Kiállítás nyílik A csillagok törvényei címmel

Vágólapra másolva!
Kiállítás nyílik az ELTE Egyetemi Könyvtár XVI. századi csillagászati nyomtatványaiból, amely 2009. június 9-től szeptember 30-ig tekinthető meg.
Vágólapra másolva!

Közismert tudománytörténeti tény, hogy a XV-XVI. század a csillagászat történetének egyik legaktívabb korszaka. A humanista polihisztorok legtöbbje egyaránt foglalkozott az ebben az időszakban még szorosan egymáshoz kapcsolódó asztronómiával és asztrológiával.

A mozdulatlannak vélt Föld ekkor "szűnt meg" a Világegyetem középpontja lenni. Jóllehet a geocentrikus világképet már a XV. század elejétől sokan vitatták, s helyébe a legfantasztikusabb képzeteket állították, az új, heliocentrikus világkép alapelveinek, matematikai teóriájának a megalkotása még több mint egy évszázadon át, a XVI. század első évtizedéig, Kopernikusz Commentariolus című művéig váratott magára.

A kiállítás reprezentatív válogatás az ELTE Egyetemi Könyvtár XVI. századi csillagászati nyomtatványaiból, melyet a Csillagászat Éve tiszteletére mutat be. A látogató éppúgy szembesülhet a középkori arab (például Abd al'Atiz ibn 'Uthman, al-Kabisi) és a keresztény (például Johannes de Sacrobusto) csillagászat ebben az évszázadban is nyomdafestéket látott műveivel, az 1468-1469-ben Hunyadi Mátyás udvarában élő és alkotó Johannes Regiomontanus munkáival, Jakob Schönheintz, a latroasztrológia kiemelkedő alakjának teljesítményével, mint például Abraham ben Samuel Zacuto, Petrus Apianus vagy Caspar Peucer, továbbá Kopernikusz és Tycho Brahe nyomtatásban megjelent munkáival.

A kiállítás három nagyobb egységre tagolódik. Előzmények címen kronologikus rendben mutatják be a XVI. előtt élt, asztronómiával foglalkozó gondolkodók eredményeit. Válogatás a XVI. századi teljesítményből címen közel negyven dokumentumot láthatnak az érdeklődők. A gondolatban Kepler munkásságával kiteljesült XVI. századi asztronómiai teljesítmény ismertetését Kitekintés címen Galileo Galilei és Giovanni Battista Riccioli egy-egy alapvető munkájának bemutatása egészíti ki, utalva a következő évszázadok gondolkodóira is.

A kiállítás megnyitója 2009. június 9-én, 14 órakor lesz az ELTE Egyetemi Könyvtár Dísztermében (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.).

  • Köszöntőt mond: Dr. Szögi László, az ELTE Egyetemi Könyvtár főigazgatója
  • A kiállítást megnyitja: Dr. Érdi Bálint, az ELTE TTK Csillagászati Tanszékének vezetője
  • A kiállítást rendezte: Dr. Knapp Éva, az ELTE Egyetemi Könyvtár Kéziratok és Régi Nyomtatványok Osztályának vezetője

További információ az ELTE honlapján olvasható.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!