A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl

A Budai-hegység múltja és jövője - kiállítás és pályázat

Vágólapra másolva!
2003. február 27-én utolsó állomáshelyére ért a WWF Magyarország "Eladó e táj?" című fotókiállítása, amely a régi és a mai Budapest természeti értékeire és azok fogyatkozására szeretné felhívni a figyelmet. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában délután 5 órakor tartott kiállításmegnyitón az Eladó e táj? címmel most megjelent könyvet is bemutatták.
Vágólapra másolva!

Forrás: wwf.hu"Európában egyedülálló, hogy egy főváros belsejében és közvetlen közelében olyan változatos növény- és állatvilágot találjunk, mint Budapesten. Ez a kijelentés még ma is igaz, bár a bükk- és tölgyerdők, dolomitsziklagyepek és mészkőszurdokok változatos világa napról napra szegényedik" - hívta fel a figyelmet Gadó György Pál, a WWF Magyarország programvezetője a kiállításmegnyitót megelőző sajtótájékoztatón. Amikor a természetvédelmi szervezet másfél évvel ezelőtt fényképalbum-kutató pályázatot írt ki, nem csupán arra törekedett, hogy minél több képi dokumentumot gyűjtsön össze, hanem arra is, hogy a városlakók figyelmét a főváros környéki természeti értékekre irányítsa.

A WWF Magyarország 2001-ben azért indította el Budai-hegység programját, mert tudja, csak akkor van remény a rohamos beépítések szabályozására, ha változnak a jogszabályok, és minden szereplő igyekszik betartani és betartatni azokat. Ám hiába minden külső és belső sürgetés, néha meg kell állnunk, vissza kell néznünk, és előre kell tekintenünk. Ezt szolgálja a kiállítássorozat és az Eladó-e táj? című kis könyv is, amelyet a WWF Magyarország és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Budai-hegység füzetek sorozatában a tervek szerint még az idén újabb kiadványok követnek.

A kiállítás anyagának kiindulópontjaként szolgáló fényképalbum-kutató pályázatra olyan felvételek érkeztek, amelyek sokat elárulnak arról, hogy a budapesti és budai-hegyvidéki erdők, parkok, sziklák és patakok milyen állapotban voltak az 1920-as, 30-as vagy akár 70-es években. "Fontos, hogy a Budai-hegység természeti öröksége mind a valóságban, mind fényképeken, dokumentumokban megmaradjon", hangsúlyozta Sándor Tibor, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének vezetője.

Pályázat

Éppen ezért a WWF Magyarország és a Budapest Gyűjtemény új pályázatot hirdet a Fővárosi Természetvédelmi Archívum gyarapítására. A két szervezet 2003. június 30-áig várja azokat az 1980 előtti budapesti és budai-hegységi fotókat, amelyek jól bemutatják a terület természeti értékeit. A fődíj egy Canon Digital IXUS V3-as fényképezőgép, a második és harmadik helyezett egy-egy tizenötezer forint értékű Canon-nyereménycsomagot vihet haza, a Canon felajánlásának köszönhetően. Az első 20 helyezett a képeit digitalizált formában, CD-n is megkapja, és a legjobb képek - készítőik/beküldőik egyetértésével - a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és a WWF Magyarország honlapján lévő Galériában is láthatóak lesznek. A felvételeket a Budapest Gyűjtemény digitalizálás után a tulajdonosoknak visszaadja.

Az Eladó e táj? című kiállítás megtekinthető március 25-ig, hétköznap reggel 10 és este 8, szombaton reggel 10 és délután 4 óra között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának 2. emeleti Kisgalériájában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!