Háromdimenziós kép készül a fogszuvasodásról

Vágólapra másolva!
Glasgow-i tudósok egy csoportja a minap nyilvánosságra hozta azt az általuk felfedezett új technikát, amelynek a segítségével a fogorvosok idejében tudják majd felismerni, lokalizálni és vizsgálni a fogszuvasodást.
Vágólapra másolva!

Simon Poland a Fizikai Intézet Photon 04 nevezetű glasgow-i konferenciájának egyik nyitóelőadásán ismertette a felfedezést: a jövőben, míg a páciens a rendelőben várakozik, fogának beteg területéről egy részletes 3D-s kép készülhet.

Simon Poland, a Strathclyde-i Egyetem Fénytani Intézetének professzora és a glasgow-i Fogászati Kórházban dolgozó kollégái egy különleges képalkotó technikát alkalmaztak vizsgálataik során, amely egy adott tárgyról optikai metszeteket készít úgynevezett strukturált fény segítségével. Más szóval, egy háromdimenziós test minden egyes szeletéről önálló képeket állítanak elő, amelyek összeillesztve kiadják a test térbeli képét. Az emberi fogak esetében most először alkalmazták ezt a speciális eljárást, amely eredményeképpen sikerült a fog beteg részének térbeli képét rekonstruálniuk.

A tudósok strukturált infravörös fényt (amelynek hullámhossza körülbelül 880 nm) bocsátottak a beteg fogra egy halogén lámpa segítségével. Különböző térbeli állásokból 3-3 felvételt készítettek a fogról, majd egy speciális képalkotó technika felhasználásával dolgozták fel az egyes szeletekről készült képeket, melyek végül összeillesztve a fog 3D képét adták.

Az első angliai fénytani konferencián, a Photon 04-en elhangzott: az a tény, hogy sikerült a fog szuvas területéről 3D-s képet készíteni, a későbbiekben nagyban elősegítheti a napjainkban nagyon gyakori fogszuvasodás időben történő felismerését és részletes vizsgálatát, még mielőtt nagyobb bajt okoznának az elfogyasztott italok és élelmiszerek.

Poland szerint az új technika gyors és egyszerű, amelyet a fogorvosok egy endoszkóppal összekötve még a rendelőben is alkalmazhatnának a mindennapi gyógyászatban: a műszert a fogra irányítva, valamint egy nagy sebességű CCD kamerát használva a térbeli kép nagyon hamar, mindössze 20 perc alatt elkészíthető.

Karcolás, kaparás

A fogorvosok általában a szuvasodott felületet a fog karcolásával, kaparásával vagy röntgensugarak segítségével tárják fel, de ezek a módszerek csak a már kialakult és előrehaladott fogszuvasodás esetében használhatók. A jelenleg ismeretes, ennél fejlettebb technikák pedig csak adatok szolgáltatására képesek. A részletes 3D-s képalkotás előnye, hogy a fogszuvasodást már a legkorábbi szakaszában fel tudja ismerni, így a fogorvosok megállíthatják a folyamatot vagy kijavíthatják a beteg területet, még mielőtt a fog teljesen elromlana. A szakemberek kezébe így végre egy hatásos eszköz kerülhetne, mely pontosan megmutatná a szuvasodás méretét, formáját és előrehaladottságát.

A fogszuvasodást sav okozza, amely behatol a fog belsejébe. Az élelmiszerek, különösen a szénsavas üdítők rosszat tesznek a fogaknak: ezek savjai azonnal megkezdik a fogak felületének lemarását. A fogzománc (a fog felszíni védőrétege) megrepedezik, ásványi anyagokban szegény felületet keletkezik, amelyen keresztül szabad az út a kórokozók számára. Ebben a stádiumban a fog ásványi anyagokkal való feltöltése és regenerálása még lehetséges: az alapos szájápolás és -öblítés, a rendszeres fogmosás és a fluort tartalmazó fogkrémek használata még megfordíthatják a folyamatot. A Poland és kollégái által felfedezett új technika abban segíti a fogorvosokat, hogy az ásványi anyagok elvesztésének folyamatát visszafordítsák, még mielőtt bekövetkezne a baj. Ha azonban nem teszik meg időben ezt a lépést, lyukak keletkeznek a fogban, egyre növekednek, míg végül már csak a tömés segíthet.

A kutatócsoport jelenleg a fogszuvasodás különböző fázisait kezdte el vizsgálni 3D-technikával, valamint azt kutatja, miként lehetne az új módszert a hétköznapi fogorvosi gyakorlatba adaptálni.

E+B

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről