Szétszakadhat a szétlapult csillag

Vágólapra másolva!
Az eddig ismert leglapultabb csillag egyenlítői sugara 50%-kal nagyobb a poláris sugárnál, azaz az égitest egy rögbilabdához hasonló.
Vágólapra másolva!

Az Európai Déli Obszervatórium Chilében működő gigantikus távcsőrendszere, a Very Large Telescope rendszer összehangolt működése során felvették az Achernar nevű csillag profilját. Nagy meglepetésre kiderült, hogy az igen gyorsan forgó égitest lapultsága soha nem látott mértékű: egyenlítői sugara kb. 50%-kal nagyobb a poláris sugaránál.

Az égitestek a forgás miatt valamennyien lapultak, s minél kevésbé szilárd a felszín, ez annál kifejezettebb. Még bolygónk egyenlítői átmérője is 21 km-rel meghaladja a poláris sugarat, ám ez nem számottevő lapultság a 12 756 km-es átmérőhöz képest, vagyis a Föld nagyjából gömb alakúnak tekinthető.

Nem úgy például a Szaturnusz, a Naprendszer leglapultabb bolygója, amelynek egyenlítői sugara már 10%-kal nagyobb a poláris sugaránál. Ez is semmi azonban a Napnál hatszor nagyobb tömegű, kb. 145 fényéves távolságban lévő Achernar paramétereihez képest, ami már igen messze áll a gömb alaktól.

Az első ilyen jellegű mérés most nagy kihívás elé állíthatja az asztrofizikusokat, mivel ez a lapultság valószínűleg nem egyedi eset a csillagok között, és nem lehet magyarázni a jelenlegi modellekkel. Az egyik magyarázat az lehet, hogy a csillag a jelenleg becsült értéknél még gyorsabban forog - olyan gyorsan, hogy már-már közel van a szétszakadáshoz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről