A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

Csütörtökön jönnek a műholdütközés első törmelékei

Vágólapra másolva!
Március 12-én, 28-án és 30-án várható, hogy Iridium és a Kozmosz műholdak összeütközése során keletkezett törmelék első darabjai belépnek a Föld légkörbe.  
Vágólapra másolva!

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, egy Iridium és egy használatból kivont orosz Kozmosz műhold összeütközött egymással. Az esemény keretében sok törmelék keletkezett mintegy 780 kilométer magasan, amelynek darabjai a Föld körül keringenek.

Az első becslések szerint az első törmelékek csak hosszabb idő múlva érték volna el a légkört. A legutóbbi megfigyelések alapján erre már a héten sor kerülhet. Az újabb mérések szerint ugyanis az első darabok március 12-én, 28-án és 30-án lépnek be a Föld légkörébe.

Március 7-ig a Kozmosz-2251 nevű műholdnak 355 darab, míg az Iridium-33-nak 159 darab töredékét azonosították a Föld körüli pályán. A darabok nagyjából követik a műholdak eredeti útvonalát, ezért választható szét egymástól a két csoport. A Kozmosz műhold darabjai jobban szét is szóródtak: 198 és 1689 kilométer közötti magasságban is előfordulnak. Az Iridium töredékei 582 és 1262 kilométer között mozognak.

Mivel a két műhold eltérő pályán haladt, az ütközés pillanatában viszonylag nagy volt a sebességkülönbség közöttük. Feltehetőleg emiatt lett igen nagy erejű a robbanás, amely több tonna TNT felrobbanásakor felszabaduló energiával lehetett egyenértékű. Ettől egyes töredékek a megsemmisült műholdakétól erősen eltérő pályára jutottak, és ezek léphetnek be hamarosan bolygónk atmoszférájába. A radarmefigyelések alapján a darabok mérete a centiméteres nagyságrendbe esik, így veszélyt nem jelentenek. Nagyobb törmelékekről egyelőre nincsenek információk.

Forrás: NASA

Bár mindkét műhold poláris pályán haladt, a pályasíkok közötti szögeltérés (83 fok) miatt nagy volt a sebességkülönbség a találkozó pillanatában, nagyságrendileg 8 kilométer/másodperc lehetett (NASA)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!