Vágólapra másolva!
A Microsoft Word egyik leggyengébb pontja a nyelvtani ellenőrző program. A Word éppen a legjobban rászorulóknak, az angolt nem anyanyelvként beszélőknek nem nyújt hasznos kapaszkodókat.
Vágólapra másolva!

A Word segíti az egyébként is jól írókat, viszont a gyengébbeket, az angolt második nyelvként használókat egyáltalán nem. "Sajnos a többi nyelvtani ellenőrző se jobb" - állapította meg Sandeep Krishnamurthy, a seattle-i Washington Egyetem marketinget és elektronikus kereskedelmet oktató tanársegédje.

A szófeldolgozó technológiákon még akad bőven fejlesztenivaló. Krishnamurthy egyfajta misszionáriusi munkát végez: egymaga akarja meggyőzni a redmondi szoftvergyártó-óriást. Nem ellenük, hanem a felhasználókért tevékenykedik - hangsúlyozza. A cégnek többet kellene foglalkoznia egy ilyen fontos eszköz tökéletesítésével. A programot használjuk tovább, de legyünk tisztában korlátaival, és ne feledjük, nem helyettesítheti írói és szerkesztői adottságainkat. Egyetlen ellenpéldaként a Corelnek a Word által felderítetlen hibák (aposztrófok, egyes és többes szám, nagy- és kisbetűk nem megfelelő használata, hiányzó névelők, rossz szórend stb.) jó részére fényt derítő WordPerfect Office 12-jét hozza fel.

A természetesnyelv-feldolgozás újabb kihívásai

"Az angol nyelv valóban bonyolult, mégis eredményesebb munkát várunk egy ilyen programtól" - panaszkodik Krishnamurthy. "Sokkal több hibát kellene észrevennie."

A Microsoft állítása szerint folyamatosan tökéletesítik a nyelvtani ellenőrzést végző programot. A probléma sokkal bonyolultabb, mint első látásra tűnik - emelik ki többen. A mögöttes kihívások túlmutatnak a természetesnyelv-feldolgozás, és általában a számítástudomány jelenlegi lehetőségein. "Borzasztóan nehéz feladat" - jelentette ki a kurrens nyelvtani ellenőrző mögötti technológiáért felelős Természetesnyelv-feldolgozó Csoportot akkoriban (1997 körül) vezető, azóta nyugállományba vonult Karen Jensen. A programnak az ember veleszületett nyelvtanuló és megértő adottságait kellene utánoznia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről