Tai Chi: fegyver az övsömör ellen

Vágólapra másolva!
A tai chi, a hazánkban is egyre ismertebb, 2000 éves múltra visszatekintő keleti harc- és mozgásművészet hatékony segítség lehet az övsömör ellen - jelentették be amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

Egy 36 férfin és nőn elvégzett felmérés szerint a koncentrált mozgást és lelki ellazulást egyesítő tai chi chuan (ejtsd: táj csí csüán) felerősíti az immunrendszert az övsömör vírusa ellen. "Eredményünk különleges példáját mutatja annak, hogyan lehetünk úrrá testi problémáinkon elménk erejével" - vélekedett dr. Michael Irwin, a University of California Los Angeles (UCLA) neuropszichiátriai intézetének munkatársa.

Ismeretes, hogy az övsömör olyan embereknél lép fel, akik életük során, általában fiatal korban, bárányhimlőn estek át. A bárányhimlő kórokozója, a varicella nevű herpeszvírus a kiütések eltűnése után is megmarad a szervezetben. Később, általában idős korban, amikor az immunrendszer a vírussal szemben meggyengül, fájó hólyagok formájában jelenhet meg az övsömör, ami évekig produkálhatja tüneteit.

Dr. Irwin 70 éves átlagéletkorú férfiakon és nőkön végzett megfigyeléseket, akik közül korábban egy sem szenvedett övsömörtől, viszont mind átesett már életében bárányhimlőn. A vizsgálatban részt vevők fele rendszeresen - hetente háromszor 45 percben - vett részt tai chi órákon. A tai chi foglalkozások lényege, hogy a résztvevők a test minden tagjának lassú, koordinált mozgását - beleértve a légzés lelassítását - egyesítik a szellem teljes ellazulásával.

Tizenöt héttel a megfigyelések kezdete után dr. Irwin és munkatársai felmérték a résztvevők immunrendszerének állapotát és általános fizikai állapotukat. Azok, akik tai chi-ztak, nem csak egészségesebbnek érezték magukat, de másfélszeresére nőtt szervezetükben az immunrendszer T-sejtjeinek száma, amelyek kulcsszerepet játszanak a fertőző betegségek elleni védekezésben.

"Számtalan vizsgálat irányult már arra, hogy bebizonyítsuk, a negatív lelkiállapot milyen romboló hatással lehet az immunrendszerre és ezáltal az egészségre, ám ez a mostani az első olyan vizsgálat, ami arra mutat rá, hogy a pozitív szellemi, lelki állapot hatékony fegyver lehet az övsömör ellen" - mutatott rá Irwin.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről