A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Sirályok terrorizálják az üdülőváros lakóit

Vágólapra másolva!
A levegőből intézett támadásaikkal pánikot keltenek az emberek között, és mindig egy lépéssel az üldözőik előtt járnak. Nem újfajta terroristákról van szó, hanem a  tengeri sirályokról.
Vágólapra másolva!

A sirályok újabban elhagyják homokos parti élőhelyüket, és a városokba költöznek: a háztetőkön fészkelnek, és egyre inkább a szemétben keresik táplálékukat, mint a tenger vizében.

Új szokásaik miatt sokan meggyűlölik a sirályokat: a madarak vijjogása sokakat zavar, amiként az is, hogy gyakran lepiszkítják az embereket, akikre alábukva rá is repülnek.

Brighton, a népszerű brit üdülőhely jól szemlélteti a kialakult helyzetet. Sokan egyenesen szárnyas patkányoknak nevezik a sirályokat, pedig a számukra a tengerpart természetes élőhely - mondta el Peter Metcalfe, egy közeli szálloda alkalmazottja, aki a problémát abban látja, hogy egyesek etetik a madarakat.

A madarak száma évente 13 százalékkal növekszik, ami azt jelenti, hogy hamarosan minden városnak saját sirálykolóniája lehet - magyarázza Peter Rock vezető brit sirályszakértő. A Madárvédelmi Királyi Társaság szerint jelenleg körülbelül 200 ezer sirálypár él Nagy-Britanniában, amelyek többsége ezüstsirály (Larus argentatus), illetve dolmányos sirály (Larus marinus). A sirályfenyegetés korábban nem jelentett gondot, ám a helyzet most egyre kiélezettebbnek tűnik - nyilatkozta Rock. Egyre többen követelik, hogy mérgezzék meg az állatokat, vagy pusztítsák el tojásaikat. Olyan javaslat is született, amely ragadozó madarak bevetését szorgalmazta.

Egyesek azzal próbálkoztak, hogy szeméttel teli hajókat vontattak ki a tengerre, hogy így csábítsák a nyílt vízre a sirályokat. Egy labdarúgóklub pirosra festette stadionjának tetejét a madarak elriasztása végett. Májusban állatvédők több tucat olyan madártetemet találtak, amelyekkel légpuska végzett.

A szakértő szerint hatékonyabb és mindenképpen humánusabb megoldás lenne például a tetőhasadékok betömése, és annak biztosítása, hogy az állatok ne jussanak hozzá ételmaradékokhoz.

Egy tengeri sirály általában egy kilogramm súlyú, szárnyainak fesztávolsága másfél méter, és akár 70 km/h sebességgel képes alábukni a magasból. Ha egy ilyen sebbességgel száguldó madár megtámadja az embert, annak valóban "véres" következményei lehetnek - jegyezte meg Rock, akinek kutatásai során sokszor volt része a sirályok ilyesfajta támadásaiban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!