Megújul a szegedi Széchenyi tér platánsora

Vágólapra másolva!
A szegedi Széchenyi téren, az ország egyik legnagyobb és legszebb terén a tél végén több más fafaj mellett platánokat is ki kell vágni - közölte Gila Csaba, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársa.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI"A platánok 15-20 méteres tőtávolságot igényelnek, ezért van szükség a fasor ritkítására" - mondta a 2000-ben megkezdett növényrekonstrukciós programot irányító szakember.

A korosabb fák zömét 120 évvel ezelőtt ültették egymástól öt méter távolságra. Ekkor a platánokat a korábban a téren álló akácok váltották. A túl sűrű térállás miatt a fák nem tudnak elegendő tápanyaghoz és fényhez jutni, ezért gyengültek le, betegedtek meg. Gila Csaba emlékeztetett rá, hogy az 1940-es és nyolcvanas években egyaránt tettek kísérleteket a ritkításra, s ha akkor sikerrel járnak, nem pusztultak volna el az egyedek.

A rekonstrukció kezdetén 106 platán állt a téren, közülük 68-at kell kivágni. Az egészséges fák megmaradnak, melléjük húszéves, "túlkoros" - egyenként 200 ezer forintba kerülő - platáncsemetéket ültetnek.

A szakember szerint a hat évre tervezett rekonstrukciós munkával az utolsó pillanatokban avatkoztak be az egyedülálló park pusztulásába. Az eddig tízmillió forint költségű munkálatokkal sok értékes fát menthetnek meg, hiszen a platánok három-négyszáz évig is elélhetnek.

Az idei évben összesen 4-5 millió forintot fordítanak a Széchenyi tér növényzetének felújítására - tudatta a Kht. munkatársa. Gila Csaba elmondta: reméli, hogy harminc év múlva az akkor arra járók újra impozáns fasorban sétálhatnak majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről