A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl

Foltos volt és gyorsabban forgott az ősnap

Vágólapra másolva!
Napunk keletkezése után tízszer gyorsabban pörgött, és mágneses tere is sokkal intenzívebb lehetett, mint jelenleg. Mindezek következtében hatalmas foltok boríthatták a felszínét, és erősebb sugárzása miatt az élővilág sokáig nem terjedt el a szárazföldön. 
Vágólapra másolva!

Hogyan viselkedett a Nap közvetlenül a kialakulása után? Edward Guinan (Villanova University) és kollégái a Napunkhoz hasonló tömegű, de fiatalabb csillagok vizsgálata alapján következtettek a Nap fejlődésének korai időszakára.

Az elemzések alapján kiderült, hogy a Nap mintegy 4 milliárd évvel ezelőtt (tehát születése után közel 0,5 milliárd évvel) kevesebb, mint három nap alatt fordult meg a tengelye körül. Ez sokkal rövidebb a jelenlegi 25 nap körüli értéknél.

A gyors pörgés eredményeként sokkal erősebb mágneses tere lehetett, ami a mainál több és nagyobb foltokat eredményezett felszínén. Emellett ultraibolya- és röntgensugárzása is lényegesen, akár több százszor intenzívebb volt a jelenleginél.

Ebben az időszaknak tehát sokkal erősebb sugárzások érték bolygónkat. Ezek akár közre is működhettek abban, hogy az élővilág sokáig nem terjedt el a szárazföldön. Közel 2,5 milliárd évvel ezelőtt lett jelentős bolygónk ózonpajzsa, amely innen már számottevő mértékben szűrte az ultraibolya sugarakat - miközben Napunk sugárzásai is gyengültek.

Forrás: IAU, E. Guinan

Fantáziarajz a Nap aktivitásának csökkenéséről fejlődése során. Fent a foltok, lent a mágneses tér tipikus becsült megjelenése látható (IAU, E. Guinan)

A kutatók ezen felül arra is következtettek, hogy a mi Napunknál kisebb tömegű, és ezért már kezdetekben is gyengébb aktivitású égitestek körüli bolygókon a sugárzások szempontjából már kezdetekben is kedvezőbbek lehettek a körülmények az esetleges élet számára.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!