé, napnyugta után (forrás: Sky & Telescope Magazine)

részletesen beszámoltunk

Az eltelt hetek során a ragyogó Vénusz egyre közelebb került a fényes Jupiterhez, ám legkisebb távolságra ma este 19 órakor lesznek egymástól. Látszó égi távolságuk ekkor 1,6 fok lesz, amely a telihold átmérőjének mintegy háromszorosa. A legnagyobb közelséget a csillagászok együttállásnak (konjunkció) nevezik.

A legfényesebb bolygó, a Vénusz és a fényességének hetedével tündöklő Jupiter azonban nem magányosan látható a nyugati égbolton: felettük az Ikrek két fényes csillaga, a Castor és a Pollux fénypontjai láthatók, alattuk pedig a vörös színű, apró Mars tűnik el lassan a horizont alatt.

A bolygók valódi helyzete (forrás: Space.com)

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy mindez csak látszólagos égi elmozdulás, amely bolygónkról nézve érzékelhető így. Valójában egymástól és tőlünk egyaránt igen messze, több száz millió kilométerre lévő bolygótestek haladnak pályáikon a Nap körül. Így volt ez évmilliárdokkal ezelőtt s így lesz ugyanannyi idő múlva is. A fontos az, hogy most mindezt láthatjuk is, amihez két dolog kell: lelkes megfigyelők és tiszta, derült éjszaka!

Sikeres észlelést és felhőmentes éjszakát!

Ajánlat:

A Magyar Csillagászati Egyesület budapesti Polaris csillagvizsgálójának oldala

Égi látványosságok naprakészen, angol nyelven

Korábban az [origo]-ban:

Ma este felsorakoznak a bolygók
2002.04.17. Április második felében érdekes és igen ritka csillagászati jelenséget figyelhetünk meg - már ha a felhők istenei is kegyesek lesznek hozzánk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről