Rövidesen piacra kerül a klónozott marhák teje és húsa

Vágólapra másolva!
A klónozott szarvasmarhák húsa és tejének összetétele semmiben sem különbözik a természetes módon szaporított állatokétól - jelentette be egy amerikai és japán kutatókból álló munkacsoport.
Vágólapra másolva!

A klónozott állatokból származó nyers élelmiszereknek több mint száz tulajdonságát vizsgálta a Xiengzhong Yang által vezetett kutatócsoport a Connecticut Egyetemen. Nem találtak jelentős eltéréseket a klónozott és a normális szarvasmarhákból származó termékek között: minden általuk vizsgált paraméter megfelelt azoknak az előírásoknak, melyek az emberi fogyasztásra alkalmasnak ítélt marhahúsra és tejtermékekre vonatkoznak. Az eredmények meggyőzőek, de korántsem jelentik azt, hogy véglegesen lezárul a vita a klónozott állatokból származó termékek fogyasztásának biztonságáról. A vizsgálatok részletes leírása az Amerikai Tudományos Akadémia hivatalos lapjában, a PNAS-ban jelenik meg.

Yang kutatócsoportja az egyik legelterjedtebb tejelő szarvasmarhafajta, a Holstein négy klónozott egyedének tejét vizsgálta. Többek között megmérték a tejfehérjék és a tejzsír, továbbá a laktóz, azaz a tejcukor mennyiségét. Ezen összetevők mennyisége és aránya nem tért el a nem klónozott egyedekre jellemző értékektől. A vizsgált hús egy japán szarvasmarhafajta két klónozott egyedéből származott, és itt néhány tulajdonságban találtak eltérést az átlagos kontrollállatokhoz képest. Például a klónozott marhák húsának zsírsavösszetétele némileg eltérő volt, de ez annak tudható be, hogy a klónozott állatok előállításához egy kiváló tulajdonságokkal rendelkező állat testi sejtjeit használták. Összességében a vizsgált paraméterek értékei megegyeztek a normális ellésből származó marhákéval.

Tavaly kérdőíves felmérés készült az Egyesült Államokban arról, hogy mi az emberek véleménye a klónozott állatokból származó élelmiszerek fogyasztásáról. A megkérdezettek 62 százaléka nem vagy nem szívesen vásárolna olyan termékeket, amely ilyen állatokból származó húst vagy tejet tartalmaz. "Remélem, hogy a kutatások eredményei enyhítik a fogyasztók félelmeit azzal kapcsolatban, hogy a klónozott, de egyébként semmilyen szempontból sem génmódosított állatokból származó tej vagy az állatok húsa alapjában véve eltérő lenne a hagyományosan tenyésztett állatokból származó hústól és tejtermékektől" - mondta Michael Robert, a University of Missouri-Columbia állat-biotechnológusa.

Az Amerikai Tudományos Akadémia azt az álláspontot képviseli, hogy a klónozott állatokból származó élelmiszerek nem jelentenek veszélyt a fogyasztókra. Egyelőre még sehol a világon nem forgalmaznak klónozott állatokból származó élelmiszert, de minden jel arra mutat, hogy ez már a közeljövőben várható. Az USA Élelmezésügyi és Gyógyszerellenőrzési Hatósága (FDA) a közelmúltban kiadott egy közleményt, amelyben az áll, hogy hamarosan nyilvánosságra hozza értékelését, illetve a megfelelő szabályozást a klónozott állatokból származó termékek biztonságáról.

Bodrogi Lilla

Miért van szükség állatok klónozására?

Az állatok klónozásának fő célja még nem a tej- és hústermelés, hanem ún. transzgénikus (vagyis egy másik fajból átültetett génnel vagy génekkel rendelkező) egyedek létrehozása. A transzgénikus állatok hagyományos előállítási módja - az idegen gének kifejlett szervezetbe való bejuttatása - ugyanis csak körülbelül 10%-ban hatékony, míg a bejuttatni kívánt gént már eleve tartalmazó testi sejt klónozásával a módszer 100%-os hatékonyságú.

Az állatok klónozásának egyik legfőbb célja jelenleg az, hogy minél hatékonyabban, minél kevesebb embrió felhasználásával állítsanak elő olyan állatokat, amelyek tejükben nagy mennyiségben termelnek emberi gyógyhatású fehérjéket és humán ellenanyagokat.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről